Trøst vil sikre størst mulige gevinster ved energiø

Trøst vil sikre størst mulige gevinster ved energiø
Borgmester Jacob Trøst (K) har bedt om foretræde for Folketingets klima- energi- og forsyningsudvalg. Hans mål er at fortælle om det bornholmske perspektiv, så det ikke bliver glemt i forbindelse med Energiø Bornholm. Han har også aftalt møder med et par energiordførere på Christiansborg. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 13. MAR 2023 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
13. MAR 2023 • 05:30

Borgmester Jacob Trøst (K) vil sikre sig, at politikerne husker det bornholmske perspektiv, når de træffer beslutninger om Energiø Bornholm.

I dag løber klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) med opmærksomheden, når han besøger Bornholm for at tale om havvindmøller, elforsyning og energiø, og hvilke muligheder det giver Bornholm. Det er borgmester Jacob Trøst (K), som har inviteret ministeren for at gøre opmærksom på Bornholms tanker, ønsker og bekymringer i forbindelse med det store projekt. Arbejdet er dog ikke gjort med mandagens besøg.

Derfor har Jacob Trøst også bedt om foretræde for Folketingets klima- energi- og forsyningsudvalg, og han har aftalt møder med et par energiordførere og håber på flere.

– Jeg håber at kunne forklare dem den bornholmske vinkel: Hvad er det, vi har af bekymringer på Bornholm og ønsker i forhold til energiøen og de afledte ting, der kunne komme af den, siger Jacob Trøst til Tidende.

I henvendelsen til klima-, energi- og forsyningsudvalget skriver borgmesteren, at Bornholm har brug for en dialog på det politiske niveau for at sikre lokale gevinster og lokal opbakning til Bornholms bidrag til Danmarks grønne transition.

– Det er for at fortælle, hvad det er, der kendetegner Bornholm, og hvilke særlige hensyn, vi synes, man skal tænke ind, når man laver det her, siger han.

Opbakning fra borgerne

Set fra Jacob Trøsts borgmesterstol er det ikke kun Bornholm, der kan have glæde af det foreslåede foretræde for Folketingets klima- energi- og forsyningsudvalg. Det vil også kunne gavne staten, mener han.

– Bornholm er det første sted, der kommer en energiø, og det arbejde, man laver nu, kan have indflydelse på kommende projekter. Derfor er det ret vigtigt, synes jeg, at vi kommer godt fra start i den fortsatte grønne omstilling, siger han.

Samtidig synes han, at det er vigtigt, at energiordførerne kender de lokale forhold i de området, de skal træffe beslutninger om.

– Det kan sagtens være, at de har været på Bornholm og kender Bornholm, men der hører lidt historie med, og der er nogle forhold, der skal tages hensyn til. Også i forhold til at sikre en opbakning fra borgerne, siger Jacob Trøst.

I henvendelsen til udvalget skriver han:

"Da udbuddet er det første af sin art i Danmark, er det vigtigt for Bornholm at få en dialog om udbuddet, så vi sikrer størst mulige gevinster og hensyn til lokalsamfundet og lokalsamfundets opbakning. Vi ønsker også en dialog om antallet af udbud, og hvorvidt staten planlægger et samlet udbud eller enkeltvise udbud, og hvad tempoet er."

Aktører fra erhvervslivet

I første omgang har Jacob Trøst bedt om foretræde og møder i København, og der er også aftalt et digitalt møde med en energiordfører, men det kan også blive aktuelt at inviterer udvalget og ordførerne til Bornholm, ligesom det er sket med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

– Jeg synes i hvert fald, det giver folk noget, når de kommer ud og ser, hvor landanlægget skal ligge og ser Rønne Havn, siger borgmesteren.

Forslaget fra Jacob Trøst er, at han ved et eventuelt foretræde har selskab af en række centrale aktører fra Bornholms erhvervsliv, som kan være med til at præsentere en række forslag om bidrag til en erhvervspark, erhvervsuddannelser, lærlinge, formidlingsaktiviteter, natur og miljø samt rammer for vandrende arbejdstagere.