Den politiske reporter har ikke stemt i mange år

Den politiske reporter har ikke stemt i mange år
Peter Skafte er her ude med mikrofonen ved et vindmøllemøde i Aakirkebyhallerne, hvor det er Carsten Scheibye, der kommer til orde. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
DAGENS NAVN | AAKIRKEBY | ABONNENT | 17. AUG 2022 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | AAKIRKEBY | ABONNENT
17. AUG 2022 • 05:30

En af Bornholms kendte radiostemmer, Peter Skafte, har i sommer haft 25 års jubilæum på P4 Bornholm.

 

Hvor kommer du fra?

– Min familie kommer oprindelig fra Horsens. Men da jeg var helt lille, flyttede vi til Ejstrupholm i Midtjylland. Det er en by, som er lidt mindre end Aakirkeby. Der boede jeg, indtil jeg fløj fra reden som 18-19-årig.

– Det har også gjort det nemt for mig at falde til Bornholm. Jeg har været vant til at bo i et samfund, hvor alle kender alle.

Hvad bragte dig til Bornholm?

– Grunden til, at vi flyttede til Bornholm i 1997, var at min søn blev født i februar 1997. Vi boede på Nørrebro og ville gerne til provinsen.

– Jeg havde lært Bornholm at kende, da jeg var i praktik på TV 2/Bornholm. Og det var et nemt valg, at det skulle være Bornholm, da jeg kunne få et job på Bornholms Radio, som det hed dengang. Her er billige huse, frisk luft, meget lidt kriminalitet og et fantastisk sted at have børn. Det eneste negative, jeg kan sige om det er, at bedsteforældrene ikke er lige ved hånden tll at passe børnene.

Du har i mange år været politisk reporter – hvad er det spændende ved bornholmsk politik?

– Der er altid blevet diskuteret meget politik i min familie, hvor der kunne være ophedede diskussioner, når man havde fået en lille en til julefrokosten. Det fulgte jeg med i og blev også samfundsfaglig student. Så det var naturligt for mig at blive politisk medarbejder.

– Det var en utroligt spændende tid, da jeg kom i praktik på TV 2/Bornholm i 1994. Samfundet var i en kæmpe krise. Der var de fem kommuner og amtet, og der var politisk fnidder. Det var meget spændende, men også en anden tid, som kan være svær at forstå i dag. De første år herovre dækkede jeg alle kommunalbestyrelsesmøder og amtsrådsmøder, så det var seks møder om måneden.

– Det var også spændende at følge med i processen, som førte frem tll kommunesammenlægningen i 2003. Når jeg kigger tilbage, kan jeg se, at jeg sammen med Bornholms Tidendes politiske journalist, senere chefredaktør, Dan Qvitzau, var med til at beskrive de udfordringer, der var på Bornholm, og på den måde var med til at gøde jorden for kommunesammenlægningen.

– Jeg gik ikke selv ned og stemte, for det syntes jeg ikke, at jeg kunne tillade mig som politisk journalist.

Har du så heller ikke stemt til kommunalvalg og folketingsvalg?

– Nej. Jeg har ikke stemt i alle årene før nu. Det var sådan lidt religion for mig. Mine kolleger har også grinet lidt af mig. Jeg ville ikke have, at folk skulle sige, at jeg kun lavede en historie, fordi jeg holdt med et bestemt parti. Jeg er nok lidt af den gamle skole. Jeg synes, at vores opgave er at prøve at fortælle folk, hvad der foregår på godt og ondt og give dem den viden, der er nødvendig for, at de selv kan vurdere, hvem de vil stemme på.

Hvordan vil du betegne bornholmsk politik i dag, hvis du skal sammenligne med tidligere?

– Der var meget kaos i de første år efter sammenlægningen, hvor man skulle have tilpasset serviceniveauet på alle områder, så det var ens over det hele.

– Da Venstre og Socialdemokratiet sidste år lavede et budgetforlig uden om de andre, skete der lidt det samme som i 2003, da Borgerlisten fik flest stemmer, fordi der var noget politisk fnidder. Vælgerne ville noget andet. De gad ikke det gamle, og så fik Enhedslisten, konservative og Dansk Folkeparti et godt valg. Nu står vi så også i en kaotisk situation, lidt som i 2003, hvor der mangler en masse penge, og man er nødt til at træffe nogle vigtige beslutninger.

Hvad er dine opgaver på radioen i dag?

– Jeg dækker ikke politik så intensivt mere, og jeg er ikke længere fast inventar ved kommunalbestyrelsesmøderne.

– Jeg læser nyheder op, laver nyheder, kommer med ideer og prøver at coache og hjælpe med viden og ideer. Jeg er blevet lidt en seniorkonsulent for de mange unge kolleger, vi har fået.

– Jeg er meget glad for at være på P4 Bornholm, og det har jeg været i alle 25 år.

Du bliver tit nævnt, når vi i avisen bringer bridgeresultater?

– Mine forældre spillede bridge, og derfor begyndte jeg at spille bridge allerede, da jeg var 10 år. Da jeg kom til Bornholm i 1994, var der blomsterfest, og jeg gik op og spurgte, hvem jeg skulle snakke med, hvis jeg ville spille bridge. Jeg blev henvist til et telt, hvor man skød med dartpile mod balloner. Det var kommunaldirektør Poul Aksel Eriksen, der passede teltet, og han vidste, at Peter Braid manglede en makker, og jeg begyndte at spille med ham.

– Bridge blev en stor fordel for mig i mit arbejde, fordi jeg fik derigennem fik et stort kendskab til det bornholmske samfund og et kæmpe netværk.

– Det er ligesom med det øvrige foreningsliv et kæmpe problem for bridgesporten på Bornholm, at der ikke kommer nye unge til at tage over. Det kommer til at betyde, at der vil ske store forandringer på Bornholm, når de gamle, der har båret tingene i mange år, falder væk.

 

 

Peter Skafte

Er netop fyldt 61 år.

Bor i Aakirkeby sammen med sin hustru og 10-årige datter.

Havde i juli 25 års jubilæum på P4 Bornholm.