Han har sendt millioner af kroner ud at arbejde på Bornholm

Han har sendt millioner af kroner ud at arbejde på Bornholm
Hans Jørgen Jensen går på pension for at få mere tid til nogle af sine mange fritidsinteresser. Arkivfoto: Allan Rieck
INTERVIEW | GUDHJEM | Tirsdag 25. januar 2022 • 10:30
Holger Larsen
Journalist
INTERVIEW | GUDHJEM | Tirsdag 25. januar 2022 • 10:30

Hans Jørgen Jensen stopper efter 27 år med udviklingsarbejde på Bornholm.


– Når turister tidligere tog til Bornholm, handlede det om sol, klipper, strand, rundkirker og Hammershus. Det er i dag i den grad blevet suppleret af fødevarer og kunsthåndværk.

Det siger Hans Jørgen Jensen, når han skal sætte ord på noget af det, han er mest stolt af at have været med til at præstere, siden han i 1995 blev sekretariatsleder og koordinator for LAG-Bornholm. Her er opgaven at skabe landdistriktsudvikling og udvikling af maritime områder for skattepenge, der via nogle EU-fonde kommer tilbage til Danmark, forklarer den nu snart tidligere koordinator.

Hans Jørgen Jensen anslår, at han i sit arbejde har været med til at kanalisere et pænt trecifret millionbeløb ud til bornholmske projekter, og her er han især tilfreds med, at den såkaldte fyrtårnsstrategi har ført til, at fødevarer og kunsthåndværk er blevet en integreret del af Bornholms identitet med etableringen af madkulturhuset i Melsted som det helt store gennembrud.

Det nok største enkeltstående projekt i perioden var dog, da LAG var med til at skubbe Folkemødet i gang.

Frivilligt arbejde

Hans Jørgen Jensen fylder 65 år lørdag den 29. januar, og han stopper samtidig som LAG-koordinator.

– Det passede i forhold til arbejdet. Der skal i år udarbejdes en helt ny udviklingsstrategi, og så skal koordinator og bestyrelse idéudvikle og lave en ny strategi, og så har de fem-otte år til at forfølge den strategi. Jeg har været igennem fire af disse perioder og kunne godt mærke, at energien måske ikke er så stor længere, og den energi jeg har, kunne jeg godt tænke mig at bruge på noget, jeg selv bestemmer, siger Hans Jørgen Jensen.

Hans Jørgen Jensen er oprindelig fra Østermarie, men har i mange år boet i Gudhjem, hvor han lægger frivillige kræfter i flere foreninger, og det agter han at fortsætte med.

– Der en del byforeningsarbejde, jeg godt vil følge op på, og vi har en svømmehal, hvor jeg gerne vil være med til at få et varmtvandsbassin op at stå.

Nye udfordringer

Hans Jørgen Jensen vil også fortsætte i bestyrelsen for aktieselskabet bag økogården i Rutsker og Foreningen Økobornholm, og så er han frisk på nye udfordringer.

– Jeg har arbejdet i en masse frivillige foreninger, og økogården er første gang, hvor jeg er med i noget kommercielt, og jeg synes det kunne være interessant at komme ind i den lidt mere professionelle bestyrelsesverden.

Hans Jørgen Jensen røber, at han håber at blive valgt ind i Trefor Øst Elnets bestyrelse, som Trefor i øjeblikket efterlyser kandidater til.

– Jeg er uddannet kulturgeograf, og jeg lavede i sin tid speciale om Bornholm og grøn ø, da Jens Brandt i 1980’erne var amtsborgmester og en stor fortaler for Bornholm som en grøn ø. Mit speciale handlede om udfordringerne ved at få udført de store visioner. De udfordringer er der stadigvæk på en lang række punkter. Jeg vil gerne være med til at arbejde i Trefor-sammenhæng for, hvad der bedst muligt kan gavne vores ø-økonomi, siger Hans Jørgen Jensen.

Ud at køre tog

Hans Jørgen Jensens hustru, Sanne Bloch, er netop gået på efterløn efter 33 år som pædagog i Gudhjem Børnehave, og de to har også nogle fælles planer.

– Vi skal ud at se verden. Vi er blevet enige om, at vi skal ud at køre tog, fordi det er en rejseform, der giver god mening af hensyn til klimaet. Vi kunne godt tænke os at tage af sted på voksen interrail, hvor man har tid og ikke behøver at bekymre sig om, at man skal være hjemme på et bestemt tidspunkt, siger Hans Jørgen Jensen.

FÅ ABONNEMENT