Der var altid gang i Tranberg

Der var altid gang i Tranberg
En stolt Niels Tranberg fotograferet i 2008, da Gudhjem-Rønne Tømrer- & Snedkerforretning var blevet udnævnt til gazellevirksomhed. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NEKROLOG | RØNNE | ABONNENT | 29. MAJ 2022 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NEKROLOG | RØNNE | ABONNENT
29. MAJ 2022 • 05:30

Tidligere tømrermester og politiker Niels Tranberg er død, 77 år.

– Han havde mange interesser og var ekspert i at rode sig ind i mange ting. Det var utroligt, hvad han kunne nå. Han sad aldrig stille. Der skulle ske noget hele tiden, og jeg tror aldrig, at han har kedet sig.

Sådan siger Jesper Tranberg om sin far, Niels Tranberg, der er død, 77 år. Mange, der har kendt Niels Tranberg, vil nok kunne nikke genkendende til ovenstående karakteristik af den tidligere tømrermester i Rønne og politiker i Rønne Byråd.

Niels Tranberg kom fra Gudhjem, hvor han blev udlært tømrer hos sin onkel, Johannes Tranberg, der drev Gudhjem Maskinsnedkeri. Niels Tranberg blev svend i 1966 og arbejdede derefter i København som byggeleder for Kaj Wilhelmsen, inden han vendte hjem og overtog onklens virksomhed.

Selvstændig i 39 år

Niels Tranberg slog sig sammen med hustruen Vinni ned i Rønne, hvor de startede med at leje en garage i Almegade i Rønne til Gudhjem-Rønne Tømrer- & Snedkerforretning.

Virksomheden voksede og flyttede til større forhold på Borgermester Nielsens Vej. Da der var flest, havde virksomheden nok omkring 25 medarbejdere, vurderer Jesper Tranberg.

Niels Tranberg drev virksomheden i 39 år, inden han i 2014 overdrog den til sin yngste søn, Jesper Tranberg, der i dag driver familievirksomheden videre under navnet Tranberg Ejendomme, Byg og Isolering ApS.

Niels Tranberg havde som pensionist stadig sin daglige gang på værkstedet, og han fungerede som pedel i virksomhedens udlejningsejendomme.

Det var livsværket

– Han blev syg for et års tid siden, hvor han blev nødt til at acceptere, at han ikke kunne så meget mere. Men når jeg gik på værkstedet eller var på kontoret, dukkede han stadig op. Han har altid levet og åndet for den virksomhed. Det var hans livsværk, fortæller Jesper Tranberg.

Og så havde han talent for at lave en god forretning?

– Ja, det må man sige. Han begyndte tidligt, sammen med min mor, at opkøbe huse og etablere værelser og lejligheder til udlejning i de perioder, hvor der ikke var så meget at lave i firmaet. Det nyder jeg godt af i dag efter at have overtaget virksomheden, siger Jesper Tranberg.

Vinni Tranberg døde af kræft i 1993:

– Firmaet var også hendes livsværk. Far havde et par bekendtskaber siden. Men jeg tror aldrig, at han kom sig rigtig over tabet af min mor, og han giftede sig aldrig igen, siger Jesper Tranberg.

Folkelig politiker

Blandt Niels Tranbergs mange interesser var politikken, og han havde et par perioder i Rønne Byråd, inden kommunerne blev lagt sammen. Han var en meget folkelig politiker, der kunne tale med alle – og gjorde det.

Han var først medlem af Socialdemokratiet, og efter bruddet med Socialdemokratiet blev han medlem af Borgerlisten.

– Han var formand for Bofa i fire år, og det var han meget stolt af, siger Jesper Tranberg.

Carl Ilsøe sad i byrådet sammen med Niels Tranberg:

– Jeg havde det godt med ham, og vi respekterede hinanden. Han var sin egen og havde sine egne meninger. Han var ikke bange for at tale sin gruppe imod. Han var gemytlig og rar at arbejde sammen med, siger Carl Ilsøe om Niels Tranberg.

Niels Tranberg efterlader sig to sønner, Jørgen og Jesper, der begge er gået i deres fars fodspor og blevet uddannet tømrere, et barnebarn og to oldebørn.