'Når vi kørte til færgen mod Bornholm, blev vi gladere'

'Når vi kørte til færgen mod Bornholm, blev vi gladere'
Jesper Siebuhr. Privatfoto
DAGENS NAVN | SKARPESKADE | Onsdag 30. marts 2022 • 07:30
Af:
Anders Liljeroth
DAGENS NAVN | SKARPESKADE | Onsdag 30. marts 2022 • 07:30

I 2020 købte Jesper Siebuhr og hans kone Dorte ejendommen Lundsgård i Skarpeskade med plan om at flytte til øen om nogle år. Men kort efter blev de så glade for Bornholm, at de solgte deres hus i Ålsgårde og flyttede permanent til Lundsgård.

 

Hvad er baggrunden for at du er flyttet til Bornholm?

– Vi ville gerne ud at bo på landet, og vi så på boliger i hele Danmark. Jeg tilbragte flere pragtfulde sommerferier på Bornholm som barn, og da naturen er helt unik her, menneskene er superflinke og hjælpsomme, den rigtige bolig dukkede op, og at vi har familie både i Rønne og Svaneke, så slog vi til.

I første omgang købte vi Lundsgård som fritidsbolig og tænkte at flytte herover om nogle år. Men ret hurtigt erfarede vi, at når vi kørte til færgen mod Bornholm, blev vi gladere og vejen mod Sjælland tungere og tungere.

Hvor kommer du fra?

– Jeg er oprindeligt fra Dragør og er opvokset med de gamle Dragørfiskere.

Hvorfor blev du fysioterapeut?

– Inden jeg blev fysioterapeut, arbejdede jeg i et mellemstort distributionsfirma. Der gik jeg første gang ned med stress på grund af dårligt arbejdsmiljø og for høje forventninger til mig selv. Jeg blev nødt til at se på, hvad jeg egentligt ønskede at bidrage med til fællesskabet og i samtaler med en af mine bedste venner, som er fysioterapeut, fandt jeg ud af, at behandlervejen var den rigtige for mig. Jeg havde flere år inden taget en uddannelse som fysiurgisk massør samt en fitnessinstruktøruddannelse, så jeg havde lidt ballast til at starte på fysioterapeutstudiet.

Har du en klinik, eller er du udkørende behandler?

– Jeg er ved at få bygget et behandlerrum på gården, men indtil da kører jeg hjem til folk eller til deres arbejdsplads og behandler. Jeg har en transportabel briks og har alt i udstyr med.

Du tilbyder kinesisk akupunktur – hvad er forskellen på det og den almindelige version?

– Jeg tilbyder både kinesisk og vestlig medicinsk akupunktur. Den traditionelt kinesiske akupunktur er baseret på flere tusinde års empirisk viden om energibanerne i kroppen, kaldet meridianer. Hele konceptet handler om balance i kroppes energier. Der hvor kinesisk akupunktur adskiller sig mest fra vestlig medicinsk tankegang er, at symptomer på en ubalance kan have forskellige årsager, så hvis en person får migræne på grund af en underskudstilstand i energisystemet, skal de have en helt anden behandling end en person, som får migræne på grund af en overskudstilstand.

– Kinesisk akupunktur taler om energi/Qi, som løber i kroppen, vestlig tankegang taler om strøm i nerver og dermed hormonudskillelse. I helikopterperspektiv er begge dele en snak om energi, så i min bog: kartoffel – kartoffel.

Hvordan vurderer du hvilken behandling dine patienter skal have?

– Jeg gennemgår altid hele kroppen, da problemer i en del af kroppen kan stamme fra en helt anden del. Et godt eksempel var en person, som kom til mig med slemme spændingshovedpiner med svimmelhed. Symptomerne kom helt klart fra nakke og øverste del af ryggen. Men årsagen var en gammel ankelskade, som ikke var helet ordentligt op. Så resultatet efter 15 års kompensation var nakke/ryg-spændinger og deraf hovedpine med svimmelhed. Men årsagen var ankeldysfunktion.

– Derudover bruger jeg tunge- og pulsdiagnose og ser på huden, rødme eller bleghed, fugtigheden af huden og så videre. Alt sammen en del af den traditionelle kinesiske akupunktur. Men det allervigtigste er samtalen om symptomer og historik.

Er du faldet godt til på Bornholm?

– Ja, jeg elsker at være her. Naturen er en lise for sjælen, menneskene er rare og hjælpsomme. For eksempel var jeg kørt fast i sneen i 2020 og min nabo, som jeg ikke engang havde hilst på endnu på grund af corona, sprang ind og hentede traktoren og trak mig fri.

– I efteråret 2021 kom jeg forbi en hjort, der var blevet påkørt, og der var også en anden, der var stoppet. Det var mørkt, og hjorten lå såret på kørebanen. Mens vi var ved at ringe efter hjælp, kom to biler forbi, begge stoppede og spurgte om de kunne hjælpe, og om vi var ok. Det tror jeg desværre ikke var sket på Nordsjælland, og det er meget betryggende, at vi hjælper hinanden i lokalsamfundet.

Hvad er dit yndlingssted på Bornholm?

– Der er mange, men sætter du pistolen for min pande, så er jeg fuldstændig forelsket i Rø Plantage. Der er flere steder, hvor der er helt eventyrligt og fredfyldt.

 

 

Jesper Siebuhr

Er netop fyldt 50 år.

Han er gift med Dorte, som har holdt ham ud i snart 28 år.

Sammen har de to døtre, Clara på 19 og Katarina på 26.

 



En sijllavitta



‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
FÅ ABONNEMENT