Conni Grønvall holder kobberbryllup med Frøken Grønvall

Conni Grønvall holder kobberbryllup med Frøken Grønvall
Conni Grønvall har for nylig klædt en 100-årig på, som hun også klædte på, da hun blev 90 år. Foto: Torben Østergaard Møller
DAGENS NAVN | ABONNENT | 26. SEP 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
26. SEP 2023 • 05:30

Den 2. oktober markerer Conni Grønvall sit "kobberbryllup" med sin butik, Frøken Grønvall, på strøget i Rønne, hvor hun byder på specialtilbud, bobler og god chokolade.

Du har valgt at markere dit såkaldte kobberbryllup med din butik, Frøken Grønvall, hvornår er det præcis, du kan markere de 12 og et halvt år?

– Det er den 1. oktober, for jeg startede den 1. april 2011. Egentlig havde jeg også planlagt i 2021 at fejre mit 10 års-jubilæum, men da var der jo corona, så jeg gik her helt for mig selv og tænkte "okay, det var den fejring". Men pludselig tænkte jeg, at så skal jeg da bare fejre kobberbryllup nu. Det er sådan ideen opstod.

Hvordan markerer du så dagen?

– Jeg laver lidt gode tilbud i butikken, og så kan man komme forbi og få lidt bobler og lidt god chokolade ovre fra Kjærstrup. På den måde får vi en hyggelig dag, hvor vi også vil pynte op som til et kobberbryllup.

Nu taler du selve dagen, vil der også være nogle tilbud i dagene efter?

– Nej, kun på dagen, og det bliver så mandag den 2. oktober.

Hvordan skete det egentlig, at du lavede din egen butik?

– Jeg havde været hos Stærmose i rigtig mange år. Faktisk i otte år nede i Boderne og siden i otte år som butikschef i Sørine på Lille Torv her i Rønne. Og så tænkte jeg, at hvis jeg skulle nå det, så skulle det snart være. På det tidspunkt var min dreng 10 år, han er så voksen nu og bor i Aarhus, men dengang sagde han faktisk: Mor, hvis du ikke skulle havde din egen forretning, hvem skulle så?

Hvordan fandt du frem til de lokaler her?

– Jeg researchede lidt. Der var for eksempel nogle muligheder nede i Snellemarkcentret, og der var jeg faktisk ret tæt på at flytte ind. Men så tænkte jeg "nej, det kan jeg ikke holde ud, jeg vil have noget, hvor der er åbent og lyst og ligger ud til gaden", som jeg jo gør her, og hvor der er et lækkert flow af kunder. Beliggenheden er selvfølgelig kostbar – det er den jo i en gågade – men jeg synes, at vi ligger godt, for der er altid mennesker.

– Jeg var også helt sikker på, at jeg skulle være i Rønne, for jeg ville ikke risikere at opleve, at det dør helt ud om vinteren. Jeg bor selv i Rønne Syd, så jeg kan tage min cykel herind, hvis jeg vil, og mangler jeg lige at lave et eller andet, som jeg om søndagen tænker, at det burde jeg have lavet, så kan jeg bare lige cykle herind og gøre det. På den måde bliver det lidt mere flydende, det er både min hobby og mit job. Sådan bliver det, når man er selvstændig.

Det er 24 timer i døgnet?

– Lige præcis, og det er måske også derfor, det er et kobberbryllup, jeg har med min forretning og ikke med en mand, haha. Det fylder meget, det kan man lige så godt være ærlig at sige, man skal brænde for det, hvis man vil være i vores branche, og det bliver jo ikke nemmere, kan man også være ærlig at sige. Der var da også mange, der sagde til mig, da jeg startede, "er du rigtig klog!". Jeg havde jo en butikschefstilling, som jeg egentlig trivedes med, og alt var godt. Alligevel tænkte jeg altså, at jeg gerne ville videre og prøve noget for mig selv. Også for ikke at ærgre mig, når jeg har den alder, jeg har nu og tænke, at "dét skulle jeg have gjort!".

Hvis du først havde fået tanken i dag, tror du så ikke, du havde gjort det?

– Nej, nu tror jeg, jeg havde været for gammel. Ikke at jeg er for gammel til at fortsætte, men i forhold til at skulle starte op i dag, tror jeg nu nok, at jeg havde tænkt, at det var nemmere at være ansat. Til gengæld er det sjovere at være selvstændig.

Du skulle vel finde ud af en profil til din butik, hvilke kunder du ville gå efter og så videre, hvordan fandt du ud af det?

– Jeg havde jo en del livserfaring med mig, fordi jeg havde været ansat i branchen, som jeg i øvrigt også nåede at have en afstikker fra, hvor jeg havde et hotel for lige at prøve en helt anden branche. Men det var inden, jeg kom til Stærmose og var der i 16 år. Jeg vidste godt, hvordan det er at have travlt, og jeg er ikke bange for at lave noget. Jeg tæller aldrig mine timer på en uge, det gør jeg virkelig ikke, og det kan man heller ikke som selvstændig, det skal være lidt mere flydende. Er der mulighed for, at jeg tager fri, så tager jeg fri, og er der ikke det, jamen så lader jeg være med at holde fri. Sådan er det bare.

Men kan du beskrive profilen på din butik – hvor unge eller gamle kunder gik du efter?

– Der er ikke så meget alder på kunder i dag, det handler mere om en type og en stil. Men de helt unge på 15-20, måske 25 år har jeg ikke rigtig fat i, og det er måske, fordi de ikke gider handle der, hvor moren handler. Så jeg har dem fra 30 år og op til 100. Jeg har faktisk klædt en på som blev 100 år, og det var sjovt, for jeg klædte hende også på, da hun blev 90 år. Det er sådan noget, man aldrig glemmer.

Det må så have været for nylig, kan jeg regne ud, for der er jo 10 år imellem, og du har kun været her i 12 og et halvt?

– Lige præcis!

Hvad er dit udgangspunkt, har du en uddannelse?

– Ja, jeg er uddannet i tøjbutik. Hos Blem Bidstrup, som ikke eksisterer mere. Han lukkede, lige inden jeg blev færdigudlært, så jeg fik en afstikker og gjorde min uddannelse færdig hos Simon's. Jeg var også heldig at få lov at blive der og var også butikschef der i nogle år, inden jeg rykkede videre.

Hvor er du født og opvokset?

– På Bornholm.

Og det er rigtigt forstået, at det her er det første og eneste kobberbryllup, du har haft?

– Ja, haha, det er rigtig forstået.

 

Fakta

Conni Grønvall er 57 år.

Hun bor for sig selv i Rønne, efter at hendes søn på 22 år, Aleks, sidste år flyttede hjemmefra.

Han bor nu i Aarhus, hvor det er hans plan at læse til fysioterapeut.