Lars Peter på 95 får debut som forfatter

Lars Peter på 95 får debut som forfatter
Lars Peter Dahl havde egentlig kun skrevet erindringerne til sine tre sønner – og måske også de otte børnebørn og 12 oldebørn, men var meget glad for at få bogen. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 10. SEP 2023 • 11:00
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
10. SEP 2023 • 11:00

Bornholms Slægts- og Lokalhistoriske Forening har udgivet "En vestermariedreng fortæller".

Da Lars Peter Dahl for 25-30 år siden nedskrev sine erindringer, var de egentlig kun beregnet for hans tre sønner. Men nu er erindringerne blevet til en bog, "En vestermariedreng fortæller", som netop er udkommet.

– Det er da meget sjovt, hvis andre gider at læse om det, siger Lars Peter Dahl, der er 95 år og bor på Nørremøllecentret i Nexø.

Bogen er udgivet af Bornholms Slægts- og Lokalhistoriske Forening, som tidligere har bragt uddrag af Lars Peter Dahls beretning i foreningens blad, Anetræet.

Her blev Lars Peter Dahls fortællinger et populært indslag, og man fik ideen til at få hele vestermariedrengens historie i en uforkortet udgave.

Fie Ellebye, Jens Aagesen og Tonni Jørgensen fra foreningen gik i gang med at renskrive og redigere. Lars Peter Dahl havde selv leveret en del billeder, andre er kommet fra Vestermarie Lokalhistoriske Arkiv, og nogle har Jens Aagesen taget.

Sådan er det gået til, at Lars Peter Dahl i høj alder får sin forfatterdebut. Få dage efter forfatterens fødselsdag kommer repræsentanter fra slægtsforeningen til Nørremøllecentret med nogle eksemplarer af den nye bog.

Nummer 11

Lars Peter Dahl er stadig åndsfrisk og kan fortælle om og uddybe mange af de historier, som nu også står at læse i bogen, som omhandler tiden fra forfatterens første erindringer fra 1930’erne frem til omkring 1970.

En stor del af bogen handler om Lars Peter Dahls barndom, hvor han slår tonen an fra start, da han om fødslen den 22. august 1928 på Nørregård i Vestermarie skriver:

"Min far måtte hente jordemoderen for 11. gang. Det blev da heldigvis også sidste gang. Jeg ved ikke på hvad tidspunkt det skete, men da det var regnvejr, sinkede jeg jo ikke far i høstarbejdet. Det har han nok været glad ved".

Lars Peter Dahl fortæller livagtigt og humoristisk med mange spændende detaljer om familie og beboere på de andre gårde og ejendomme i området, om (også dramatiske) hændelser, der har prentet sig fast i erindringen.

Om et drengeliv, om skolegangen, som var hver anden dag, hvilket var praktisk, for der skulle bestilles noget på gården, og hvor det ikke nyttede noget at "pive". Men hvor der også var frihed til at lege og opleve.

"Vi havde et herligt kammeratskab", skriver Lars Peter Dahl:

"Jeg tænker så tit på, hvor var det i grunden et held, at der ikke var fjernsyn og radio dengang til at ødelægge tiden på. De unge i dag må gå glip af en masse dejlige oplevelser".


Hans Ressel, formand for Bornholms Slægts- og Lokalhistoriske Forening, overrækker bogen til Lars Peter Dahl. Foto: Holger Larsen

Ville ikke overtage gården

Han fortæller fascineret om naturen og årets gang, om hårde snevintre, om oplevelser under krigen, om at komme ud at tjene på gårdene.

Lars Peter Dahl havde lyst til at lære mere og ville gerne i gymnasiet, men faren sagde, at det var ikke nødvendigt for at drive en gård. Han fortæller om, hvordan han tog arbejde på en gård på Sjælland for at undgå at skulle overtage fødegården, hvilket han ellers var udset til som yngste søn.

"Når vi læser hans erindringer og oplever, hvor hårdt det var på landet i midten af forrige århundrede, forstår vi det nok", skriver Jens Aagesen i bogens forord.

Lars Peter Dahl fortæller om, hvor lettet han blev, da en bror overtog gården. Han arbejdede dog en del på landet i sin ungdom, men kom herefter i forsvaret, inden han blev pedel på den nybyggede Knudsker Skole i 1958. Her var der nok at se til, især i de første år, hvor han og fru Lis også havde driften af Knudsker Forsamlingshus.

På Knudsker Skole i 30 år

Mange lidt ældre knudskerbo vil nok huske Lars Peter Dahl fra de 30 år, han arbejdede på skolen. Han var ikke "kun" pedel, men blev også lærervikar.

Skolen var bygget til 200 elever, men det var år, hvor der kom masser af nye børn til. Der blev bygget til, men det var stadig ikke nok, selv om alle rum blev taget i brug. Da man var oppe cirka 500 elever, blev det besluttet at bygge Søndermarksskolen.

Lars Peter Dahl var på Knudsker Skole til 1988, da han gik på efterløn. Knudsker Skole lukkede ved skoleårets udgang i 1991.

Lars Peter Dahl har været aktiv i øens foreningsliv. Han peger stolt op op på diplomet, som fortæller, at han er æresmedlem i Bornholmsk Amatørscene, hvor han dyrkede sin interesse for teater. Han var med til at starte Knudsker Idrætsforening og – hvilket han påpeger nok er det vigtigste – at etablere Bornholms Lokalhistoriske Arkiv i Rønne.

Lis og Lars Peter Dahl nåede at fejre krondiamantbryllup, inden Lis døde i 2018. Lars Peter Dahl har i det seneste år boet på Nørremøllecentret.

– Jeg er glad for at bo her. Pigerne er enestående og søde ved mig. Det er bare synd, at der mangler medarbejdere, siger han.


Lars Peter Dahl var frisk på en skål for sin forfatterdebut i en alder af 95. Foto: Holger Larsen

Foreningens tredje bog

"En vestermariedreng fortæller" er Bornholms Slægts- og Lokalhistoriske Forenings tredje bogudgivelse.

Foreningen har tidligere udgivet "Den spanske syge" (i 2013) om pandemien i 1918-20, der kostede mindst 197 bornholmere livet, og "Den gotiske skrift" (i 2018) – en vejledning i læsning af gotiske skrifter.

"En vestermariedreng fortæller", der er trykt i 300 eksemplarer, kan købes ved henvendelse til foreningen.

Bornholms Slægts- og Lokalhistoriske Forening har 540 medlemmer, hvoraf cirka halvdelen bor udenfor Bornholm, oplyser foreningens formand, Hans Ressel.

Medlemsbladet Anetræet når således vidt omkring. I USA har man et medlem, der oversætter bladet til engelsk til glæde for andre interesserede amerikanere med danske/bornholmske aner. hol