En af travsportens største profiler er død

En af travsportens største profiler er død
Palle Dahl Pedersens samling af pokaler og andre sejrstrofæer var enorm. Foto: Torben Ager, travfotobornholm.dk
NYHED | ABONNENT | 23. NOV 2022 • 15:30
Kjeld Lundbæk
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. NOV 2022 • 15:30

Palle Dahl Pedersen nåede at køre næsten 2.000 løb, inden han blev tvunget til at stoppe sin farverige karriere som 71-årig

 

NEKROLOG

En af de største profiler i bornholmsk travsports 62-årige historie, Palle Dahl Pedersen, er død, 85 år gammel.

Palle Dahl Pedersen blev født ind i travsporten som søn af Inger og Thor Dahl Pedersen. Også hans brødre Filip, Ebbe og Thorkild var hestetossede, men det var Palle, der drev det længst i sulkyen. Hjulpet godt på vej af hustruen Clara, som kom fra en anden hestefamilie, Andersson-familien, hvor både hun, faderen og hendes fem brødre i mange år også optrådte på travbanen i Almindingen.

Tre af parrets børn,Torben, Marianne og Michael, fulgte i forældrenes fodspor – Torben har som nyslået pensionist netop genoptaget karrieren med hestene Brad Pitt og Zeb Lie Star. Samboen Christina K. Hansen optræder både som opdrætter og kusk, mens hendes datter fra et tidligere forhold, Nathalie K. Hansen, i de sidste to år har optrådt på det danske landshold med ponyen Isilon Aläsee.

195 sejre på Bornholm

Som amatørkusk opnåede Palle Dahl Pedersen omkring 250 sejre, heraf de 195 på Bornholm. Som indehaver af vognmandsfirmaet Palles Hestetransport var han kendt på alle landets travbaner, og når det var fyraften, stillede han gerne op i løb på den anden side af vandet – især dog på den nu lukkede Amager Travbane.

Det er også forklaringen på, at staldens tophest i 1960’erne, derbydeltageren Hanover Lupi, som fire-årig stillede op i ikke færre end 53 løb. I dag er det de færreste heste, der kan klare at løbe mere end 20 løb pr. sæson.

Bornholmsk opdrættede Hanover Lupi havde problemer med travet og blev som unghest sendt i træning på Fyn. Det var dog ingen succes, og derfor besluttede Palle og Ebbe Dahl Pedersen sig for at købe hesten tilbage til Bornholm for 5.000 kr. Sidstnævnte fortrød dog på målstregen, og da hverken faderen eller Palle Dahl Pedersen havde pengene, var det moderen, Inger, der tømte sparegrisen for at bevare freden i familien.

Den slags anekdoter kunne Palle Dahl Pedersen ryste ud af ærmet i timevis. Selv om han var kendt for sit voldsomme temperament, så var han også en meget festlig mand, der gerne underholdt med sine mange oplevelser på landets travbaner. Uden ham havde den bornholmske travhistorie været fattig, og de uheldige optrin både på og uden for banen lagde han hurtigt bag sig.

Bornholmsmester to gange

Investeringen i Hanover Lupi viste sig at være en klog disposition, da hesten i 1969 løb først i mål i kampen om bornholmsmesterskabet. Men sejrspræmien var beskedne 700 kroner, så nogen rig mand blev Palle Dahl Pedersen aldrig af sine mange sejre på travbanen. BM-triumfen blev gentaget i 1977 med hans egen hest, Ringo Toft. Thor Dahl Pedersen stod som ejer af Hanover Lupi.

I 1984-85 vandt Palle Dahl Pederen to års- og tre års-mesterskabet med hesten Joki, mens han i 1995 sejrede med staldens senere tophest, Clara Dahl Pedersen-opdrættede Action Hanover, i kampen om to års-mesterskabet.

Kendt i hele Danmark

Efter nogle lidt stille år fik Palle Dahl Pedersen et forrygende come back med det ”bornholmske krydsermissil” Action Hanover, der via tv-reportager, masser af avisomtale og sine forrygende sejre blev en af Danmarks mest kendte heste i årene 1995-2004. 34 sejre blev det til – 25 af dem med Palle Dahl Pedersen i sulkyen.

En af de største sejrsdage var i 1983 i Aarhus, hvor han vandt både det indledende løb og finalen i et stort amatørløb med Action Hanover samt vandt endnu et løb med The Boss. Efter løbene ønskede formanden for Aarhus-banen Palle Dahl Pedersen tillykke med de tre sejre, idet han dog tilføjede ”Du behøver ikke komme tilbage – du vinder bare det hele!”.

Action Hanover blev i hele sin karriere trænet i Almindingen, selv om han sjældent kom til start på den lille bornholmske bane. Meget tidligt øvede Palle Dahl Pedersen ham dog -for sjov i at stå stille foran dommertårnet.

– Hvad laver du, råbte Michael, min søn. Jo, jeg vil lige vænne ham til at modtage ærespræmier. Og det var faktisk grunden til, at når jeg vandt løb på Lunden, så kunne jeg tage tjekken af ham og trække ham op til dommertårnet, hvor jeg blev interviewet, fortalte Palle Dahl Pedersen som 82-årig i et veloplagt interview med travsitet danskhv.dk.

I årene 1997-99 blev Action Hanover hvert år noteret for otte sejre. To gange blev Shane T Hanover-sønnen kåret som Månedens Hest i Danmark, og sammen med den bornholmsktalende kusk blev parret nærmest kult i landets travkredse.

Til gengæld opnåede ”Den bornholmske flyvemaskine”, som Action Hanover blev døbt af dagbladet B.T., aldrig den store succes i Sverige, selv om det var her, han satte sin rekord på 13,5 på Tingsryd-banen.

"Det bornholmske flyvemaskine" Action Hanover (nærmest kameraet) gjorde Palle Dahl Pedersen til kult i danske travkredse. Arkivfoto

 

Alle fik ren besked

Med sin friske kørsel og et frisk temperament var det aldrig kedeligt at overvære et løb, hvor Palle Dahl Pedersen deltog. Dommerne og de andre kuske fik ren besked, men alt blev hurtigt glemt, og man kunne begynde på en frisk.

Selv tog han handsken op, da han i en årrække virkede som dommer på banen i Almindingen, ligesom han i en lang periode også var bestyrelsesmedlem i Bornholms Travselskab og formand for den lokale hesteejerforening.

Fældet af aldersgrænsen

Den 10. oktober 2008 deltog 71-årige Palle Dahl Pedersen i sit sidste officielle travløb. Det skyldtes de daværende aldersregler. Da aldersgrænsen efter masser af protester blev ændret til 75 år, var der gået fire år, og så var veteranen fra Knudsker stadig for gammel. I 2010 stillede Palle Dahl Pedersen dog op i to veteranløb – ét på Fyn og ét på Bornholm, da Bornholms Brand Park fejrede banens 50 års-jubilæum.

Som pensionist holdt Palle Dahl Pedersen meget af torsdagsmøderne med en anden af travsportens superveteraner, Leo Rasmussen, ligesom han, når vejret var til det, holdt af at komme på golfbanen i Robbedale sammen med hustruen Clara. Som 81-årig blev han dog kastet ud af sulkyen på en træningstur i skoven med hesten Brad Pitt. Det kostede et brækket lårben, hvorefter golfspillet for en tid blev afløst af nogle flere cykelture.

Foruden sin hustru efterlader Palle Dahl Pedersen sig fem børn, ni børnebørn og fire oldebørn.