En nøglefigur i EU fylder 65

En nøglefigur i EU fylder 65
Jens A. Munch, født og opvokset på Store Loftsgaard, fylder 65 søndag. Arkivfoto: Berit Hvassum
NOTITS | ABONNENT | 11. MAR 2023 • 10:17
NOTITS | ABONNENT
11. MAR 2023 • 10:17

Jens A. Munch fra Store Loftsgaard i Pedersker spillede en aktiv rolle i EUs landbrugspolitik gennem 34 år.

Agronom Jens A. Munch fylder 65 år søndag den 12. marts.

Han voksede op på Store Loftsgård i Pedersker i en søskendeflok på fem og gik i Pedersker Skole de første syv år, efterfulgt af to år på Aakirkeby Borger- og Realskole. Efter tre år på statsskolen i Rønne drog han til København for at uddanne sig til agronom.

Jens A. Munch startede karrieren i Landbrugsrådet i 1983. Fra 1985 til 1987 var han ansat på Landbrugsrådets Bruxelles-kontor, og det blev afsættet til en livslang karriere i EU's hovedkvarter.

Fra plan- til markedsøkonomi

Jens A. Munch gik på pension 1. februar 2022, men nåede inden da at arbejde 34 år i EU-kommissionens Landbrugsgeneraldirektorat i Bruxelles. I årene fra 1990 og frem til sin pension var han aktivt involveret i alle reformer af EU's landbrugspolitik. Derudover beskæftigede han sig primært med spørgsmål om eksport- og importregler, statistik, prognoser og budgetter. I 13 år havde Jens A. Munch ansvaret for udarbejdelse af budgettet for EUs landbrugspolitik på 55 milliarder euro.

Siden 2014 har Jens A. Munch været EU's repræsentant i WTO's komité for landbrugspolitik. De otte år i verdenshandelsorganisationen står som et af højdepunkterne i Jens A. Munchs karriere.

– I de år gik EU's landbrugspolitik fra noget, der lignede planøkonomi til markedsøkonomi, siger han.

Den udvikling har ifølge Jens A. Munch været med til at styrke det europæiske landbrugs position på verdensmarkedet markant.

– EU gik fra at være nettofødevareimportør til at være verdens største eksportør af landbrugsvarer. Større end Brasilien og USA. Det har været spændende at være med til, siger Jens A. Munch.

Den polske udfordring

Et andet højdepunkt var udvidelsen af EU under dansk lederskab. Det skete i årene 2002 til 2004, og her står især forhandlingerne med Polen skarpt i Jens A. Munchs hukommelse. Det var nemlig ham, der lavede beregninger til de 12 nye ansøgerlande, og den polske delegation var i lang tid utilfreds med størrelsen af det støttebeløb, som var tiltænkt polsk landbrug.

Til sidst lykkedes det for Jens A. Munch og hans kolleger at præsentere et kompromis, som Polen kunne nikke ja til, nemlig en indfasning af den direkte støtte. Den idé var et resultat af teamwork i EU's landbrugsgeneraldirektorat, fortæller Jens A. Munch.

– Vi var en flok, der sad og regnede på, hvordan vi kunne gøre det på en måde, så vi overholdt budgettet uden at ødelægge deres landbrugsproduktion.

Jens A. Munchs hustru arbejder fortsat i Bruxelles. Sammen har de tre børn, og parret har ingen aktuelle planer om at flytte fra Bruxelles.

Dog har parret haft sommerhus i Sømarken siden 1995. Sommerhuset benyttes, når parret besøger familien på Bornholm.

Jens A. Munch har været præsident for Den Danske Kirke i Bruxelles i knapt ti år. Fødselsdagen fejres i Bruxelles.