Rakel Haslund-Gjerrild vinder stor litteraturpris

Rakel Haslund-Gjerrild vinder stor litteraturpris
Rakel Haslund-Gjerrild vinder Weekendavisens Litteraturpris for sin historiske roman "Adam i Paradis". Arkivfoto: Berit Hvassum
28. JAN 2022 • 07:30
Henrik Nielsen
Journalist

Weekendavisens Litteraturpris går til bornholmske Rakel Haslund-Gjerrild for romanen "Adam i Paradis".


Bornholmske Rakel Haslund-Gjerrild har modtaget Weekendavisens Litteraturpris. Det fortæller avisen i sin leder, hvor den kalder hendes roman "Adam i Paradis" en bog til tiden.

Rakel Haslund-Gjerrild var blevet indstillet til prisen af Linea Maja Ernst, som blandt andet skriver om litteratur i Weekendavisen, og som er kandidat i samme.

Hun beskriver den historiske roman om kunstneren Kristian Zahrtmann som "portrætkunst og litterær luksus fra allerøverste hylde".

"Forfatteren matcher Zahrtmanns malerstil: absolut svulstighed iscenesat med en maestros kontrol. Det er frydefuldt forpint, nærved tantrisk læsning; rørende og komplekst menneskeklogt", skriver hun i sin indstilling.

Tidens mest sprælske

Ifølge Weekendavisens leder er der flere grunde til at glæde sig over, at prisen lander hos netop Rakel Haslund-Gjerrild.

"For det første har hun været med til at genrejse en bedaget genre. Den historiske roman, når den er værst, har været et gumpetungt, alenlangt dukketeater af fastelavnspudder, ekspositionslæssede replikker, camouflerede faktabokse og mindre camouflerede kommentarer til den tid, bogen skrives i. Men sammen med en række af sine generationsfæller har Haslund-Gjerrild gjort den historiske prosa til tidens mest sprælske og læseværdige litterære strømning. For det andet er hendes mesterlige roman et vidnesbyrd om, at det udskældte åndsklima, vi lever i, også bærer gode ting med sig", skriver Weekendavisen.