Lokal ruslandskender: Det er ekstremt bekymrende

Lokal ruslandskender: Det er ekstremt bekymrende
Det er i områderne ved de røde cirkler, at der i øjeblikket er navigationsadvarsler forbindelse med gaslækagerne.
NYHED | 27. SEP 2022 • 12:23
Tommy Rømer Kaas
Digital chef
NYHED
27. SEP 2022 • 12:23

Med gaslækagerne i Østersøen kan Bornholm blive en del af den meget konfrontatoriske retorik, siger Jakob Seerup.


Museumsinspektør ved Bornholms Museum og ruslandskender Jakob Seerup er ekstremt bekymret over det, han kalder en optrapning, som lige nu finder sted i Østersøen.

Rusland har efter alt at dømme udøvet sabotage på sine egne gasledninger Nord Stream 1 og 2 for – ifølge Jakob Seerup – at fjerne fokus fra Ruslands dårlige sag i Ukraine, og her har den russiske præsident Vladimir Putin altså valgt at drage området rundt om Bornholm ind i konflikten.

Hvis han skal kigge på den nuværende situation med bornholmske, historiske briller på, siger han følgende:

– Rusland vil nu beskylde Vesten for sabotage på gasledningerne.

– Kan man forestille sig, at de så vil begynde at snakke om, at "vi gav jer Bornholm tilbage i 1946, fordi I sagde, at I selv kunne beskytte området. Det kan I ikke længere". Kan man forestille sig sådan en situation, spørger Jakob Seerup.

– Ikke at der står russiske soldater i Rønne i morgen, men... Bornholm kan på den måde blive en del af den her meget konfrontatoriske retorik.

Der er en hel masse, der lige nu peger i retning af en yderligere eskalering i krigen, mens intet peger i retning af det modsatte, siger Jakob Seerup.

Men at Rusland lægger sig yderligere ud mod Vesten er absurd, siger han.

– Når man ser rationelt på det, så er det umuligt at få øje på, hvad Rusland vil opnå. Men de ser ikke rationelt på det, siger Jakob Seerup.