Lystfisker: Polakkerne fortsætter med at fange torsk

Lystfisker: Polakkerne fortsætter med at fange torsk
Fiskerikontrollen på besøg hos et par lystfiskere. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
MILJØ | Tirsdag 24. oktober 2023 • 13:17
Tommy Kaas
Redaktør
MILJØ | Tirsdag 24. oktober 2023 • 13:17

Polske turbåde og russiske trawlere er farligere for Østersøens bestande end de bornholmske lystfiskere, mener Bornholms Sportsfiskerforenings næstformand.

EU-landene har indgået en aftale, der blandt andet indfører et totalt stop for lystfiskeri efter torsk i Østersøen. Dermed er det fra 2024 slut for bornholmske fiskere, der tager ud med pirken på bølgen blå.

Niels Fastrup, der er næstformand i Bornholms Sportsfiskerforening, har umiddelbart forståelse for tiltaget. For:

– Hvis en dyre- eller fiskeart er udrydningstruet, så skal man selvfølgelig stoppe alt fiskeri, siger han.

Niels Fastrup udtaler sig på egne vegne. Følgende er altså ikke et udtryk for Bornholms Sportsfiskerforenings officielle holdning, understreger han.

For mens han altså umiddelbart godt forstår, at man er nødt til at sætte ind for at redde torsken, så mener han, at der skal stikkes meget dybere.

– Hvis det kun er lystfiskerne i Danmark, der skal redde torsken, og ikke de russiske trawlere og de polske turbåde, så er der noget galt, siger Niels Fastrup, der efterlyser et bedre og bredere samarbejde omkring Østersøen.

Han henviser blandt andet til de polske både, som sejler rundt omkring Bornholm og fisker torsk. I maj blev en turbåd fanget af fiskerikontrollen, som på kajen i Hasle kunne konstatere, at 11 lystfiskere havde fanget intet mindre end 426 torsk over to dage.

Siden kunne Tidende i august afsløre, at der ikke var foretaget efterfølgende kontrolbesøg på turbåde i Hasle Havn siden den omtalte kontrol i maj. Det fik havnefogeden i Hasle Havn op af stolen, for ifølge ham havde der været anløb af polske turbåde siden den 25. maj, hvor de mange hundrede torsk blev konfiskeret.

Og der skal være meget bedre styr på og kontrol med de polske lystfiskere, mener Niels Fastrup.

– For de fisker jo stadig, og jeg frygter, at de fisker, som de altid har gjort. Og det er da lidt mærkeligt, at jeg som dansk lystfisker ikke kan tage ud og fange en enkelt torsk, når vi har en polsk turistindustri liggende, der flår torsk op af vandet weekend efter weekend, uden at de bliver kontrolleret.

– Man kan jo lave lovgivning og lade det gå ud over de små, i stedet for at gå efter "de store fisk", siger Niels Fastrup.

Ud over det store, rekreative fiskeri fra Polen mener han, at der skal kigges på det store fiskeri efter brislinger og sild, der foregår i Østersøen.

– Dem fisker man på livet løs efter, fordi der ikke er andre fiskearter at fange. På den måde får man udryddet sildestammerne brislingerne, og så er der jo ikke noget fremtidigt fødegrundlag for laks og torsk, siger Niels Fastrup.

Miljøets ambassadører

Ligesom mange af Østersøens fiskearter ender lystfiskerne også med at være en truet bestand. Og dermed bliver miljøet nogle store og vigtige ambassadører fattigere, mener Niels Fastrup.

– Som lystfiskere har vi interesse for miljøet, fordi vi bruger vores ferske vande og vores saltvand, siger Niels Fastrup.

– Vi er fuglekiggere, vi er jægere, vi er lystfiskere, og når man mindsker vores muligheder for at have interesse i de her områder, så mister man også de mennesker, der kæmper for det her miljø. Det er det umådeholdende erhvervsfiskeri, der skal sættes ind overfor, fastslår Niels Fastrup.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT