Projektperioden er slut og området hegnes ind

Projektperioden er slut og området hegnes ind
En traktor i gang med at pløje området torsdag 27. september. Foto: Naturstyrelsen
NYHED | 28. SEP 2024 • 12:00
NYHED
28. SEP 2024 • 12:00

Siden 2016 har der været snak om genopretning af mosen i Ekkodalen, og nu er den altså tilbage, mosen, og overgår til Naturstyrelsens almindelige drift.

I denne uge har traktoren været i gang på de tidligere marker i Vallenskær. Store dele af markerne er nemlig blevet pløjet.

Siden Naturstyrelsen overtog området i 2018 i forbindelse med naturgenopretningsprojektet Ekkodalens Moser, har markerne stået tilsået med græsarter, der er egnede til at producere hø, og der er blevet høstet hø hvert år. Det er sket for at fjerne næringsstoffer på den næringsrige tidligere landbrugsjord.

– Ved at fjerne nogle af de næringsstoffer, som i tidens løb er blevet tilført med gødning, bliver det nemmere for mere sjældne arter af planter at klare sig på arealet. Ofte er de nemlig tilpasset til at klare sig med færre næringsstoffer, forklarer skovfoged Mejse Holm fra Naturstyrelsen Bornholm.

Når markerne er pløjet bliver de tromlet, og jorden får lov at stå bar, så frø fra de omkringliggende naturområder kan finde vej ind på området. Det giver andre planter end de udsåede kulturgræsser mulighed for at finde vej til arealet, så der med tiden kan komme en mere varieret engvegetation. Hen over efteråret og ind i det nye år sættes der hegn rundt om arealet, så der fremover kan gå græssende dyr. I første omgang bliver det kvæg, som formentlig sættes ud på arealet til foråret.

– De græssende dyr hjælper med at holde træer og buske nede, så Vallenskær ikke springer i skov. De hjælper også med at flytte frø ind fra naturarealerne rundt om den tidligere landbrugsjord, og så giver deres græsning bedre forhold for de engplanter, der etablerer sig på arealerne, forklarer Mejse Holm.

Naturen skal blive rigere

Tilbage i 2016 skrev den daværende regering en genopretning af naturen i Ekkodalen ind i regeringsgrundlaget.

Den slags tager som bekendt tid, og derfor var det først i 2018 Naturstyrelsen overtog området, som ligger i umiddelbar tilknytning til Vallensgårds Mose og Kærgårds Mose, men som nu har fået sit gamle navn Vallenskær tilbage.

Under høringsfasen for projektet i 2018 skrev i vi Tidende, at når projektet er færdigt er det planen, at det skal have ført til en delvis genopretning af det, som efter sidste istid, var Bornholms største indsø, og hvor der i stenalderen boede mennesker langs søens bredder. Søen eksisterede helt op til 1700-tallet som Bornholms største indsø og blev dengang kaldt for Vallenskær.

I maj 2020 nikkede Fredningsnævnet på Bornholm ja tak til projektet og dermed var der grønt lys for genetableringen af mosen. Det betød, at der i august 2020 blev sat gang i gravearbejdet, ligesom der blev slukket for de pumper, der tidligere havde drænet landbrugsjorden for vand.

Men nu er der altså efterhånden ikke mere tilbage at gøre, end at lade naturen gå sin gang. Pløjningen markerer derfor også afslutningen på naturgenopretningsprojektets projektperiode.

Nu overgår området til Naturstyrelsens almindelige drift, som har til formål at naturen med tiden skal blive rigere i området.

Der pløjes kun på en del af de tidligere marker, da Naturstyrelsen har undersøgt hvor der allerede har indfundet sig mere naturlige plantesamfund, og friholder de områder fra pløjningen.

 


 


Tilbage i 2019 blev der holdt borgermøder om planerne for Vallenskær. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT