En fælles platform, som et mere bredt udsnit af bornholmerne kunne tænkes at støtte, ville være en energiø-model som i Nordsøen, hvor der postes milliarder af kroner i at anlægge en kunstig ø til højspændings- og omformeranlægget.
– På flere stande blev der spurgt, om det ikke er muligt at ligge det i vandet. Så det kunne være det, siger Lise Dandanell.
En anden mulighed, der bringes op, er at sende kablerne mod syd til en station i Tyskland, når tyskerne alligevel skal aftage en del af vindmøllestrømmen.
Naboerne lægger sig ikke fast på en kurs på Pæregård men aftaler, hvem der får til opgave at skrive udkast til høringssvar og indsigelser til kommunen og Energistyrelsen.
Da mødet hæves, fornemmer Tidende en blanding af kampvilje og tvivl på, om det hele nytter noget. Indtil nu er kritik af energiøen ikke fyldt noget på møderne i kommunalbestyrelsen. Værten Fridrik Adamsson, der har fyldt en trillebør med dåsebajere, så naboerne har noget at blive hængende over, stillede op til kommunalvalget for Enhedslisten. Han har endnu ikke haft held til at overbevise sine klimaoptagede partifæller om at anlægge en mere kritisk linje over for Energinet og Energistyrelsen, fortæller han. For ham er vedvarende energi en selvfølgelig målsætning, men han savner transparens.