Stoltze: 'Der er måske nogle hidsige diskussioner en gang imellem'

Stoltze: 'Der er måske nogle hidsige diskussioner en gang imellem'
Biolog Michael Stoltze tror på, at der kan findes en model for klimaafgifter i landbruget, hvor naturens og landbrugets interesser kan mødes. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 25. FEB 2024 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
25. FEB 2024 • 15:30

En syv år gammel kronik, biolog Michael Stoltze skrev i Information, er dukket op igen i forbindelse med debatten om klimaafgift på landbruget.

Det hedder sig, at internettet aldrig glemmer, og det er den igangværende debat om klimaafgift på landbruget et konkret eksempel på. På det sociale medie X har en bruger gravet en kronik fra Information frem og tager på den baggrund biolog og bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening Bornholm Michael Stoltze til indtægt for, at foreningen på landsplan er mere optaget af at bekæmpe landbruget end at arbejde for naturen. Det sker i en debat, der netop handler om planerne om at indføre en CO2-afgift for dansk landbrug.

Kronikken skrev Michael Stoltze tilbage i april 2017 i Information, hvor han var kritisk overfor den daværende ledelse i DN's linje over for landbruget. En linje, som ifølge Michael Stoltze gravede grøfter. Michael Stoltze husker glimrende kronikken, og den kan ikke bruges som argument mod en klimaafgift på landbruget, fastslår han. Den handlede om de interne forhold i DN, som han dengang oplevede som fjendtligt indstillet mod landbruget. Det gør han ikke længere.

– I dag er det en helt anden linje i DN. Der er en venlighed over for landbruget. Det er en anerkendelse af Danmark som landbrugsland, og at det er vigtigt. Linjen forandrede sig, da der kom en ny præsident til, og nu er der en konstruktiv dialog med landbruget, siger Michael Stoltze.

For ham handler det om at finde en balance mellem beskyttelse og benyttelse af naturen, og han mener, at det er muligt at finde en model, hvor naturens og landbrugets interesser kan mødes.

– Selvfølgelig kigger man på landbruget, for det er der, problemerne er. Man anerkender problemerne, men dialogen er god. Man arbejder for forskellige ting. DN for naturen og Landbrug & Fødevarer for landbruget, men der er hul igennem, og det glæder mig. Alle omkring bordet er enige om, at vi skal udvikle et bæredygtigt landbrug, hvor vi slipper for de store omkostninger i forhold til miljø, klima og natur. Den dagsorden er vi faktisk fælles om, og det skyldes blandt andet, at der er en fornuftig dialog, siger Michael Stoltze.

Spændende debat

Nutidens dialog adskiller sig fra situationen i 2017, hvor Michael Stoltze oplevede, at den var helt fraværende. Det var derfor, han skrev kronikken, men det er blevet langt bedre, og derfor er han faktisk rimelig optimistisk, når det gælder at finde en model for klimaafgifter.

– Der er måske nogle hidsige diskussioner en gang imellem, men der er samling på tropperne. Vi vil gerne gå langt og udvikle det her, og det vil landbruget også. Jeg mener også, og det skal man finde ud af ved forhandling, at det vil være en fordel for dansk landbrug at udvikle nogle mere bæredygtige metoder, som man kan eksportere og sælge produkter på. Det handler det også om. Det er svært, det tror jeg, alle er enige om, men jeg synes, det er godt, siger han.

I debatten på X, hvor Michael Stoltzes syv år gamle kronik pludselig dukkede op, bliver Danmarks Naturfredningsforenings pressechef beskyldt for umotiveret angreb på og tilsvining af landbruget med hele og halve usandheder. Da Tidende taler med Michael Stoltze, slår han fast, at ingen i DN ønsker at nedlægge landbruget. Det er der andre, der siger, de vil, men det er en fjollet dagsorden, lyder det fra den bornholmske biolog.

– Vi vil gerne være med til at understøtte det og udvikle det til det bedre. Så er der hele diskussionen om den store kødproduktion, og der er nogle problemer, men det er ikke sådan, at vi missionerer for, at vi alle sammen skal være vegetarer, overhovedet ikke. Jeg synes, der er en god dialog, og det er en spændende debat. Jeg er glad for, at den fylder meget, siger Michael Stoltze.

Krav til produkter

Når han tror på, at klimaafgifterne kan ende med at blive en fordel for dansk landbrug, hænger det sammen med den udvikling, resten af industrien oplever; at det kan føre til succes med ny teknologi.

– Jeg tror, det bliver et konkurrenceparameter, simpelthen, og det er også det, industrien siger. Landbruget er også industri, og det skal ind under de samme regler. Der går vi måske lidt foran i Danmark, og der er nogle, der siger, at det kan blive konkurrenceforvridende. Men det kan også blive en fordel, for hvis det lykkes, så vil øjnene blive rettet mod Danmark, og hvordan vi gør det. Så vil det sprede sig og blive et krav til produkter, at man skal overholde nogle af de her regler, siger Michael Stoltze.

Set fra hans stol er afgifter et styringsinstrument, man har gode erfaringer med, når man vil forandre ting.

– Det har man set i den øvrige industri, og det er sådan set det man bruger. Det er den proces, vi sidder midt i nu. Den er selvfølgelig svær, men det er godt, at vi nu er i gang. Det er spændende, og der er rigtig god ræson i det, så jeg krydser fingre for både naturen, miljøet og landbruget, siger Michael Stoltze.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT