Tolstrup: Klimaafgift på 750 kroner kan lukke mælkeproduktion

NYHED | ABONNENT | 21. FEB 2024 • 07:58
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. FEB 2024 • 07:58

Et regeringsnedsat ekspertudvalg vil ifølge Kristeligt Dagblad og TV2 anbefale en afgift på højst 750 kroner per udledt ton CO2 til landbruget. Udvalget præsenterer sin samlede rapport klokken 11. Formand Frederik Tolstrup fra Bornholms Landbrug & Fødevarer ved derfor endnu ikke, hvordan det samlede billede er, men han har umiddelbart svært ved at forestille sig, at landmænd skal betale 750 kroner pr. ton på hele deres co2-udledning.

– Det er flere millioner kroner for den enkelte landmand, og det er, som jeg ser det, ikke realistisk. Jeg kan slet ikke forestille mig, at det beløb bliver rullet ud over det hele, for så tænker jeg, at det bliver svært at have for eksempel mælkeproduktion i Danmark. Det er min umiddelbare kommentar til 750 kroner, siger han til Tidende.

Selv nævner han muligheden for en form for bundfradrag eller en anden model, hvor man kun skal betale 750 kroner af den sidste del af udledningen. Han kan slet ikke forestille sig, at den enkelte landmand kommer til at betale 750 kroner for det hele. Men han ved det ikke.

– I New Zealand havde de regnet med 20 kroner pr. ton co2 til en start. Det er, fordi New Zealand er et land med mange køer. De ved godt, at de skal gøre et eller andet for at gøre deres landbrug bedre, men jeg tror ikke folk i New Zealand kan forestille sig, at der ikke skal være malkekøer i New Zealand. Det er hele deres landbrug. Så de arbejder med 20 kroner. Man kan sikkert godt arbejde med et andet beløb, men 750 kroner på hele dynen, det er for mig at se slet ikke muligt, siger landbrugsformanden.

Ifølge Fredrik Tolstrup arbejder ekspertudvalget også i en politisk virkelighed.

– Det skal laves, så det ikke bliver fuldstændig vanvittigt, for så kommer det ikke til at ske. Så bliver der fundet en helt anden politisk løsning. Det er et forslag fra nogle uafhængige eksperter, og jo længere væk fra virkeligheden, om jeg så må sige, de kommer med en rapport, jo mindre af den rapport, regner jeg faktisk med, bliver til virkelighed. Det er lidt op til dem selv, siger han.

I øvrigt tror Frederik Tolstrup ikke, at danskerne er interesseret i, at der slet ikke er køer i Danmark.

– Danskerne vil gerne have, at vi gør noget for klimaet, men jeg tror også, at danskerne gerne vil have et landbrug, som de nogenlunde kender det. Så jeg tror ikke, og det er jeg glad for, at der er opbakning til at fjerne mælkeproduktionen, og det tror jeg ikke kommer til at ske, siger han.

 


Medier: Udvalg vil anbefale afgift på højst 750 kroner per ton CO2

Ekspertudvalg for CO2-afgift på landbruget vil anbefale en afgift på højst 750 kroner per udledt ton CO2, erfarer TV 2 og Kristeligt Dagblad.

Det er det såkaldte Svarer-udvalg, opkaldt efter formanden for udvalget, professor Michael Svarer, der præsenterer sine anbefalinger i en rapport, der er blevet udskudt flere gange.

Ifølge Kristeligt Dagblad har udvalget udformet tre modeller med tre forskellige satser.

Den højeste sats er altså 750, mens de to andre satser bliver på henholdsvis 350 kroner og 150 kroner per udledt ton CO2.

SVM-regeringen har i sit regeringsgrundlag varslet, at der skal laves en CO2-afgift. Den har været stærkt omdiskuteret, og blandt andet har flere i Venstres bagland talt imod.

/ritzau/

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT