Anette fejrer 40 år bag skranken

Anette fejrer 40 år bag skranken
Der er ikke længere en alenlang kø uden for banken som i gamle dage, men der er stadig en del, som ynder at få personlig betjening af kundemedarbejder Anette Folkmann Nielsen. Foto: Jesper Gynther
DAGENS NAVN | Tirsdag 30. maj 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
DAGENS NAVN | Tirsdag 30. maj 2023 • 05:30

Anette Folkmann Nielsen blev ansat som kundemedarbejder i Sparekassen Bornholm (nu Nordea) den 1. juni 1983 og kan dermed fejre jubilæum på torsdag. Det er en milepæl, hun er stolt over, og hun tager gerne et par år mere bag skranken.

Hvad betyder det for dig at runde 40 år som kundemedarbejder i banken?

– Jeg føler egentlig, jeg er ret stolt af, jeg har været her så mange år. Jeg ved godt, at rigtig mange synes, at man i sin karriere skal skifte jobs undervejs, så man kan blive udfordret, men mit evige job i banken har absolut været meget afvekslende. Jeg har været i forskellige afdelinger med forskellige kolleger og mødt mange forskellige kunder. Jeg elsker at tale med kunder, og jeg holder rigtig meget af mine kollegaer og været glad for alle de skift, jeg har haft.

Hvordan er det at være kundemedarbejder i dag i forhold til, da du startede?

– Den udvikling, der har været, havde man jo aldrig drømt om. Da jeg startede mandag formiddag den 1. juni 1983 i Gudhjem-afdelingen, så stod der jo kunder uden for døren langt hen ad Brøddegade. Det var turister, der skulle veksle penge og egne kunder, som havde omsat penge i weekenden. I dag er jeg stadigvæk i en afdeling, som tager imod kunder (arbejder i Nordea-afdelingen på Store Torv i Rønne, red.), men de står ikke alle sammen på nakken af hinanden, som de gjorde i gamle dage. Men der kommer stadigvæk kunder, og det kan jeg godt lide. I coronaperioden, hvor vi skulle sidde hjemme og arbejde, savnede jeg den fysiske kontakt med kunderne og kollegaerne.

– Og udviklingen på det IT-mæssige område gør også, at selvom jeg runder 60 år den 1. juli, så er jeg nødt til at følge lidt med for at være omstillingsparat til alle de IT-løsninger, der kommer. Der er også mange kunder i dag, som bruger mobilbank og netbank og mitid. Det følger ligesom med i dagligdagen.

Hvorfor valgte du at arbejde inden for bankverdenen?

– Jeg tror altid, jeg har været glad for tal og har haft det nemt med tal. Jeg havde flair for det, og det fængede mig. Og så kan jeg huske, at jeg som barn syntes, det var sjovt at lege, at jeg var på et posthus med stempler og frimærker og at sidde ved et kontor og gøre de ting.

– Jeg blev oprindeligt uddannet i Bornholmerbanken, og der uddannede man fire elever hvert år, og det var ikke alle, som fik lov til at fortsætte. Inden jeg var færdig, var der en, som syntes, at jeg skulle komme til samtale i Sparekassen Bornholm, og så blev ansat.

Du har i en kort periode arbejdet som bankrådgiver, men det var ikke lige dig. Hvorfor?

– Vi var i en konverteringsbølge, så som rådgiver havde jeg rigtig mange konverteringer, og så skulle jeg også holde mig ajour på pensioner, forsikringer og det kreditmæssige. Det voksede mig over hovedet. Jeg var bange for ikke at slå til. Så jeg sagde til min chef, at jeg tror ikke, jeg skal det her, for det gør ondt i maven, og det var ikke rigtig mig. Jeg var så heldig, at jeg kunne bytte med en kundemedarbejder, som gerne ville udfordres mere, og så kom jeg tilbage til kundegruppen.

– Jeg føler stadig, jeg har et enormt ansvar over for kunderne, og at jeg skal levere det bedste, men det er ikke de største komplekse ting, man har i kundegruppen. Jeg tager mig ikke af boligfinansering og pensionsordninger. Jeg tager imod, når en 15 årig får sit første fritidsjob og skal have kort og ny konto, og jeg tager imod nyfødte, hvor mor ønsker børneopsparing, og jeg hjælper med koder til mitid og bestiller kort. Det er lidt mindre komplekse ting, som også er vigtige.

– Og så har jeg været drønheldig, at jeg har været med til mange tiltag uden for bankens fire vægge. Jeg har haft en udbetalingsstand på Wonderfestiwall med dankortterminal og hjulpet festivalgæster med at få kontanter. Det samme med juleskibet. Og internt har jeg været heldig at have elevansvar tilbage i tiden med sidemandsoplæring. Det er også en ting, jeg nyder, for det er dejligt at være med til at videregive. Det har jeg nydt i mange år.

Når du 50 års jubilæum?

– Ja og nej. Jeg er et stolt familiemenneske, og jeg har en mand, der er blevet pensionist og to døtre, som har mænd og to børn hver. Dem vil jeg også gerne være lidt mere sammen med. Og så har jeg dejlige venner, jeg også kunne bruge lidt mere tid på. Hvis helbreddet er til det, så vil jeg også gerne dyrke mere motion igen. Men jeg tænker ikke, jeg stopper i morgen. Jeg sagde meget længe til min chef, at de må ikke komme med en fyreseddel inden 1. juni, for det er meget magtpåliggende for mig at blive her i 40 år. Jeg tager også gerne nogle år mere.

Anette Folkmann Nielsen

Født og opvokset: Rønne

Alder: 59 år

Uddannelse: bankassistent

Job: Kundemedarbejder hos Nordea. Begyndte i Gudhjem-afdelingen, været med til at starte Nyker-afdelingen, været i Rønne Syd-, Rønne Nord- og Allinge-afdelingen og været med til at sammenlægge Rønne Øst-afdelingen med Rønne-afdelingen. Arbejder nu på Nordeas eneste filial på Bornholm, som ligger på Store Torv i Rønne

Civilstatus: Gift med Kenn, og de har sammen to døtre på 37 og 33 år samt fire børnebørn

Bopæl: Rønne

Fritiden: Spiller meget badminton og er med i Viking Atletik. Dyrker også lidt motionsløb og gymnastik. Bruger også meget tid med familien og på at gå vandreture med en barndomsveninde



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT