Nu kan du snart tanke el

Nu kan du snart tanke el
Ladestanderne er sat op, nu mangler der bare at blive gravet en transformer ned i hullet ved pakkeboksen. Fotos: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 2. JUN 2023 • 15:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
2. JUN 2023 • 15:30

Circle K i Rønne har fået sat to elladestandere til biler op og håber, de kan blive sat i brug til Folkemødet. Det er en sikring af fremtiden, hvor flere og flere kører på el, fortæller souschefen.

Selvom de fleste biler på vejene fortsat kører på benzin eller diesel, er der efterhånden kommet så mange elbiler, at en tankstation i Rønne nu hopper med på elbølgen. Circle K har nemlig sat to nye elladestandere op, så det fremover vil være muligt at lade sin elbil 80 procent op på 20 minutter.

– Det er jo bare en sikring af fremtiden nu her med biler. Der er flere og flere, der kører på el, fortæller souschef Jesper Kjær.

Han håber, at de to nye elladestandere kan blive sat i brug til Folkemødet, hvor der blandt andet kommer 20 eltaxaer til øen. Det kræver dog, at Trefor får leveret transformerstationen, som skal sænkes ned i det udgravede hul, som er foran Post Nords pakkeboks. Transformeren skulle have været leveret for en måned siden, men forhåbentlig kommer den snart.

– De har lavet alt forarbejdet med eltavler og ladestandere og lygtepæle, så nu venter vi på transformeren, og så skal den kobles på, og så kører elladerne. Vi har modtaget transformerkassen, så det ligner, at transformeren er der, men kassen er tom, fortæller souschefen, som forventer, at transformeren bliver leveret på tirsdag.

 

Elladestandere kræver meget strøm, og derfor har det været nødvendigt at grave en cykelsti op for at lægge kabler til elnettet. Gravearbejdet er ikke færdigt endnu, det fortsætter nemlig fra på tirsdag på Pingels Alle og hele vejen til Zahrtmannsvej.

 

Skyld i stort gravearbejde

Det er en voldsom stor strømstyrke, der skal bruges til elladestanderne. Hvor et normalt parcelhus har 25-32 ampere til rådighed, kommer transformerstationen ved ladestanderne til at have 1.000 ampere til rådighed. Det har derfor heller ikke været en simpel sag at få elladestandere sat op.

Udover at anskaffe en transformerstation har det også været nødvendigt at grave flere hundrede meter cykelsti op for at kunne koble transformerstationen på elnettet. Det er derfor Circles K's elladestandere, som er skyld i, at cykelstien fra tankstationen og hen til lyskrydset ved Pingels Alle/Østergade/Åkirkebyvej blev gravet op for en måneds tid siden.

Gravearbejdet er ikke slut endnu, for kablerne skal føres langs Pingels Alle helt hen til Zahrtmannsvej. For at sikre sikkerheden for gravearbejderne bliver vejen spærret til Pingels Alle fra lyskrydset. Det sker fra tirsdag, oplyser Jørgen Sode fra Entreprenørfirmaet Jens Møller Gudhjem, som står for arbejdet.