Garnisonschef: Bornholm er pakket ind i vat

Garnisonschef: Bornholm er pakket ind i vat
Kenneth Nielsen, oberstløjtnant og ny kommandant på Almegårds Kaserne. Foto: Anette Vestergaard
DAGENS NAVN | Tirsdag 3. september 2024 • 05:30
DAGENS NAVN | Tirsdag 3. september 2024 • 05:30

Kenneth Nielsen er ny kommandant på Almegårds Kaserne. Han har været udsendt i flere verdensdele og glæder sig til at være med til at gøre hjemmeværnet på Bornholm klar til en ny rolle.

Hvor er du født?

– Jeg er født og opvokset i en lille by på Vestlolland, Dannemare.

Og hvorfor ville du i militæret?

– Jeg tror, det var fordi min far var medlem af Hjemmeværnet. Og så kom der en masse krigsfilm, da jeg var knægt. General Patton er min yndlingsfilm.

 

Hvad er din uddannelse?

– Jeg er generalstabsuddannet fra Forsvarsakademiet i København. Jeg er uddannet indenfor infanteriet til at lede store troppeenheder på land. Det er den sidste store uddannelse man kan få indenfor Forsvaret i Danmark. Hjemmeværnet er også infanterister, langt hen ad vejen.

 

Du blev udnævnt som garnisonskommandant efter Ulrik Skytte i januar. Hvad laver en garnisonskommandant?

– Jeg har tre funktioner. Jeg er garnisonskommandont på Almegårds Kaserne. Det er mig, der har ansvaret for alt, der ligger indenfor hegnet. Opklaringsbataljonen, dykkertjenesten og Forsvarets Ejendomsstyrelse styres centralt, så det har jeg ikke noget med at gøre. Men det er mig, der har ansvaret for at koordinere, så alle taler sammen og løfter i samme flok og går det samme sted hen. Og så er det mig, der prioriterer, hvis der er noget, der skal prioriteres.

Så når gardehusarregimentet rykker ind i forbindelse med kongeparrets besøg, hvad gør du så?

– Jeg gør ingenting. De rekvirerer indkvartering og et sted, hvor de kan parkere deres heste, hos ejendomsstyrelsen. Jeg er kun inde over, hvis det handler om militær sikkerhed, eksempelvis om vi kan have en låge stående åben, så de kan komme ind og ud af kasernen.

Hvad er din største arbejdsopgave?

– Det er reelt set Hjemmeværnet. Jeg er koordinator mellem Hjemmeværnet og de øvelser, der kommer i løbet af året. Det går lidt op i øjeblikket, på grund af truslen fra Rusland. Amerikanerne kommer her hyppigere, og man har også haft andre danske enheder herovre på øvelse.

Du har selv en international fortid i militæret?

– Ja. Jeg sad seks år i Forsvarskommandoen i København under Irak-krigen. I den forbindelse blev jeg udstationeret til US Central Command i Florida, hvor jeg var med til at skrive den strategiske plan for nedkæmpelsen af Islamisk Stat. Da jeg kom tilbage til USA i sommeren 2021, kom jeg fra en stilling som forsvarsattaché i Bagdhad. Min kone og jeg boede så i Florida i tre år, mens jeg var udstationeret i US Special Operations Command. Og så søgte jeg stillingen på Bornholm. Min kone, Christina, er fra Svaneke.

 

Hvorfor søgte du en stilling på Bornholm?

– Hjemmeværnet er inde i en ret stor udvikling, fra et ret stort Hjemmeværn i 1989, ved Murens fald, til en hastig nedbygning, og så frem til i dag, hvor der pludselig er et stort behov for Hjemmeværnet igen. Jeg syntes, det kunne være spændende at være med på den nye rejse.

Freden er forbi?

– Ja. Og nu sidder vi allesammen og venter på det delforlig om Hjemmeværnet, som er på vej. Hvad skal det være? Den nye værnepligt har vi hørt lidt om, hvordan spiller den ind i fremtidens forsvar, er der nogle link til Hjemmeværnet? Hvem skal gøre hvad og hvorfor? Vi ved jo, at de professionelle som udgangspunkt skal være udenfor landets grænser. Så er der Hjemmeværnet tilbage med nogle totalforsvarsstyrker, hvordan skal det hænge sammen? Det bliver superspændende at arbejde med.

Er truslen mod Skandinavien ikke faldet markant, efter at Finland og Sverige er kommet med i NATO?

– Jeg vil hellere vende det om og sige: Hvad med Bornholm? Truslen er øget mod NATO i hele regionen, men sikkerheden på Bornholm er højere end den har været tidligere. Hvis man tog et landkort i 1989, så lå Bornholm dybt inde bag Jerntæppet. Indtil for ganske nylig var Sverige og Finland neutrale. Der var, kan man sige, en udsat flanke. I dag er Bornholm pakket ind i vat. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal gøre noget på Bornholm, i min optik. Bornholm kan bruges til at fremrykke en eller anden form for forsvar. Forsyninger og forstærkning kan jo kun flyve en vis afstand.

Hvad er dit indtryk af Bornholm efter otte måneder på øen?

– Bornholm er sin egen. Det er også lidt Maren i kæret. Der er meget sladder, alle har en mening om alt. Hvis man er i tvivl om Janteloven, så tag til Bornholm. Men det er også et dejligt sted. Der er mange, der gerne vil noget, der er mange iværksættere, der er mange, der prøver nogle ting. Så er der noget, der går skidt, og det kunne vi jo godt have sagt. Men hvis der ikke er nogen der prøver, kommer vi ingen vegne.

Kenneth Nielsen

Alder: 52

Uddannelse: Officeruddannet

Bopæl: Rønne

Civilstatus: Gift med Christina

Fritidsinteresser: Jeg spiller golf. Det er den måde, man får amerikanerne i tale på



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT