'Jeg er ikke i stand til at lægge en plan, der ligger mere end et år ud i fremtiden'

'Jeg er ikke i stand til at lægge en plan, der ligger mere end et år ud i fremtiden'
Tina Larsen.
DAGENS NAVN | ABONNENT | 1. AUG 2022 • 07:05
DAGENS NAVN | ABONNENT
1. AUG 2022 • 07:05

En romantisk komedie med Julia Roberts og Hugh Grant i hovedrollerne blev udslagsgivende, da Tina Larsen skulle udleve sin drøm om at bygge en rejseboghandel.

 

Det er et år siden, du åbnede boghandlen Olivarius i Svaneke. Hvordan er det gået, og er det gået efter forventningerne?

– Da jeg åbnede en boghandel i Svaneke, var det ud fra en grundlæggende overbevisning om, at der ville være andre end mig selv, der ville glædes over, at byen og øen fik et sted, hvor man kunne mødes over god kaffe og gode bøger. Når man skriver en forretningsplan og præsenterer den for nogle mennesker, ved alle parter godt, at det er et sats, men jeg troede selv på det, og det smittede. Forventningen var, at Svaneke fik en boghandel med personlighed, og det blev til virkelighed - med håndsnedkererede reoler og en stige til de øverste hylder.

Er der en forhistorie med dig og Bornholm?

– Min far var rejsende i synåle og korsetter på Bornholm gennem 40 år, og han elskede at bade i havet. Det har i høj grad været med til at forme mit liv. Han havde en sorgløs og enkel natur, den har jeg arvet. Filmen Sonja fra Saxogade på Bornholm inkarnerer mine minder om paradisiske dage i Gudhjem som seksårig. Hun og jeg var lige gamle. Senere blev jeg medlem af hjemstavnsforeningen og har holdt mange ferier med mine børn i de små huse uden bad og ligget i næsten regntæt telt med hele menageriet på Hullehavn Camping. At bade og kravle i klipperne har været en livslang fornøjelse.

I dit arbejdsliv har du været vidt omkring, og du har blandt andet læst til navigatør og kunsthistoriker. Hvorfor endte du som selvstændig?

– Jeg er ikke i stand til at lægge en plan, der ligger mere end et år ud i fremtiden. At gøre noget nu for at nå et mål om fem eller ti år er decideret umuligt for mig.

Derfor har min autonome sjæl det også bedst med at være selvstændig. Mit liv har været formet af tilfældigheder og spontanitet, jeg har holdt af at være i meget forskellige miljøer, fra trucker og Spies-guide til kunsthistoriestuderende og multimediedesigner.

Navigatørstudiet var jeg indskrevet på, fordi jeg godt kan lide at være på vej og navigere, men jeg blev hverken styrkvinde eller pilot, så jeg nøjes med en tohjulet fra Michaels Cykelværksted, motorcykel og Opel Karl.

Hvorfor lige en boghandel?

– Da jeg havde fået fire børn, var blevet fyrre og enke to gange, skulle jeg finde en vej at slå ind på, og filmen Notting Hill blev udslagsgivende: Jeg ville bygge en rejseboghandel. To år senere skabte jeg Tranquebar i København, det blev mit femte barn.

Huset i Melsted, var det også en drøm, der gik i opfyldelse?

– Ja. Drømmen blev for 10 år siden til virkelighed, da jeg købte den gamle iskiosk i Melsted med min daværende kæreste. Nu bor jeg der alene med plads til børn og besøg, jeg må knibe mig selv i armen hver dag.

Du har fire børn, som alle er voksne. Hvad siger de til, at deres mor er flyttet fra København til Bornholm?

– Børnene har trods de obligatoriske udfordringer med strabadserende cykelture i regnvejr alle en glæde ved øen – to af dem så stor, at de er flyttet med. Mit seneste barnebarn kom til verden på hospitalet i Rønne for otte måneder siden.

Da Olivarius åbnede sidste år, var det din tanke, at boghandlen også skulle være et samlingspunkt for de lokale? Du havde også en drøm om at kunne sælge et glas vin. Hvordan er det gået med de planer?

– Olivarius er blevet, som jeg drømte om; lille og hyggelig og med mange glade kunder. Kun har Bevillingsnævnet ikke ment, at det var nødvendigt, at man kunne købe et glas årgangsportvin i boghulen, men det har jeg anmodet dem om at overveje endnu engang, for litteratur og fordybelse og samtaler kalder på muligheden for at nyde et lille glas.

Hvad kan vi ellers forvente af den lille boghandel i Svaneke de kommende år?

– Jeg er født optimist og er ikke i tvivl om, at Olivarius er kommet for at blive, og at boghandelen vil udvikle sig i samspil med de store og små, der tager stedet til sig. Men det kræver bevidst opbakning fra alle dem, der ønsker liv i de små byer. Det kræver et aktivt tilvalg fra øens bogelskere og litteraturnysgerrige og vinterkaffenydere, at holde de små foretagender i gang. Vi er alle nødt til at tænke over, hvor vi lægger vores hjerte og vores sparepenge, når grisen engang i mellem tømmes.

 

 

Tina Larsen

Alder: 62

Uddannelse: Flere korte, en del uafsluttede, ingen lange ud over livets

Civilstand: Enkefrue

Bopæl: Melsted

Fritidsinteresser: Havbade, bål, bøger, dovneri i haven

 HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?