Trøst søger input til nye affaldsspande: 'De er ikke så kønne'

Trøst søger input til nye affaldsspande: 'De er ikke så kønne'
Jacob Trøst var i februar på besøg hos Bofa, hvor han blandt andet blev præsenteret for de nye affaldsspande. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 29. NOV 2022 • 15:30
NYHED | ABONNENT
29. NOV 2022 • 15:30

Jacob Trøst leder efter inspiration i andre kommuner til, hvordan man kan sørge for, at de nye affaldsbeholdere bliver mindre synlige.

 

"Vis mig dine affaldsbeholdere"

Sådan skriver borgmester Jacob Trøst (K) i et opslag på facebook i et forsøg på at få input til, hvordan man har placeret affaldspandene i andre kommuner.

– På Bornholm skal vi have ny affaldssortering, og der er naturligvis en debat om, hvordan det skal indføres og hvad det indebærer. For eksempel er nogle borgere bekymret for, hvor meget de nye affaldsbeholdere fylder. Jeg kunne godt tænke mig at se fotos af jeres affaldsbeholdere i andre kommuner, skriver borgmesteren i sit opslag.

Det er slået fast, at med den nye affaldsordning skal de bornholmere, der ellers har plads til dem, have tre affaldsbeholdere stående ved deres bopæl. Og formålet med opslaget er at blive klogere på, hvordan man kan løse opgaven, så beholderne ikke skæmmer bybilledet for meget.

– Vi kommer ikke udenom, at de ikke er så kønne, så det handler også om, hvordan man kan skjule dem lidt. Det er for at anlægge en konstruktiv vinkel og se på, om vi kan gøre noget for at få dem til at falde bedre ind i omgivelserne. Det var for at få nogle eksempler på, hvordan de borgere, der har plads til spandene, har gjort det, fortæller Jacob Trøst til Tidende.

God respons

Opslaget har fået en del kommentarer, hvor flere har sendt billeder af, hvordan det er blevet gjort ved deres husstand.

– Der var da heldigvis nogle stykker, der reagerede på det. Det er jo klart, at jeg kender flest på Bornholm og i Holbæk Kommune, hvor jeg boede før, så jeg er godt klar over, at jeg måske ikke kom ud i hele Danmark, men der kom da en god respons, siger borgmesteren, der blandt andet modtog billeder fra Haderslev, Køge og Dragør Kommune.

– Jeg synes, det blev synligt, at der er forskellige løsningsmodeller i kommunerne. Der er steder, hvor man har to spande, fire spande eller tre spande, som vi skal have det. Det er også meget rart at vide, at vi ikke er alene med den her udfordring, lyder det fra Jacob Trøst.

Selvom affaldssagen og usikkerheden herom skaber stor frustration hos mange bornholmere, så oplevede Trøst trods alt også et par positive kommentarer i forbindelse med opslaget.

– Der var en, der skrev, at der faktisk var nogle fordele i det, hvor de før skulle køre på genbrugspladsen, så kan de nu bruge deres spande. Men det er jo selvfølgelig kun de borgere, der har plads til spandene, fortæller Jacob Trøst.

De borgere, der ikke har mulighed for at have de tre beholdere placeret ved deres bolig, skal i stedet bære deres affald op til de omdiskuterede affaldsøer, som der stadig ikke ligger konkrete planer for.

– Jeg er godt klar over, at der er nogle andre udfordringer i vores gamle bydele, hvor der ikke er plads til de her spande, og det er også et område, som vi har fokus på.

Arbejdet med de nye affaldsøer har været undervejs i noget tid, og seneste udmelding fra Bofa er, at man regner med at begynde at etablere de første såkalde miljø'er i begyndelsen af 2023. Det fortalte Bofa-direktør Jens Hjul-Nielsen til Tidende tidligere på måneden.

– Mit bedste bud er nok, at det vil ske i første kvartal af 2023.

Men selv hvis arbejdet begyndte den 1. januar, og der skal etableres 120, så vil det jo sige, at der skal færdiggøres en ny affaldsø cirka hver tredje dag i løbet af hele året, kan I overhovedet nå det?

– Ja, det er stadig min forventning, at vi får etableret hovedparten i løbet af næste år, sagde direktøren.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 04-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag eftermiddag - tirsdag morgen: Du sparer mere end 68 kr., hvis du lader din elbil tirsdag kl. 01-02-03 i stedet for mandag kl. 17-18-19. Rent praktisk tanker du 200 km for 65 kr. Med andre ord: Efter midnat er det ’noget’ billigere. Opdateret 13.14. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning