Sportsfiskere kæmper for at bevare laksefiskeri

Sportsfiskere kæmper for at bevare laksefiskeri
Danmarks Sportsfiskerforbund mener, rekreativt fiskeri efter laks fortsat skal være tilladt i den sydlige del af Østersøen. EU-Kommissionen foreslår et forbud. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | 2. SEP 2024 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
2. SEP 2024 • 15:30

EU-Kommissionen foreslår et forbud mod rekreativt laksefiskeri i den sydlige del af Østersøen. Til gengæld vil den skrue op for sildefiskeriet i den centrale del.

Fra EU-Kommissionens side er der lagt op til et totalt stop for rekreativt fiskeri efter laks i den sydlige del af Østersøen fra 2025. Formålet er at beskytte laks fra særligt sårbare laksestammer i en række elve. I Danmarks Sportsfiskerforbund mener man, at forbuddet er ude af proportioner, og man vil sammen med det tyske, svenske og finske sportsfiskerforbund arbejde for, at trollingfiskeri i Østersøen kan fortsætte.

Baggrunden for forslaget er rådgivning fra Det Internationale Havundersøgelsesråd, Ices, som fortæller, at laksenes reproduktionsrater er faldet i de seneste år. Derudover anslår rådet, at dødeligheden efter udsætning af vilde laks i rekreativt trollingfiskeri efter opdrættet laks er 25 procent, hvilket resulterer i cirka 2.000 døde vildlaks. Derfor mener EU-Kommissionen, at ministerrådet bør tilpasse fiskerimulighederne, navnlig ved at forbyde rekreativt fiskeri efter opdrættede laks, da det uvilkårligt forårsager vildlaks' død.

Biolog Kaare Manniche Ebert i Danmarks Sportsfiskerforbund mener, at et generelt forbud mod rekreativt laksefiskeri i Østersøen er helt ude af proportioner. I stedet bør man arbejde mere målrettet med at forbedre naturgrundlaget i de elve, hvor laksen er presset, og andre presfaktorer. Samtidig henviser han til tidligere beregninger, der viser, at trollingfiskerne fra en lang række lande med de gældende regler er årsag til, at kun 40 laks fra de sårbare bestande dør.

– Der er simpelthen tale om alt for streng forvaltningspraksis, der risikerer at lukke trollingfiskeriet efter laks i mange, mange år fremover, siger Kaare Manniche Ebert på Danmarks Sportsfiskerforbunds hjemmeside.

Danmarks Sportsfiskerforbund har i regi af en europæisk paraplyorganisation holdt møde med det tyske, svenske og finske sportsfiskerforbund, og de har sammen kontaktet EU-Kommissionen med henblik på at få taget forbuddet af bordet.

Modstand mod sildefiskeri

Mens det i Danmark er et foreslået forbud, der løber med opmærksomheden, er det modsatte tilfældet i Sverige. Der møder et forslag om øget fiskeri efter sild og strømming modstand. Strømming er svenskernes betegnelse for østersøsild fanget nord for Kalmar.

I efteråret rødlistede den svenske afdeling af Verdensnaturfonden WWF sild og strømming i Østersøen, da organisationen anser arten som truet, og for nyligt bad en koalition af miljøorganisationer fra landene omkring Østersøen EU-domstolen om at underkende ministerrådets beslutning om at tillade målrettet sildefiskeri i Østersøen. Nu lægger EU-Kommissionen op til at lade sildekvoten stige med 108 procent i den centrale del af Østersøen.

Ligesom med laksen baserer kommissionens forslag sig på rådgivning fra Ices, der mener, det er muligt at skrue op for sildefiskeriet. Forklaringen er, at havforskningsrådet undervurderede størrelsen af 2022-årgangen, og at der også er kommet flere nye sild og strømming end ventet.

Formand Beatrice Rindevall fra Naturskyddsföreningen mener, at rådgivningen og forslaget baserer sig på usikre data om størrelsen af en årgang. Hvis dataene er rigtige risikerer man i bedste fald af fiske en stor del af de sild, som skulle bidrage til reproduktion. Er de forkerte, risikerer forslaget at fortsætte med at skubbe silden mod kollaps, udtaler hun til miljøavisen Syre, hvor hun også slår til lyd for et forsigtighedsprincip.

– Så ville vi ikke brokke os, hvis kystfiskerne fik deres kvote på et par tusinde ton, som de bruger, men vi synes, det er uforståeligt, at dette foderfiskeri får lov til at fortsætte med titusindvis af tons om året på en art, der er på skrøbelige niveauer, siger Beatrice Rindevall.

Ministerrådet behandler kommissionens forslag på et møde den 21.-22. oktober.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT