En af de største ASG-veteraner fylder år

En af de største ASG-veteraner fylder år
Anders Koefoed Larsen holdt tale, da Allinge i 2021 blev kåret som Danmarks smukkeste havnemiljø. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 16. MAJ 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
16. MAJ 2024 • 05:30

Anders Koefoed Larsen, Allinge, fylder 85 år lørdag den 18. maj.

Når man siger ASG, siger man Anders Koefoed Larsen.

Anders Koefoed Larsen var nemlig manden, der i begyndelsen af 70’erne gav sporten i Allinge-Sandvig Gymnastikforening tag over hovedet. Anders Koefoed Larsen, der blev født i Rønne i 1939, har desuden fungeret som ASG’s alvidende sportsfaktotum i en menneskealder.

På lørdag den 18. maj fylder den pensionerede skolelærer 85 år.

Anders Koefoed Larsen var formand for ASG's håndboldafdeling i 25 år, fra 1964 til 1999. Derudover stod han, ved siden af jobbet som skolelærer på Allinge-Sandvig Borgerskole, for stort set alt, hvad der har med drift at gøre, fra organisering af kontingentbetaling til opbygning af ASG’s håndboldafdeling – først kvinderne, så mændene.

Anders Koefoed Larsen var desuden en af bærende kræfter bag opførelsen af Nordlandshallen, en moderne idrætshal, som i snart 50 år har dannet rammen om alt fra revyer til nytårskoncerter, messer og folkemøde-aktiviteter – og så selvfølgelig sport inden for stort set alle idrætsgrene.

De rev et gasværk ned

Historien om Nordlandshallen – i dag Bornholms Idræts- og Kulturcenter – er bemærkelsesværdig, ikke alene fordi den siger noget om Anders Koefoed Larsens talent for at organisere.

Den siger også noget om, at man dengang kunne tromme et hold af frivillige sammen, inden der overhovedet var nogen, der havde tænkt på begrebet 'ildsjæl', og rive et gasværk ned.

– Vi rensede murstenene og solgte dem for ti øre stykket, husker Anders Koefoed Larsen, der både var aktiv som træner og håndbolddommer.

Forud for nedrivningen var der sket det, at kommunen havde stillet en grund til rådighed for idrætsforeningen. I sig selv en flot gestus, men der var et problem. Der lå et nedlagt gasværk, der hvor Nordlandshallen ligger i dag. Og kommunen havde ingen planer om at fjerne det.

– Så vi satte os for at rive gasværket ned. Det tog et par år og var et fandens arbejde, fortalte Anders Koefoed Larsen i forbindelse med fejringen af ASGs 100-års jubilæum i 2022.

Nordlandshallen stod færdig i 1975 og var en enorm sejr for det nordbornholmske idrætsliv. Anders Koefoed Larsen mødes fortsat med de andre æresmedlemmer i ASG og deltager også i idrætsforeningens årlige generalforsamlinger. Han modtog i 1988 Bornholms Tidendes Lederpris og året efter Allinge-Gudhjem Kommunes Lederpris.

60 år i det samme hus

Opbygningen af hallen og de stadigt voksende afdelinger foregik parallelt med arbejde og familieliv.

Anders Koefoed Larsen valgte lærergerningen og blev uddannet lærer fra Hellerup Seminarium i 1963. Efter to år i militæret startede han som lærer på Allinge-Sandvig Borgerskole i 1965, og underviste blandt andet i matematik, gymnastik, biologi, maskinskrivning og edb. Allinge Borgerskole havde til huse i den bygning på Kirkeplads, der i dag rummer Allinges foreningshus Kærnehuset, en bygning, hvor Anders Koefoed Larsen altså nu har haft sin gang i 60 år.

Anders Koefoed Larsen stoppede som lærer på Allinge-Sandvig Borgerskole til 1999. Fra 1999 til 2002 var han leder på kommunens Landsstævnekontor i Rønne frem til slutningen af 2002.

Aktiv i byforeningen

– Og så startede jeg som frivillig på lokalarkivet i Allinge. Og der er jeg stadigvæk, siger Anders Koefoed Larsen, der har været aktiv i Allinge-Sandvig Byforening i 25 år. I mange år som formand, i dag som næstformand.

I den kapacitet har han redet den samme kæphest i mange, mange år. Kampen mod ulovlig brug af helårshuse i Allinge.

– Et af de store arbejder, vi har i byforeningen er alle de ulovlige bygninger, der bliver brugt som sommerhuse rundt omkring. Samtidig har kommunen ophævet bopælspligten i Sandvig, og det efter min mening ulogisk, når kommunalpolitikerne gerne vil have flere helårsbeboere på Bornholm, siger Anders Koefoed Larsen.

Anders Koefoed Larsen har været gift med Ragna siden 1962, og parret bor på Kampeløkken. Sammen har de to voksne børn og fem børnebørn. Fødselsdagen fejres i hjemmet med de nærmeste.

– Jeg laver måske rabarberkage som jeg plejer, siger Anders Koefoed Larsen, inden han haster videre til møde i byforeningen.