'Det var en af de situationer, hvor ting bare falder på plads'

'Det var en af de situationer, hvor ting bare falder på plads'
Kristina Ager Sonne. Foto: Jens-Erik Larsen
Lørdag 29. maj 2021 • 13:12
Lørdag 29. maj 2021 • 13:12

DAGENS NAVN: Kristina Sonne. – Jeg har gennem flere år overvejet, om det var tid til at prøve noget nyt, jeg vidste bare ikke lige hvad, siger den nye svinerådgiver i Bornholms Landbrug & Fødevarer

Du er lige blevet ansat på Bornholms Landbrug & Fødevarer. I hvilken funktion og hvad bliver dine primære arbejdsopgaver?

– Jeg startede den 15. april som svinerådgiver. Min primære opgave bliver at yde rådgivning til øens svineproducenter. Jobbet er meget alsidigt, vi yder rådgivning både individuelt, og til mindre grupper i form af eksempelvis temadage og ERFA-møder. Så det kommer til at indeholde både skrivebordsarbejde og besøg på bedrifterne.

Inden du kom til BLF, har du arbejdet i 23 år som svineproducent sammen med din mand. Hvilke erfaringer har du med fra de år?

– Det er svært at sætte ord på. Det er ikke noget, jeg har tænkt så meget over, det er der jo bare. Hvis jeg kort skal forsøge at beskrive det, så er den vigtigste erfaring nok, at livet som landmand er alt andet end sort og hvidt. Hvis man ændrer lidt et sted for at få en positiv effekt, så har det måske en negativ konsekvens et andet sted i produktionen. Derfor er der altid mange aspekter, som skal overvejes inden man kaster sig ud i forandringer.

Hvordan fordelte I opgaverne mellem jer?

– Vi har altid haft en meget traditionel, måske lidt gammeldags fordeling af opgaverne. I starten, da vi havde en mindre besætning, passede jeg primært farestald og klimastald. Min mand passede slagtesvin og marker. I 2007 byggede vi et nyt staldanlæg til 600 årssøer og fik i den forbindelse tre ansatte. Vi var fælles om at få besætningen kørt ind, men de senestee mange år har jeg passet klimastaldene, det er der, jeg føler mig virkelig godt tilpas. Udvidelsen medførte også flere administrative arbejdsopgaver, hvor jeg fik ansvaret for hovedparten.

Er Bornholmergrisen et eksempel til efterfølgelse?

– Ja, det synes jeg helt bestemt. Der er mange gode tiltag i konceptet både med hensyn til dyrevelfærd og det lokalt dyrkede foder. Som jeg har nævnt tidligere, er det at arbejde med dyr ret komplekst, og der er nogle ønsker til konceptet, som er svære at forene. Personligt ville jeg gerne prioritere de helt nyfødte grise højere, selv om det bliver på bekostning af et par dages frihed til soen.

Hvad er de største udfordringer i forbindelse med nicheproduktion i bornholmsk landbrug?

– Bornholmergrisen er et koncept, der styres af Coop gennem Danish Crown, så vi afsætter vores grise til slagteriet i Rønne, som alle andre. Jeg ved, at nogle af de mindre nicheproducenter har udfordringer med slagtning og forædling af deres produkter. Flere har fundet løsninger, hvor dette foregår på Sjælland. Det fungerer superfint, men er jo en ekstra omkostning.

Det er ikke dårligt for BLF at få en rådgiver ind med mange års brancheerfaring. Hvordan fik de dig overtalt?

– Jeg har jo fyldt år nogle gange, og fysikken er ikke, hvad den har været, derfor besluttede jeg at stoppe som selvstændig landmand med udgangen af januar. Det har været en lang proces. Jeg har gennem flere år overvejet, om det var tid til at prøve noget nyt, jeg vidste bare ikke lige hvad. Hvis jeg ville blive indenfor faget, var jeg jo lidt begrænset af geografien, så tankerne har gået i mange retninger. Jeg gik som arbejdssøgende samtidig med, at kontoret manglede en ny medarbejder. Så det var en af de situationer, hvor ting bare falder på plads.

Bliver det svært at vænne sig til et skrivebordsjob?

– Det er jo noget andet, end det jeg er vant til. Efter en arbejdsdag er mit hoved fyldt op, men kroppen fuld af energi, så når jeg kommer hjem, er det godt med en rask gåtur. Jeg synes, jobbet er spændende, og tiden flyver af sted, når jeg er på arbejde, så jeg trives godt.

Hvad laver du, når du ikke arbejder?

– Jeg meget glad for at gå tur og dyrke yoga. Om sommeren er jeg meget ude, og jeg nyder min have. Om vinteren går jeg lidt i hi og hygger mig med at læse eller strikke.

 


Kristina Ager Sonne

Født og opvokset i Midtjylland

Alder: 51 år

Uddannelse: Jordbrugsteknolog fra 1997

Civilstand: Gift med Hans Peter Sonne. Sammen har vi to børn Alberte på 21 år og Rasmus på 18 år.

Bopæl: Søndregaard i Nyker.



FÅ ABONNEMENT