Dødsfald: Han var advokat på Bornholm i 42 år

Dødsfald: Han var advokat på Bornholm i 42 år
Christian Dohn fotograferet i 2018 i det højloftede rektorinde Koefoeds Hus i Søndergade i Rønne, hvor han og Bente Dohn boede i mange år. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 12. APR 2021 • 15:14
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
12. APR 2021 • 15:14

DØDSFALD

Advokat Christian Dohn er død, 75 år gammel.

Christian Dohn var i mere end 40 år advokat i Advodan Bornholm, hvor han var medejer i de fleste af årene, indtil han blev nødt til at stoppe i 2016. Det var sygdom, der tvang ham til at lade sig pensionere, for selv om han på det tidspunkt havde rundet 70, havde han ingen planer om at stoppe med at arbejde, fortalte han i et interview i Bornholms Tidende i 2018. "Et fejt, bagfrakommende sygdomsoverfald", blev sygdommen kaldt.

Christian Dohn blev født i Odense, men familien flyttede meget rundt i landet, fordi faren var hospitalslæge og skulle på turnus til diverse afdelinger for at færdiggøre sin uddannelse. Christian Dohn blev student fra Frederiksborg Gymnasium i 1965, hvorefter han kom i Livgarden. Han blev tjener og havde muligheden for at blive restauratør. Men det sagde faren nej til.

Kunne ikke drømme om at søge job

Christian Dohn begyndte i stedet på jurastudiet, og det var som nyuddannet jurist, at skæbnen en dag bragte ham til Bornholm. Det var ganske tilfældigt, fortalte han i interviewet i Bornholms Tidende. I Rønne bemærkede han et skilt: "Landsretssagfører C. A. Arnoldus".

Christian Dohn gik ind og talte med landsretssagføreren:

– Til ham sagde jeg, at jeg ikke ku’ drømme om at søge job her, men gerne ville se sådan et provinsadvokatkontor. Jeg havde jo forestillet mig, at jeg skulle arbejde på et af de store kontorer i København. Og han svarede mig, at han ikke drømte om at søge en ny advokatfuldmægtig, fortalte Christian Dohn.

Men sådan blev det alligevel. Det var i 1974, og Christian Dohn arbejdede, bortset fra en kort afstikker til et københavnsk advokatfirma senere i 70’erne, i advokatfirmaet i Krystalgade i Rønne frem til 2016. Han blev medejer allerede i 1979.


Christian Dohns sidste år var præget af sygdom, men han formåede at bevare gejsten og var også interesseret i at lære nyt – som at spille bridge. Arkivfoto: Allan Rieck

 

Kulturlivet

Selv om Christian Dohn var advokat (med møderet for Højesteret) på Bornholm i så mange år, er han nok alligevel hos mange bornholmere mere kendt fra andre sammenhænge.

Christian Dohn har især gjort sig flere steder i det bornholmske kulturliv. Han var i mange år formand for Bornholms Museumsforening, han var involveret i sang og musik og teater, og mange har eksempelvis set ham som stjernebærer i front for helligtrekongeroptoget i Rønne.

Christian Dohn var auktionarius med ret og pligt til at gennemføre løsøreaktioner rundt om på Bornholm, og det førte til, at der tit blev kaldt på ham som auktionsleder i mange andre sammenhænge.

Christian Dohn var i mange foreninger fast dirigent, når der var generalforsamlinger.

For alle disse opgaver gjorde det sig gældende, at han gennemførte dem myndigt og ordentligt, men gerne med flere vittige bemærkninger undervejs. Humoren var nemlig en stor del af Christian Dohn.

Ville også lære nyt

Christian Dohn kæmpede sig tilbage efter svær sygdom, lod sig igen hverve som dirigent og tog ud for at fortælle om sit liv, indtil ny sygdom truede.

– Han var aktiv, vågen, interesseret, farverig. Vi begyndte sidste år at spille bridge, så han havde også lyst til at lære nyt, siger hustruen Bente Dohn.

– Christian var glad for at rejse og opleve. Han var en fantastisk rejsekammerat, meget entusiastisk og begejstret. Han var sød i ordets bogstaveligste forstand, lidt finurlig, men også temperamentsfuld, siger Bente Dohn.

Parret, der blev gift i 2003, boede i mange år i det markante rektorinde Koefoeds Hus i Søndergade i Rønne, men har i de seneste år boet dels i Lobbæk og dels i sommerhus i Aarsdale.

Christian Dohn efterlader sig tre børn samt en bonusdatter.