Gerd fylder 80: Der er altid noget at fejre i badeklubben

Gerd fylder 80: Der er altid noget at fejre i badeklubben
Gerd Lyng samler familie og venner til fødselsdag. – Vi har plads nok, siger hun. Privatfoto
DAGENS NAVN | Fredag 18. oktober 2024 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | Fredag 18. oktober 2024 • 05:30

Gerd Lyng kom til Allinge som praktiserende læge, blev senere ryglæge, og hun elsker sin dagligdag i lokalsamfundet.

Hvordan endte du på Bornholm?

– Jeg kommer fra Emdrup i den nordlige del af København. Mine forældre syntes, at Bornholm var et af de skønneste steder at holde ferie. Vi har været på campingferier herovre, da jeg var barn, og på et tidspunkt købte mine forældre et hus i Gudhjem, som de flyttede ind i, da min far gik på pension.

– Jeg fortsatte med at komme herovre som voksen. På et tidspunkt var der en af vores bornholmske venner, der spurgte: Hvorfor flytter I ikke herover, for I er her jo hele tiden. Det gjorde vi så. Jeg var blevet uddannet som læge og var nået så langt, at jeg gik i gang med at finde en praksis herovre. Jeg fik alle mulige tilbud, men så var der en, der spurgte, om jeg ikke bare skulle købe Glavens praksis i Pedersker.

– Det gjorde jeg i 1974, men den praksis blev nedlagt af Sygesikringen i 1976. Jeg skulle flytte til Aakirkeby, men lagde i stedet billet ind på en praksis i Allinge, der var til salg, og fik den. Jeg har aldrig fortrudt at være flyttet til Bornholm, og Allinge er et vidunderligt sted. Vi har en stor del af familien herovre. Vi har to børn ovre og to børn her. Så hvert andet år holder hele familien jul på vores store gård i Allinge.

– Jeg var praktiserende læge i Allinge fra 1976 til 2001. Samtidig med, at jeg var almindelig praktiserende læge, underviste jeg på Københavns Universitet kommende praktiserende læger i, hvordan man behandler bevægeapparatpatienter i almen praksis. Jeg har også undervist praktiserende læger i Danmark i mange år i bevægeapparatet.

– Derfor var jeg i de sidste 10 år af min praksistid mest kendt som ryglæge, og patienter fra andre praksisser er blevet henvist til mig. Det førte til, at jeg i 2001 etablerede min egen klinik, Allinge Rygklinik.

Hvor længe arbejdede du?

– Jeg arbejdede, til jeg var 71. Jeg havde som pensionist god tid og lyst til at arbejde lidt mere, men ikke på fuld tid. Så de sidste år arbejdede jeg i perioder som vikar i Grønland samt oppe i det nordlige Sverige og Norge, hvor der altid mangler læger. Jeg har været en del oppe på sygehusene i Grønland, hvor man skal klare det hele selv. Der er almen praksis-uddannelsen genial, for man kan lidt af hvert.

Hvad har du fået tiden til at gå med siden da?

– En meget stor del af mine hverdage går med vedligeholdelse af vores gamle firlængede strandgård fra 1728, med at læse bøger og aviser og ikke at forglemme med at strikke. I alle mine år på arbejdsmarkedet fra 1970 til 2015 var strikketøjet lagt væk. Nu har jeg altid et strikketøj med. Og så er jeg meget glad for solen og for at være udendørs.

– Jeg er glad for vort lille lokalsamfund og er med i en badeklub på Næs Strand. Det begyndte en gang, hvor jeg løb fra Allinge til Sandkås hver morgen. Der mødte jeg en flok allingeboer, der badede ved Næs. Bagefter satte de sig ved et bord og snakkede. Da det en morgen øsregnede, stoppede jeg og spurgte: "Hvorfor har I ikke et ly"?

– Så sagde de: "Det kan man ikke få lov til at bygge her". Så sagde jeg: "Jo, måske, hvis man spørger".

– Så gik jeg i gang. Det var jo ikke det mest oplagte sted at få tilladelse til at bygge på en strand. Men kommunen syntes, det var en god idé. Så vi byggede et ly, som er nødvendigt, når man skal bade her på kysten om vinteren.

– Det var vi glade for, indtil stormen den 21. oktober sidste år tog vores ly. Vi måtte i gang igen. Jeg havde skaffet sponsorer til det første ly, og jeg kunne jo ikke bede de samme om at spytte 15.-20.000 kroner i kassen igen. Men vi fik nogle af de små, lokale hoteller til at give bidrag, og så lagde vi brugere selv nogle penge. Det endte med, at vi havde penge nok til materialerne, og vi gik selv i gang med at bygge. Nu har vi vores badely igen på fuldstændig samme sted, forankret i klipperne, men håber, at det er mere solidt end det gamle.

– Vi går i vandet hver morgen, når vi er hjemme, året rundt. Og det er vi mange, der gør. Der er altid noget at fejre, når man har været i vandet, for der altid en, der har fødselsdag.

– Vi har ni børnebørn, som har god brug for deres bedsteforældre, og så bruger vi en del af vinteren i vores lille hus i Pyrenæerne i Sydfrankrig.

Hvad tilbringer I tiden med dernede?

– Vi vandrer i bjergene. Vi vandrer også herhjemme og har været Bornholm rundt både med og mod uret, og vi har gået Højlyngsstien flere gange. Øen er så smuk, og der er mange kroge, vi endnu ikke har set, selv om vi går og går.

Du har været involveret i politik som kandidat for Radikale Venstre?

– Ja, men det er slut med det. For når man bliver 80, er der noget, man ikke kan huske, og noget man ikke får formuleret rigtigt. Jeg går stadig ind for den radikale tanke, men der skal yngre kræfter til.

Hvad er det, der er så fascinerende ved Allinge?

– Jeg glæder mig hver eneste morgen, hvor jeg går på stranden, over det skarpe lys, vi har, og over klipperne og vandet. Vi bor lige ud til kysten, og jeg kan ligge i min seng og kigge ud over vandet. Det er så privilegeret, som noget kan være.

– Det er en overskuelig by, hvor vi har, hvad vi har brug for. Jeg kender mange, og de kender mig. Det er rart at bo i et lille samfund. Her hilser man på alle, man møder, for det er bare naturligt. Det kan jeg godt lide.

Gerd Lyng

Fylder 80 år fredag den 18. oktober

Gift med Niels Ebbesen (pensioneret gymnasielærer)



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT