Den gamle eliteløber blev hundrede procent motionist

Claus Clausen er for længst holdt op med at løbe hurtigt – til gengæld får han medlemmerne til at vælte ind i Viking Atletik.
Da Claus Clausen i 2005 overtog formandsposten i Viking Atletik, var det en forening med 300 medlemmer. Ambitionen var, at foreningen skulle udvikle sig med flere idrætstilbud og medlemstallet vokse. Men at man skulle vokse i den grad, og 18 år efter være oppe på 2.800 medlemmer, havde formanden dog ikke ventet.
Claus Clausen, der fylder 60 år tirsdag den 5. september, erklærer sig stolt over alt det, klubben har nået, men er også ydmyg.
– Det er mig, der står i forreste linje, men intet af det havde kunnet lade sig gøre, hvis jeg ikke havde haft en fantastisk flok af frivillige til at bakke op. Vi har i bestyrelsen og forretningsudvalget medlemmer, der har været med hele vejen, og her har der været stor lydhørhed og tillid til mig, så jeg har kunnet kaste mig ud i tingene, siger Claus Clausen.
Formanden havde arbejdet i forsvaret i 31 år, da han i december 2011 blev ansat i Viking Atletik som event manager, og undervejs er der kommet yderligere to ansatte medarbejdere i klubben – Preben Holm, der har det daglige ansvar for klubbens bygninger og materiel, og Gitte Madsen, der er på kontoret i 20 timer om ugen.
Var eliteløber
Claus Clausen opdagede, at han var god til at løbe, da rønneskolerne en gang om året sendte eleverne ud at løbe fem kilometer.
– Jeg kom i mål mere end et minut før de andre, selv om jeg ikke løbetrænede, men spillede fodbold på lavt niveau.
Claus Clausen stillede op i Almindingsløbet og fik en god placering, og her blev det 14-årige talent opdaget af Preben Mortensen, løbetræner, stifter af og i mange år også formand for Viking Atletik.
Siden gik det slag i slag med gode resultater, og endda bornholmske rekorder, som stadig er gældende. Selv om Claus Clausen erklærer, at han altid har været doven træningsmæssigt.
Han har været med til store internationale stævner, hvor højdepunktet var deltagelsen i verdensmesterskaberne i cross i Frankrig i 1990, efter at han var blevet nummer tre ved DM, som i øvrigt blev vundet af Henrik Jørgensen.
– Mit bedste resultat var sejren i Cityløbet i København, hvor jeg løb 10 kilometer på 29,18 minutter. Desværre kunne tiden ikke godkendes, fordi nogle af deltagerne havde "skrået" over på ruten, siger Claus Clausen, der blandt andet også har løbet maraton i London på to timer og 18 minutter.
Anstrengelsesudløst astma
Claus Clausen stoppede som eliteløber i 1990, da han fik konstateret anstrengelsesudløst astma.
– Det gjorde, at jeg var meget svingende i mine resultater, og det tog lidt modet fra mig.
Claus Clausen fortsatte dog med at løbe, men på lavere niveau:
– Hvor jeg som ung kunne løbe en kilometer på under tre minutter, bruger jeg nu syv minutter om det. Jeg er i dag hundrede procent motionist, og jeg interesserer mig ikke en gang for de hurtige løbere ved Etape Bornholm og kender ikke deres navne.
– Lige nu løber jeg ikke, men går, fordi jeg træner til, at min kæreste Else og jeg skal ned og gå caminoen til efteråret, fortæller fødselaren.
Det frivillige arbejde
Claus Clausen var lige fra starten af sin aktive karriere også aktiv som frivillig, og han var kun 18 år, da han første gang arrangerede Softiceløbet i Gudhjem.
Senere blev han blandt andet involveret i den store løbesucces Etape Bornholm, som har været helt afgørende for udviklingen i Viking Atletik, og i 2005 blev han formand, efter at klubben i en periode ikke havde haft en person på posten.
Claus Clausen havde netop færdiggjort en merkantil uddannelse i lederskab, og skrevet opgave om oprettelse af en stilling i Viking Atletik. Så han havde ideerne klar til en udvikling af klubben.
– Jeg synes, det er sjovt at skabe noget og se det vokse, og jeg kan lide at give folk mulighed for at dyrke motion og have et sammenhold omkring det, siger han.
Begyndertræningen med flere hundrede deltagere i Nordskoven gav den første store vækst i medlemstallet. Siden fulgte ideen om at introducere fitness i foreningsregi, hvilket startede i det små i klubbens tidligere lokaler på Rønne Stadion Nord.
– Det var der, at vi for alvor begyndte at vækste, siger Claus Clausen.
Flytning til Louisenhøj
Så fulgte købet af den kommunale ejendom Louisenhøj lige over for stadion. Her blev indrettet kontorer, mødelokaler med videre, og DGI Bornholm flyttede også ind. Men købet bundede først og fremmest i ønsket om at få plads på egen matrikel til klubbens voksende mængde af materiel, trailere med videre.
Der er masser af plads på den store grund på Torneværksvej, og efterhånden modnedes ideen om at bygge nye fitnesslokaler, så man også kunne få den aktivitet under eget tag. Pladsen i de gamle lokaler var nemlig blevet trang, og forholdene var utidssvarende.
Viking Atletiks plan blev en del af projektet Fitness for alle, hvor det går ud på at inkludere bevægelseshæmmede i idrætsforeningerne.
– Vi sendte en ansøgning og blev et af tre pilotprojekter i Danmark. Det første budget var på 6,5 millioner kroner, men det endte med at blive et byggeri til 12,4 millioner kroner.
– Vi har allerede udvidelsesplaner, da vi med 2.300 mulige brugere har nået smertegrænsen for, hvad de nuværende faciliteter kan bære. Men vi tømte kassen, da vi byggede, og derfor bliver vi nødt til at vente nogle år med en udvidelse, siger Claus Clausen.
Inspiration nedefra
Event manageren finder det vigtigt, at inspirationen kommer nedefra og siger, at mange ideer opstår ved, at nogen kommer og siger: "Kunne det ikke være sjovt, hvis"...
– Jeg synes selv, at jeg er meget lydhør over for dem, der kommer med ideer. Så arbejder jeg videre med det, og noget går godt, mens andet går mindre godt.
– Vores crossfit startede med, at jeg fik Jan Jensen (som er tømreruddannet) til at lave de redskaber, som står udenfor, og så havde vi lige pludselig crossfit, som i dag er en af de store succeser, og som vi nu også kan tilbyde indendørs.
Har du fortsat ambitioner på klubbens og egne vegne?
– Hvis der kommer nogen med den rigtige idé og gerne vil prøve noget af, så gør vi det. Vi havde nogle træningskettlebells, og så var der en, der kom med en idé om, at vi skulle købe nogle rigtige kettlebells. Så købte vi 80 stykker til en formue, og i dag har vi flere kettlebellhold.
Bornholm Rundt
– Min holdning er, at så længe det ligger indenfor vores felt, skal vi udvikle os, og det gælder også det, der kommer udefra. Vi har lavet Bornholm Rundt på cykel i syv år. Det var cyklistforbundet, som spurgte, om vi ville overtage det, og så har vi udviklet det og tjener i dag fornuftigt på det.
– På samme måde lå det ikke i kortene, at vi skulle blive en orienteringsklub, men det skete efter et ønske fra orienteringsløberne. Men vi kommer ikke til at lave bueskydning eller fodbold for eksempel. Det skal være inden for vores område, for det er også vigtigt, at vi bevarer den kultur, vi har i Viking, siger Claus Clausen.
Men selv om Claus Clausen er åben for nye initiativer skal man dog ikke vente flere events – nærmere tvært imod.
– Vi har tilpasset de events, vi laver. Vi har valgt at stoppe med at lave events sammen med andre, som Royal Run og Born Fondo, så vi kun laver vores egne arrangementer. Vi har nok 15 events tilbage, og det kan være, at det bliver et lidt mindre antal fremover, så vi koncentrerer os om dem, der giver mest indtjening. Vi er også en forretning med nogle lønforpligtelser, husleje med videre. Så vi er også nødt til at anskue det hele forretningsmæssigt, siger han, men slår samtidig fast, at klubben har en god økonomi.
Fundament til udvikling
– I 2005 betalte medlemmerne 840 kroner om året i kontingent, og det var uden blandt andet fitness. I dag betaler man 800 kroner.
– Vores styrke er, at vi har så mange medlemmer. I 2005 havde vi 110.000 kroner i indtægter på kontingenter. I år får vi 1,7 millioner kroner, og det giver et økonomisk fundament til at kunne udvikle. Vi har samtidig været ufatteligt privilegerede ved at få midler fra fonde. Vi har i min tid som formand fået mere end 10 millioner kroner i fondsmidler til forskellige projekter, oplyser Claus Clausen, der trives i sit job.
– Når jeg kigger frem, kan jeg ikke se nogen slutdato, så jeg sidder her måske stadig om 10 år.
Du har gjort din store fritidsinteresse til dit job – hvad laver du så i din fritid?
– Jeg cykler en del, hvilket også er i Viking-regi, og så er det blevet en fritidsinteresse for Else og mig at komme ud at opleve kultur og god mad, slutter Claus Clausen.

MEST LÆSTE
Glem ikke Sovjets sande ansigt

Å rekorera
(med tryk på tredje stavelse) at rekvirere.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration