Staten siger nej til Bornholms Havvind

Staten siger nej til Bornholms Havvind
En visualiseringsrapport viser Bornholms Havvinds planlagte møller, som de vil tage sig ud fra Snogebæk. Illustration: Bornholms Havvind
TOPNYHED | MILJØ | Mandag 23. oktober 2023 • 06:28
Henrik Nielsen
Journalist
TOPNYHED | MILJØ | Mandag 23. oktober 2023 • 06:28

Energistyrelsen har afslået Bornholms Havvinds ansøgning om forundersøgelsestilladelse. Fællesskabet overvejer næste skridt.


Bornholms Havvind har fået afslag på en ansøgning om tilladelse til at foretage en forundersøgelse af den folkeejede havvindmøllepark, som fællesskabet ønsker at opføre ved Bornholm. Det fremgår af et nyhedsbrev fra Bornholms Havvind.

I nyhedsbrevet står der, at Energistyrelsen har meddelt afslag på Bornholms Havvinds ansøgning om forundersøgelsestilladelse. Det sker på baggrund af, at Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet ikke finder det relevant at give tilladelse til at stille ni havvindmøller op sydøst for Nexø til forsyning af Bornholm med vedvarende grøn strøm fra år 2026. Området er beliggende i det, der i statens havplan er kategoriseret som "generel anvendelseszone". 

"Det er vigtigt at understrege, at der hverken lovgivningsmæssigt eller i forhold til tidligere praksis er noget til hinder for opstilling af havvindmøller i den såkaldte 'generelle anvendelseszone'. Det vidner såvel hidtidig praksis, som den dialog Bornholms Havvinds har haft med Energistyrelsen i 2021-2022 forud for fastlæggelsen af den ønskede placering for Bornholms Havvind, også klart om", skriver Bornholms Havvind i nyhedsbrevet.

Overvejer næste skridt

Borgerenergifællesskabet finder det på alle måder uforståeligt og uforklarligt, at man politisk skulle have ønske om at bremse et initiativ som Bornholms Havvind. Det håber derfor, at nogen på Christiansborg tager affære og kræver, at den nye åben dør-ordning, der trådte i kraft den 1. juli 2022, opretholdes, så kystnære og lokalt forankrede havvindsprojekter som Bornholms Havvind kan etableres nu og i fremtiden til gavn for en hurtig og samfundsøkonomisk hensigtsmæssig grøn omstilling.

"Vi håber naturligvis på, at det åbenlyst uhensigtsmæssige afslag til Bornholms Havvind vil få politikerne til at vågne op og tage ansvar, så det også fremover vil være muligt at etablere kystnære og lokalt forankrede havvindsprojekter. Imens vil vi naturligvis overveje de næste skridt", skriver man i nyhedsbrevet. 

Står ikke alene

Bornholms Havvinds ansøgning om forundersøgelsestilladelse blev fremsendt af Borgerenergifællesskabet Bornholms Havvind på vegne af Udviklingskonsortiet Bornholms Havvind, som ud over borgerenergifællesskabet består af Nexø Havn og Energi Øst. I den kommende uge mødes Udviklingskonsortiet Bornholms Havvind for at drøfte næste skridt. Samtidig er der ikke længe til, at Borgerenergifællesskabet Bornholms Havvind fylder et år og skal holde sin første ordinære generalforsamling. Ifølge vedtægterne skal det ske inden udgangen af april, men man vil bestræbe sig på, at det sker så tidligt som muligt i det nye år, så man i fællesskab kan drøfte de næste skridt.

"For det er bestemt værd at kæmpe for, at der fortsat er mulighed for det lokale initiativ i den grønne omstilling, og at der fortsat er plads til lokalt ejerskab til vores energiproduktion. Her ved vi, at vi ikke står alene, og vi vil derfor bruge tiden frem til den første generalforsamling i Borgerenergifællesskabet Bornholms Havvind på at række ud til de mange organisationer i Danmark og Europa, som deler denne holdning", skriver fællesskabet i nyhedsbrevet.


Generel anvendelseszone

Øvrige områder udlægges i havplanen som zoner til generel anvendelse. Disse zoner skal sikre mulighed for anvendelse af området til bl.a. fiskeri, sejlads samt aktiviteter og anlæg, der ikke planlægges for med havplanen, herunder fx havneudvidelser, kystbeskyttelsesanlæg, turisme og rekreativ anvendelse. 

I havplanen udlægges udviklingszoner til følgende formål: Vedvarende energi, vedvarende energi og energiøer, efterforskning og indvinding af olie og gas, CO2-lagring, ny Limfjord-forbindelse, ny Kattegat-forbindelse, ny Vejle Fjord-forbindelse, ny Femern Bælt-forbindelse, ny Helsingør-Helsingborg-forbindelse, ny Storstrøm-forbindelse, ny Nordhavn-tunnel, ny østlig ringvej, kultur- og omplantningsbanker til produktion af muslinger og østers, opdræt af muslinger og østers i vandsøjlen, havbrug og råstofindvinding Kilde: Danmarks Havplan

Kilde: Danmarks Havplan



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT