Rotteboom: Anmeldelserne væltede ind

Rotteboom: Anmeldelserne væltede ind
Kommunen er begyndt at gå mere målrettet til værks i rottebekæmpelsem. Her er der sat advarselsskilt op på cykelstien ved Almegårds Kaserne. Foto: Holger Larsen
MILJØ | 2. JAN • 18:00
MILJØ | 2. JAN • 18:00

Antallet af rotteanmeldelser eksploderede i oktober og november. Det er der en særlig grund til, lyder det fra kommunens afdeling for rottebekæmpelse.

En våd sommer efterfulgt af en mild vinter har skabt optimale betingelser for rotterne på Bornholm.

Derfor går kommunen i øjeblikket målrettet til værks i bekæmpelsen af de langhalede skadedyr. Det gælder blandt andet grøfterne i området omkring Almegårds Kaserne i Rønne – et område, hvor antallet af rotter ifølge de lokale er steget markant de seneste måneder.

Kasernen ligger tæt på beboelsesområder med huse og haver, og her kan rotterne godt finde på at søge hen om vinteren, siger Hanne Jytte Vejdiksen, miljømedarbejder i BRK's Center for Teknik og Miljø.

Reelt er der dog ikke tale om en stigning udover det normale, understreger hun.

– Anmeldelserne i 2024 har ligget på samme niveau som de foregående år. Det nye er, at det var rigtig slemt i oktober og november. Der væltede anmeldelserne ind, siger Hanne Jytte Vejdiksen.

Oktober og november er starten på det, man i kommunen kalder rottesæsonen, og her fik kommunen næsten 200 anmeldelser mere end på samme tid i 2023.

– Vi plejer at sige, at det er sæson fra oktober til februar-marts. Det topper her i december og januar måned, og så går det nedad igen, afhængig af vejret.

Boom i fødselstallet

Antallet af rotteanmeldelser toppede i 2017 med 4.782 anmeldelser. Året efter kom der kun 3.054 anmeldelser - det laveste antal, siden man begyndte at føre statistik i 2012.

I år er tallene ifølge Hanne Jytte Vejdiksen på nogenlunde samme lave niveau med en enkelt undtagelse. Det skyldes, at rotternes formering er meget vejrpåvirkelig.

Rotter har brug for tre ting for at trives: Redeskjulesteder, og adgang til mad og vand.

2023 var et varmt år, og når det er varmt, har rotterne ikke så nem adgang til vand.

– De har brug for 20 milliliter vand om dagen, og det betyder, at bestanden reduceres, når det er tørt. Så bruger de et år på at bygge bestanden op igen, og sådan har det altid været, siger Hanne Jytte Vejdiksen.

Den nuværende stigning i antallet af rotter skyldes også, at 2024 var et godt frugt- og nøddeår. Det vil sige, at der har været rigtig meget føde at hente. Og det har ført til et boom i fødselstallet, som forklarer stigningen i antallet af anmeldelser.

Hold hundene væk

Rotter vil imidlertid helst opholde sig i naturen. Når det bliver varmere, trækker de ud på markerne igen og bliver der, så længe der er føde.

– De trækker først ind til husene, når der ikke er mere i naturen. Fuglefoder, det er en buffet, siger Hanne Jytte Vejdiksen.

Kører man i området omkring Almegårds Kaserne, kan man se et skilt, hvor der advares mod at slippe hundene løs. Skiltet er opsat af regionskommunen i efteråret.

– Vi opsætter kasser med gift i grøften på den strækning for at tage trykket ind mod de huse, der ligger på Nordskovvej, forklarer Vejdiksen og understreger, at man altid opsætter disse advarselsskilte, når man sætter giftkasser ud.

Rottegift er nemlig ikke kun giftigt for rotter. En hund, der har indtaget rottegift, risikerer at få indre blødninger, som i værste fald kan skabe behov for en blodtransfusion. Hundeejerne skal altså sørge for at holde deres hunde væk fra grøfterne, så længe skiltet står der.

– Vi ved ikke, hvornår vi er færdige. Så længe der er aktivitet fortsætter vi. Der har været en pæn aktivitet derude. Det er et sted, hvor jorden er meget sandet, så det er nemmere at se de huller, de graver i skrænten. Vi kan se, hvordan de løber derude, fordi de sætter spor ligesom andre dyr. Vi smider jord i hullerne for at se, om der er aktivitet, og det er der stadigvæk.

Så mange syge har der været

Selv om rotten er et skadedyr, indrømmer Hanne Jytte Vejdiksen, at hun synes, at den upopulære gnaver er et fascinerende og intelligent dyr.

– Jeg siger til mine rottefængere, at vi er detektiver. Vi er nødt til at sætte os ind i, hvordan rotten tænker. Kan man det, kan man finde ud af, hvor de er.

Desværre har rotterne også mulighed for at hive rundt på en lang række sygdomme, herunder salmonella og Weils syge. Salmonella-smitte er især alvorligt for svinebesætninger, mens Weils syge sætter sig i lunge og lever på mennesker.

Og derfor skal man faktisk passe på, hvis man ved, der er rotter på ejendommen, siger Hanne Jytte Vejdiksen.

– Hvis man har en rift og rører de steder, hvor de har afsat mærker og urin, og de er smittet med den sygdom, så kan det smitte, og så får man influenza-agtige symptomer. Og så skal man på sygehuset med det samme, siger den kommunale miljømedarbejder.

Ifølge Hanne Vejdiksen hører det til sjældenhederne, at mennesker bliver smittet af rotter på Bornholm. I sine 25 år som leder af rottebekæmpelsen har Hanne Jytte Vejdiksen kendskab til to tilfælde af Weils syge.

– Den sidste havde sendt en anmeldelse til os, og da vi besøgte ham, fandt vi spor af rotter i hans skur og advarede ham blandt andet mod Weils syge. Og han havde hørt efter og skyndte sig ud på sygehuset, da han fik symptomer, siger Hanne Jytte Vejdiksen.

BRK har ni faste rottefængere og en ekstra i vintersæsonen.

FAKTA OG TIPS

Tjek kloakken og opsæt en rottespærre, hvis der ingen er. Det gælder også for septiktanke og sivebrønde. Her er det vigtigt at få opsat en spærring for røret, der udleder spildevandet.

Tjek nedløbsrør og spær vejen op for rotten med hønsenet.

Beskær træer og buske, der vokser nær husmuren. En rotte kan springe en meter i højden og halvanden i længden. Og de er glimrende klatrere, ligesom deres nære slægtning egernet.

Undgå tæt bevoksning omkring sokkelmuren, hvor rotterne kan gemme sig.

Lad ikke nedfaldsfrugt blive liggende til fuglene. Det er også til glæde for gnavere og hvepse.

Anmeldelse af rotter på matriklen foregår digitalt på brk.dk.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT