Fra Danmarks største til mindste fødested

Fra Danmarks største til mindste fødested
Marianne Frederiksen startede på fødeafdelingen på Bornholms Hospital den 1. juni 2022. Foto: Bornholms Hospital
DAGENS NAVN | Mandag 8. maj 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | Mandag 8. maj 2023 • 05:30

Marianne Frederiksen har i knap et år været ansat som jordemoder på Bornholms Hospital - dog på en lidt anderledes facon end normalen. Hun pendler nemlig mellem København og Bornholm.

Du er ansat på Bornholms Hospital men bor i København ... hvordan hænger det sammen?

– Jeg er ansat som jordemoder på fuldtid og arbejder ligesom en borebisse, kan man sige, en uge ad gangen, og så har jeg fri en uge ad gangen. Så jeg lægger rigtig mange arbejdstimer på den her uge, jeg så er her. Men jeg synes, det føles som om, man har ferie hver anden uge. Jeg kan ikke forstå, at der ikke er flere som mig, der har nogle år på bagen, og er blevet mættet af travlheden på de andre hospitaler, og hvor de er et sted i deres liv, hvor de kan have et anderledes arbejdsliv.

Hvordan kom du på den idé?

– Det var et 25-års jubilæum, der satte nogle refleksioner i gang om, hvordan jeg kunne tænke mig, at resten af mit arbejdsliv skal se ud? Og hvis jeg skal prøve noget andet, så skal det være nu, og hvis jeg skulle prøve noget andet, skulle det været noget helt andet. Og det har jeg fået her.

Hvilke overvejelser gjorde du dig om at skulle pendle og arbejde på den her måde?

– Jeg måtte prøve det af. Min mand har pendlet mellem København og Tyskland i 25 år, også arbejdet en uge ad gangen, så jeg har været bekendt med den måde at arbejde og leve på. Så på den måde var det ikke helt fremmed. Og det kan lade sig gøre, fordi mit barn er flyttet hjemmefra, og der står ikke nogen og skal hentes i skole. Så det var i virkeligheden kun mig selv, jeg skulle spørge.

– Det værste er, at jeg ikke er særlig søstærk, haha. Men jeg var meget interesseret i Express 5, for der er nogen, der siger, man bliver mindre søsyg ombord på den. Så det er rigtig dejligt.

Hvor har du arbejdet tidligere?

– Jeg var et par år i Esbjerg til at starte med. Men ellers har jeg været på Hvidovre Hospital de sidste 25 år af mit arbejdsliv. Så det er fra Danmarks største fødeafdeling til Danmarks mindste fødeafdeling.

Hvordan kan du mærke forskel?

– På Hvidovre Hospital blev der sidste år født lidt over 7.300 børn. Her på Bornholm blev der i samme periode født 257 børn. Det siger lidt det hele. Og her er folk et navn, et ansigt og et individ. På et stort sted som Hvidovre bliver man lidt et nummer i en række og en lille brik i et stort puslespil, der skal passe sammen.

– Og når man arbejder på et stort sted som Hvidovre, så er der altid nogen i vagtstuen, man kan spørge, hvis man er i tvivl om noget. Der står man mere alene her, og man skal arbejde mere selvstændigt.

Hvordan er det?

– Det stiller større krav til, at man skal være skarpere. Det kræver også lidt hår på brystet, kan man sige.

– Men jeg rejste ikke fra Hvidovre Hospital, fordi jeg var ked af at være der. Jeg holdt rigtig meget af det, og det var en dejlig arbejdsplads med gode kollegaer. Det har jeg også fået her.

Du startede den 1. juni 2022 og har altså været i gang i knap et år. Hvordan er det gået, og hvordan er du faldet til?

– Jeg var selvfølgelig spændt. Jeg har ingen familiær relation til Bornholm, men jeg har været på ferie her rigtig mange gange. Så jeg vidste, Bornholm er fantastisk om sommeren, men jeg vidste ikke, hvordan Bornholm var om vinteren. Men det har også sin charme. Jeg kan rigtig godt lide at være i naturen, og ligesom tyskerne mener jeg ikke, der findes dårligt vejr, kun forkert påklædning.

– Og så er jeg begyndt til yoga, når jeg er her, og har fået nogle dejlige relationer til nogle søde kollegaer, jeg drikker kaffe med og strikker med. Jeg har fået en hverdag, også når jeg er her.

– Og så er det vildt luksus, når man er her den uge, så skal jeg kun arbejde og ellers tænke på mig selv. Jeg skal ikke hjem og vaske tøj og gøre hovedrent. Jeg har fået stillet en vagtbolig til rådighed af hospitalet i Rønne.

Hvorfor valgte du lige Bornholm, hvis du ingen relation har hertil?

– Der har jeg faktisk måske en lille relation alligevel. Jordemoderlederen her på hospitalet har en sød datter, som min datter mødte på højskole helt tilfældigt. Nu deler de en lejlighed i Vanløse. Så på den måde kom det lidt ind på radaren den måde igennem de to piger.

Har du et yndlingssted at tage hen på Bornholm?

– Min yndlingsvandrerute er Hammerknuden rundt. Den kan jeg gå igen og igen i al slags vejr.

Marianne Frederiksen

Er 54 år

Bor i Rønne og København

Er gift og har en datter



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT