Beboerne ved planlagt højspændingsstation organiserer sig til kamp

Beboerne ved planlagt højspændingsstation organiserer sig til kamp
De fleste naboer, der fredag eftermiddag var forsamlet til stiftende generalforsamling på Pæregård, havde også deltaget i borgermødet i Aakirkeby tidligere på ugen. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | SYDBORNHOLM | ABONNENT | 2. MAJ 2022 • 10:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | SYDBORNHOLM | ABONNENT
2. MAJ 2022 • 10:30

En gruppe beboere omkring Søndre Landevej, Limensgaden og Vasegårdsvej på Sydbornholm har besluttet at organisere sig i en borgerforening for at kunne påvirke energiø-planerne.

”Borgerforeningen Energiø Bornholm” er navnet på den forening, som en gruppe beboere på Sydbornholm har oprettet. Foreningen blev registreret i fredags, inden 22 naboer om eftermiddagen samledes til en uformel stiftende generalforsamling hos Lise Dandanell og Fridrik Adamsson på Pæregård syd for Søndre Landevej. Alle bor inde i eller omkring det 260 hektar store bruttoareal, som Energinet har udvalgt, og hvor der skal bygges et højspændingsanlæg på 70-90 hektar med flere 25 meter høje bygninger.

De fleste af de fremmødte deltog også på sidste uges borgermøde i Aakirkebyhallerne, hvor regionskommunen, som står for at udarbejde en ny lokalplan, Energistyrelsen og Energinet fortalte om planerne.

Samtalerne i Aakirkeby fremkaldte flere frustrationer end beroligende svar hos mange naboer.

– Fornemmelsen af, at de tromler over os, har jeg lidt, siger Fridrik Adamsson.

Naboerne bekymrer sig om størrelsen på byggeriet, støj og el-kablernes påvirkning på omgivelserne.

– De lovede os på mødet inde på Green Solution House ( i november 2021, red.), at vi ville få en visualisering, men det har vi jo ikke fået. Jeg spurgte meget indgående til støj, men der var ikke noget svar, siger Lise Dandanell.

De understreger, at den nye borgerforening ikke skal opfattes som en ”modstandsgruppe” mod energiøen og havvindmølleparkerne.

I udkastet til vedtægterne står, at ”foreningens formål er at varetage naboers samt andre bornholmske borgeres interesser i forbindelse med etablering af Energiø Bornholm samt andre relaterede aktiviteter efter bestyrelsens skøn”.

Den første bestyrelse består af Lise Dandanell, Helle Krakau Holm og Torben Westh Jensen

Foreningens første opgave bliver at levere et fælles høringssvar til de to igangværende høringer hos Bornholms Regionskommune og Energistyrelsen. Begge har høringsfrist 9. maj.