Mystiske læk i Østersøen følges tæt fra Bornholm

Mystiske læk i Østersøen følges tæt fra Bornholm
Der er brud på de to russiske Nord Stream-gasledninger. Illustration: Jørn Villumsen
TOPNYHED | 27. SEP 2022 • 10:45
Tommy Rømer Kaas
Digital chef
TOPNYHED
27. SEP 2022 • 10:45

Der er opdaget tre brud på de to russiske gasledninger, der bevæger sig forbi Bornholm. 


Den Lokale Beredskabsstab oplyser tirsdag eftermiddag, at der ikke er grund til bekymring for sundheden på Bornholm, efter at der er konstateret tre brud på de russiske gasledninger Nord Stream 1 og 2.

– Borgerne anmodes om at følge myndighedernes anvisninger og i øvrigt orientere sig om situationen ved hjælp af medierne, lyder det fra beredskabet.

Beredskabschef Louise Lyng Bojesen fra Bornholms Regionskommune sagde tidligere tirsdag, at man følger siuationen tæt, men at det overordnede arbejde ligger hos relevante myndigheder på nationalt plan.

Den Lokale Beredskabsstab består af Bornholms Regionskommune, Bornholms Politi, Bornholms Hospital, Region Hovedstadens Akutberedskab, Beredskabsstyrelsen Bornholm og Det Bornholmske Hjemmeværn.

"Tre læk er mistænkeligt"

På grund af lækagerne siver der russisk gas ud både sydøst for Bornholm og nordøst for Bornholm og Christiansø.

Alle tre læk er fundet i internationalt farvand.

Den første lækage på Nord Stream 2-forbindelsen blev konstateret mandag cirka 20 kilometer syd for Dueodde.

Tirsdag var det så fra Nord Stream 1, der blev fundet gaslækager. Det ene læk er sket i det, der kaldes dansk økonomisk zone, mens det andet er sket i svensk økonomisk zone.

– Tre læk er mistænkeligt, siger militæranalytiker Anders Puck Nielsen til TV 2.

– I sig selv er det sjældent, at der kommer et, men at der kommer tre på to forskellige rør inden for et døgn, der er det klart, at man tænker på, om der er tale om sabotage. Det er meget usædvanligt, siger han til TV 2.

Også ifølge tyske medier kan der være tale om sabotage på gasledningerne.

– Vores fantasi rækker ikke længere til et scenarie om, at det ikke er et målrettet angreb, siger en anonym kilde fra kredse omkring regeringen og de føderale myndigheder i Tyskland, ifølge Tagesspiegel.

– Alt peger på, at der ikke er tale om en tilfældighed, skriver Ostsee Zeitung.

Rusland udelukker ikke sabotage

Også fra Rusland er der kommet reaktioner på de tre brud på Nord Stream-gasledningerne.

Nyhedsbureauet Reuters beretter, at den russiske regering ikke kan udelukke sabotage.

– Ingen muligheder kan udelukkes lige nu, lyder det. 

Energistyrelsen: Grundig overvågning

Energistyrelsen har bedt Energinet om at hæve beredskabsniveauet for el- og gassektoren i Danmark. Det er Energinet, som er ansvarlig for den overordnede drift af det danske el- og gassystem.

– Brud på gasrørledninger sker yderst sjældent, og derfor ser vi grund til at hæve beredskabsniveauet som et resultat af de hændelser, vi har set i løbet af det seneste døgn, siger direktør for Energistyrelsen Kristoffer Böttzauw ifølge Ritzau.

– Vi ønsker at sikre grundig overvågning af Danmarks kritiske infrastruktur for at styrke forsyningssikkerheden fremadrettet.

De to Nord Stream-ledninger på mere end 1.200 kilometer løber parallelt fra Rusland gennem Østersøen til Lubmin i Tyskland.