Stop for lystfiskeri: Hvad gør man, hvis man fanger en torsk?

Stop for lystfiskeri: Hvad gør man, hvis man fanger en torsk?
Næste år må lystfiskere ikke fange torsk i Østersøen, hverken med stang eller net. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 24. OKT 2023 • 13:17
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
24. OKT 2023 • 13:17

EU's fiskeriministre er blevet enige om at forbyde rekreativt fiskeri efter torsk i Østersøen. Et spørgsmål mangler dog at blive besvaret.

Om godt to måneder er det slut med lystfiskeri efter torsk i Østersøen. Ministerrådet i EU er nået til enighed om nye fiskekvoter, og aftalen indeholder et forbud mod rekreativt fiskeri efter torsk fra Lillebælt i vest til den litauiske kyst i øst. Det fremgår af en pressemeddelelse på Ministerrådets hjemmeside.

Dermed har rådet fulgt det forslag, EU-Kommissionen havde udarbejdet som oplæg til forhandlingerne mellem de 27 EU-landes fiskeriministre. Kommissionen havde foreslået et fuldstændigt forbud mod rekreativt fiskeri efter torsk i både den vestlige og den østlige østersø, og det forslag er blevet vedtaget, fortæller Danmarks Naturfredningsforening chefrådgiver for hav- og fiskeripolitik, Cathrine Pedersen Schirmer, til Tidende.

– Det er fra område 22 til 26, så det kommer til at ramme Bornholm også, siger hun.

Det Internationale Havundersøgelsesråd, Ices, har inddelt de indre danske farvande og Østersøen i underområder. Område 22 ligger ved Lillebælt og Storebælt og område 26 ved Litauens kyst.

Forbuddet mod rekreativt fiskeri gælder både fiskeri med stang og med net fra en lille båd.

– I princippet er det det hele. Det skelner man ikke imellem på EU-niveau, siger Cathrine Pedersen Schirmer.

Flere detaljer

Hvor aftalen mellem EU-landene er meget tydelig, når det gælder forbuddet mod rekreativt fiskeri efter torsk i Østersøen, forholder det sig anderledes, når det handler om, hvad lystfiskere skal gøre, hvis de fanger en torsk.

– For det rekreative står der ikke præcist, hvad de så skal gøre, hvis de fanger en torsk. Der står ikke, om den skal slippes ud igen eller hvad. Jeg håber, vi får lidt flere detaljer i løbet af de næste dage, men lige nu står der bare, at der er et forbud mod det rekreative fiskeri, fortæller Cathrine Pedersen Schirmer.

Aftalen indeholder en bifangstkvote, men den gælder kun det kommercielle fiskeri, altså erhvervsfiskeriet. Der er en landingsforpligtelse, så fiskerne skal tage torskene med i land. Men det fremgår ikke, hvad en lystfisker skal gøre i samme situation.

– Hvis der er en ude at fiske med garn, er det realistisk set lidt svært at undgå, men der er et forbud. Nogle undersøgelser viser, at når man fisker med stang, så er der en ret høj overlevelsesrate, og så burde man sætte dem ud igen. Men der står endnu ikke noget i den aftale om, hvordan man skal håndterede den situation, siger Cathrine Pedersen Schirmer.

I forhold til rekreativt fiskeri efter laks fastholder Ministerrådet, at der dagligt må tages en fedtfinneklippet laks med i land. Hvis der fanges vildlaks, skal de smides ud med det samme. Efter fangst af den første fedtfinneklippede laks, skal fiskeriet efter laks stoppe.

Erhvervsfiskere må kun fange torsk som bifangst; 595 ton i den østlige Østersø og 136 ton i den østlige Østersø. Danmarks andel er henholdsvis 22,9 og 43,6 procent.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT