Derfor er færgebilletterne så dyre resten af året

Derfor er færgebilletterne så dyre resten af året
Dårligt sommervejr giver dyre færgebilletter resten af året i følge Molslinjen. Foto: Tommy Kaas
NYHED | ABONNENT | 28. SEP 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
28. SEP 2024 • 05:30

Dårligt vejr i særligt juni og juli har gjort, at der ikke er solgt så mange billetter der som ventet. Derfor bliver prisniveauet højere resten af året, oplyser Molslinjen.

En smuttur til København? Pris for en lav bil med to personer: 899 kroner - som minimum. For bare den éne vej. Og det er prisen både denne lørdag og søndag, hvor vi er i mellemsæsonen, og lavprisbilletten starter ved 499 kroner.

I næste uge koster den billigste billet fra Rønne til Ystad 499 kroner. Ja, faktisk er det prisen på den billigste billet, man kan få helt frem til og med den 20. oktober. Fra den 21. oktober, når lavsæsonen træder i kraft, og frem til nytår koster de billigste billetter 249 kroner, og billedet er tilnærmelsesvist det samme i den modsatte retning fra Ystad til Rønne.

Bornholmslinjens billetpriser på ruten vil være højere end normalt resten af året. Det bekræfter Molslinjens pr- og kommunikationschef, Jesper Maack, over for Tidende.

– Det dårlige vejr i særligt juni og juli har gjort, at der ikke er solgt så mange billetter der som ventet. Derfor bliver niveauet for billetter højere resten af året, således at de allerbilligste billetter ikke optræder i sejlplanen, som de ellers har for sædvane, skriver Jesper Maack i en mail.

'Håbløst'

Ud af 19.000 mulige billetter på ruten mellem Rønne og Ystad fra oktober til december, er de 8.000 sat til salg for 249 kroner, oplyser Jesper Maack. Det er den billigste lavprisbillet, man kan få i lavsæsonen 2024, fremgår det af Bornholmslinjens hjemmeside.

Næstformanden i Bornholms Passagerforening, der har Bornholmslinjen som ansvarsområde, kalder prisniveauet for håbløst:

– Det er håbløst for bornholmerne, at priserne skal være så høje, når nu de (rederiet, red.) reklamerer for, at der skal være så mange billige billetter i lavsæsonen, der skal gavne bornholmerne. De priser, du nævner der, gavner ingen bornholmere overhovedet, siger Martin Krum Olsen.

Ifølge passagerforeningen er der i år skåret drastisk ned på de helt billige billetter. Det kom frem, da billetpriserne for 2024 blev præsenteret, siger Martin Krum Olsen.

– Det kom sig af inflationen. Og når olieprisen stiger, så stiger priserne på billetterne ikke her og nu. Der kan gå helt op til knap to år, før vi ser dem herovre. Det er dem, de smider på bordet til 2024. Der skrev rederiet, at billetpriserne steg, og de skar drastisk ned på de helt billige billetter til 99 kroner, lyder det fra næstformanden.

Skal ramme et gennemsnit

Jesper Maack forklarer, at prissystemet i den 12-årige kontrakt med staten om samfundsbegrundet færgebetjening af Bornholm er bygget op omkring en gennemsnitspris, som rederiet skal ramme set hen over et helt år. Det vil sige, at der i den enkelte billetkategori hvert år er en gennemsnitspris, rederiet skal ramme. For kategorien almindelig lav bil i 2024 er gennemsnitsprisen 453,27 kroner, oplyser Jesper Maack.

– Rammer vi over, skal rederiet justere priserne ned i år to efter overskridelsen. Sælger vi under gennemsnitsprisen, er de penge tabt. Sådan er reglerne i kontrakten.

Jesper Maack påpeger videre, at det er udbud og efterspørgsel, som driver priserne, som ifølge ham helt enkelt er højere på de allermest populære afgange.

– Men for at kunne ramme gennemsnitsprisen skal der jo sælges et antal dyre billetter, for at der er mulighed for at sælge de allerbilligste billetter i lavsæson og der, hvor bornholmerne rejser mest, siger Jesper Maack.

'Vi skal give et fast beløb'

I Bornholms Passagerforenings bestyrelse har Martin Krum Olsen den holdning, at en bornholmer ikke kan bruge gennemsnitsprisen til noget.

– Der blev i tidernes morgen lavet en aftale om, at der skulle være et landevejsprincip. Men hvor mange steder giver du 900 kroner for at køre på en landevej? Hvad er der - 40-50 kilometer til Ystad? Det er der jo ikke nogen mennesker, der giver for at køre i sin bil, siger han og tilføjer:

– Hvis nu man har brug for at rejse lige midt i højsæsonen, så ser den pågældende bornholmer ikke den landevejspris, fordi de kommer til at give en høj pris.

Ud over at kalde prisniveauet for håbløst, så mener Martin Krum Olsen også, at kontrakten med staten om det dynamiske prissystem er netop dét: håbløst.

– Jeg er ikke tilhænger af det, kan jeg lige så godt sige. Der skal være en fast pris for bornholmere. Vi skal give et fast beløb, for så er man sikker på, om man kan komme med eller ej - forstået på den måde, at man ved, om man har råd. Står du og skal akut afsted, aner du ikke, om du har råd, fordi priserne lige pludselig er dyre, siger Martin Krum Olsen.

Virker efter hensigten

Derfor har han en klar holdning i forhold til udarbejdelsen af det kommende færgeudbud, der kommer til at træde i kraft i 2030.

– Det er min indstilling som bestyrelsesmedlem, at jeg vil arbejde for, at vi i det kommende udbud ikke skal have et dynamisk prissystem for bornholmere. Det gavner ikke, siger Martin Krum Olsen.

Trafikstyrelsen har undersøgt og foretaget en vurdering af den dynamiske prisstruktur i forbindelse med udarbejdelsen af Bornholmeranalysen, der blev offentliggjort for knap et år siden.

"Trafikstyrelsen vurderer, at den dynamiske prisstruktur virker efter hensigten i den forstand, at den bidrager til regulering af kapaciteten, samtidig med, at den sikrer lavere gennemsnitspriser for rejsende der bruger færgen løbende over året end for turister der besøger Bornholm i højsæsonen. Prissætningen under den nuværende færgekontrakt vurderes at være en succes, fremgår det af analysen, hvor der også står:

"Trafikstyrelsen vurderer ikke, at der er større uhensigtsmæssigheder, som kræver at strukturen i prismodellen ændres markant i indeværende kontraktperiode."

Fra den 1. januar næste år er der igen billetter til 99 kroner på ruten, fremgår det af Bornholmslinjens fartplan.

Bornholmslinjens priser

Bornholmslinjen opererer med tre sæsoner: lavsæson, mellemsæson og højsæson.

Den billigste billetpris i de tre sæsoner i 2024/2025 (lav bil inkl. fem personer):

Lavsæson: 249 (2024) & 99 (2025)
Mellemsæson: 499 (2024) & 99 (2025)
Højsæson: 199 (2024) & 149 (2025)
Kilde: Bornholmslinjen.dk

 

Den dynamiske prisstruktur
Den dynamiske prisstruktur betyder i praksis, at billetpriserne sættes højere i perioder med høj efterspørgsel og tilsvarende sættes lavere i lavsæsonen, hvor efterspørgslen er mindre. Prisen er således et instrument til at regulere efterspørgslen, så den matcher udbuddet på alle afgange over året.
Kilde: Bornholmeranalysen



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT