Problemer med måger: 'De snupper det ud af hånden på en'

Problemer med måger: 'De snupper det ud af hånden på en'
Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 29. JUN 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
29. JUN 2024 • 05:30

Vildtkonsulenter fra Naturstyrelsen har besøgt Christiansø for at rådgive øboer og erhvervsdrivende om, hvordan de håndterer problemer med nærgående måger.

Christiansø oplever problemer med sølv- og stormmåger. Det er særligt i området omkring kiosken og gæstgiveriet, de ofte skrigende fugle volder problemer, fremgår det af referatet fra det seneste møde i Kontakt- og udviklings-ørådet på Christiansø, der har haft problemet på dagsordenen.

Gæstgiveriets ledelse beretter om særdeles nærgående måger.

– Det er problematisk. I vores kiosk spiser de både is og pølser ud af hænderne på vores gæster, der kommer ud. Det er præcisionsarbejde, som vi siger, når vi driller, lyder det fra Charlotte Hallberg, der ejer Christiansø Gæstgiveri, der forklarer:

– De tager simpelthen en pølse ud af en fransk hotdog eller kuglen ud af isen, hvis man kommer gående med den. De kommer forbi og snupper det ud af hånden på en.

En uskreven regel

Forleden skulle Charlotte Hallberg netop til at sætte tænderne i et studenterbrød - men da hun skulle til at tage en bid, kom mågen flyvende og hapsede kagen, fortæller hun.

Også på restaurantens terrasse er glubske måger en plage.

– Der lander de på tallerkenerne, ligesom de gør i Svaneke og Rønne. De tager jo maden på tallerkenerne, fortæller hun.

Altså når folk er gået?

– Hvis man sidder to ved et bord, og den ene rejser sig, kommer de og tager maden på den ene tallerken. Vi har en uskreven regel om, at tjenerne ikke må lade tallerkenerne stå. Der er ikke nogen, der får lov til at betale regningen, før bordene er ryddet - for de vælter det hele, fortæller Charlotte Hallberg.

'En konsekvens af naturen'

Den 30. april havde Christiansø besøg af vildtkonsulenter fra Naturstyrelsen, hvor problemet med mågerne - og i øvrigt bestanden af krager - på øen blev drøftet.

Konsulenternes erfaring er, at en rettidig og vedholdende indsats kan holde mågerne væk fra de nævnte områder. Derudover har Naturstyrelsen fastlagt nogle reguleringsmuligheder i situationer, hvor der er fare for mennesker og menneskers sundhed. Muligheder, der alle kræver en særskilt tilladelse fra Naturstyrelsen.

– Vi drøftede de forskellige metoder og hvilken effekt de ville have og besluttede at vi vil tage emnet op igen på et senere møde, fremgår det af referatet fra mødet i Ø-rådet.

Spørgsmålet er dog, hvorfor mågerne opfører sig, som de gør. Charlotte Hallberg har et bud:

– Jeg tænker, det er, fordi de er sultne. Det er en konsekvens af naturen. Men det er meget irriterende. Så længe man ikke må regulere dem, så har jeg svært ved at få øje på, hvad man kan gøre, siger hun.

Konsulenternes opfordringer til øboer og erhvervsdrivende:

• Undgå altid at der er føde tilgængelig for mågerne.

• Opsæt tydelige skilte om at det er forbudt at fodre fugle.

• Der kunne være et skilt på Christiansøfarten således, at man som gæst allerede under overfarten til Christiansø bliver orienteret om, at fodring af det lokale dyreliv frabedes.

• Indsatsen lokalt kan være at skræmme fuglene for eksempel ved lyd eller fugleskræmsler. Naturstyrelsen har på deres hjemmeside et katalog med anbefalinger.

• Det er muligt at forebygge redebygning ved fysisk at gøre de kendte redepladser uegnede for etablering af rede det kommende år.

• Der findes på markedet elektroniske skræmmemidler, der eventuelt vil kunne virke i en periode. Konsulenterne havde ikke erfaring med elektroniske skræmmemidler.

• Vi drøftede også mere drastiske metoder herunder etablering af net, tråde med videre, som kunne genere mågernes indflyvning til spiseområdet med videre. Dette kræver tilladelse fra fredningsmyndighederne.

• Når bortskræmning ikke er tilstrækkelig, kan regulering være sidste mulighed for afværge. Regulering af sølvmåge uden for jagttiden (jagttid Bornholm er perioden 1. november til 31. januar) kræver altid tilladelse.

Kilde: Referat, Ørådet, 19. juni 2024

 

Reguleringsmuligheder - kræver særskilt tilladelse fra Naturstyrelsen:

1. Voksne sølvmåger kan reguleres ved beskydning og fældefangst i perioden 1. februar – 15. april.

2. Æg og reder kan olieres/ødelægges i perioden 1. april – 31. juli, når der maksimalt går 14 dage mellem hvert indgreb. Første indgreb skal være foretaget senest 7. april eller senest en uge efter, at første æg er lagt i første rede (ved nye kolonier og sene yngleaktiviteter).

3. Unger og grå sølvmåger (ikke-ynglende ungfugle) kan reguleres ved beskydning fra 16. april til 31. august.

Kilde: Referat, Ørådet, 19. juni 2024



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT