Henrik er frimurer: Jeg har lært at tænke mig om

Henrik er frimurer: Jeg har lært at tænke mig om
Henrik Juul-Pedersen er frimurer på 23. år og ordførende mester i Sankt Johanneslogen Egin på Bornholm. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 30. NOV 2022 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
30. NOV 2022 • 05:30

Henrik Juul-Pedersen er øverste leder i Frimurerlogen på Bornholm. Logen har 117 medlemmer – kun mænd – og har lige fejret 100 års jubilæum.

 

Hvor kommer du fra?

– Jeg er Rønne-'horra'. Jeg voksede op i en helt almindelig kernefamilie ved Blykobbe Plantage og gik på Knudsker Skole i 1.-7. klasse og derefter på Aavangsskolen. Efter studentereksamen på Rønne Statsskole tog jeg en et-årig HH og arbejdede derefter i den finansielle sektor i København fra 1986 til 1994. Og så flyttede vi tilbage.

Hvem er vi?

– Jeg er gift med Dorthe, som er kropsterapeut. Vi bor i Gudhjem udenfor 'sladregrænsen' og har tre voksne børn, en datter i Odense og to drenge her på Bornholm.

Hvad med arbejde?

– Da jeg kom tilbage til Bornholm, arbejdede jeg i forsikringsbranchen i otte år, hos Codan og Danica, og så fik jeg en stilling som virksomhedskonsulent på Bornholms Erhvervsskole og har været i uddannelsesverdenen siden, med erhvervs- ungdoms- og voksenuddannelser som hovedområder. Siden 2010 har jeg været på campus.

Du er ordførende mester i Sankt Johanneslogen Egin, som er Bornholms afdeling af Frimurerlogen. Hvordan kom du ind i den?

– Det var en kollega i Danica, der spurgte. Jeg var 35 år på det tidspunkt og havde fokus på familie, hus og job, og jeg vidste heller ikke meget om frimureri. Han spurgte, fordi han så, at jeg altid sad og søgte penge til forskellige projekter, blandt andet den konkursramte svømmehal i Gudhjem. Du gør så meget for andre, var det ikke noget at blive frimurer, sagde han, og så lod jeg mig optage. Jeg vidste ikke, hvad jeg gik ind til, men i dag er det en integreret del af mit liv.

Hvad har du lært?

– Jeg har lært at tænke mig om. Jeg har altid været hurtig på aftrækkeren, kommet med et hurtigt svar. Nu kan det godt være, at jeg bare er tavs, eller tænker mig rigtig godt om, inden jeg siger noget. Jeg har lært at spørge mig selv: Hvem gør det godt, at jeg siger et eller andet nu. Hvis det ikke gør nogen godt, hvorfor skal man så sige det? Derudover er jeg blevet mere reflekterende og rådfører mig oftere med samspillet mellem min samvittighed og min fornuft, end jeg tidligere har gjort.

– Primært handler frimureri om en personlig rejse, hvor du tilstræber at blive en bedre udgave af dig selv i morgen end du er i dag, og hvor du hjælper dine medmennesker i det omfang, det er muligt. Frimurerordenen giver dig nogle værktøjer, du kan anvende til dette formål, men hvordan du bruger værktøjet, er op til dig selv.

Hvem er den typiske frimurer?

– Vi er en blandet skare. Vi er 117 medlemmer af Frimurerordenen på Bornholm, og der er alt fra direktører til skolelærere, forsikringsfolk, landmænd, håndværkere, kommunalt ansatte og pensionister. Vi afspejler samfundet og har en del ældre brødre. Det typiske nye medlem er i 40-50 års alderen. For yngre mænd kan det være svært at finde tiden og overskuddet, hvis man står med hus og nystiftet familie. Det er meget individuelt, hvem der ønsker at blive optaget i Ordenen og hvornår. Jeg blev optaget for 22 år siden og jeg har altid betragtet logen som et fristed, et sted man kan slappe af fra hverdagens stress og bekymringer. Jeg blev konstitueret som ordførende efter Pelle Dam Olsen i foråret 2020 og endeligt installeret i foråret 2022.

Men ingen kvinder?

– Nej, vi har nogle traditioner, som vi holder fast i. Men der findes kvindeloger på Bornholm, blandt andet Rebekka-søstrene, som holder til i Odd Fellow-logen.

Hvad var hovedbudskabet i din jubilæumstale?

– Selvfølgelig så jeg lidt tilbage på de 100 år, som er gået, men jeg prøvede at være fremadskuende. I min optik har der aldrig været mere brug for frimurerdyderne, tavshed, forsigtighed, mådehold og barmhjertighed. Vi lever en tid, hvor der er krig i Europa, folk er pressede og utrygge, og vi ser en ny form for fattigdom, stigende energipriser og inflation. Der må vi prøve at gå forrest ved at forsøge at hjælpe. At skabe håb er en stor del af frimureriet.

Hvad skal der ellers ske i jubilæumsåret?

– En gruppe brødre har udarbejdet en jubilæumsbog med Finn Kjerulff Hansen som redaktør. Bogen beskriver frimureriets udvikling på Bornholm og arbejdet i Sankt Johanneslogen Egin fra 1922 til 2022. Så holder vi et brag af en fest til marts, hvor vi har vores hustruer med. Og så laver vi en del uddelinger til foreninger og organisationer i løbet af det næste halvår. Vi plejer at være diskrete med vores uddelinger, men det laver vi måske om på i år, så folk kan få lidt indblik i, hvad vi laver. Derudover har vi også vores juleuddeling, hvor vi hjælper trængte familier så de kan holde en ordentlig jul. I år skal vi uddele hele 88 pakker, som indeholder varer til en julemiddag, knas, grønt, slik samt gaver til børn. Uddelingen sker via øens præster.

Og så til sidst – hvordan bliver man frimurer?

– Du skal være mand, fyldt 21 år, være døbt eller kunne forevise en dåbsattest og have et godt omdømme. Derudover lægger vi vægt på, at ens ægtefælle eller samlever er indforstået med, at du lader dig optage til frimurer. Hvis der er nogen for hvem dette vækker interesse, er man altid velkommen til at rette henvendelse til mig.

 

 

Henrik Juul-Pedersen

Alder: 57

Uddannelse: Finansøkonom og AU i ledelse

Bopæl: Gudhjem

Civilstatus: Gift med Dorthe, tre voksne børn

Fritidsinteresse: Frimureri