Kraftige eksplosioner i Østersøen

TOPNYHED | 27. SEP 2022 • 15:37
Af:
Ritzau
TOPNYHED
27. SEP 2022 • 15:37

Målestationer i både Danmark og Sverige har mandag registreret kraftige eksplosioner under vandet i samme område som gaslækagerne fra Nord Stream 1 og 2.

Det rapporterer den svenske tv-station SVT.

- Der er ingen tvivl om, at det er sprængninger, siger Björn Lund, der er lektor i seismologi og leder af den svenske nationale seismiske sammenslutning SNSN.

Den første eksplosion blev registreret klokken 02.03 natten til mandag, og den anden omkring klokken 19.04 mandag aften.

Sidste gang, en lignende seismologisk hændelse blev registreret i området, var i 2016, skriver SVT.

Björn Lund siger til tv-stationen, at det område, hvor rystelserne er registreret, ikke normalt bruges af militæret til øvelser.

- Vi plejer at få information om sprængninger, der sker under vandet, men det sker, at vi ikke får det. I dette tilfælde har vi ikke fået nogen information, siger han.

En af hans kolleger, seismolog Peter Schmidt fra Uppsala Universitet, forklarer til nyhedsbureauet AFP, at siden der var tale om "meget pludselige" rystelser og ikke et "langsomt kollaps", er det "sandsynligvis en form for sprængning".

- Med energiladninger af denne størrelse er der ikke meget andet end en sprængning, der kan forårsage det, siger Schmidt.

Lækagen i Nord Stream 2 blev opdaget mandag, da trykket i gasrørledningen pludselig faldt markant fra omkring 105 bar til 7 bar.

Nord Stream 2 løber fra Rusland til Tysklands nordlige kyst. Den går forbi Bornholms kyst.

Også trykket i Nord Stream 1, der ligger på samme strækning, faldt.

Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, mener, at der ligger sabotage bag.

- Vi kender på nuværende tidspunkt ikke detaljerne om, hvad der er sket, men vi kan tydeligt se, at der har været en sabotagehandling, siger han ifølge nyhedsbureauet dpa.

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), mener ikke, at det kan udelukkes, at der er tale om sabotage.

- Vi kan i hvert fald ikke udelukke det. Det er for tidligt at konkludere endnu. Men det er en ekstraordinær situation. Det er en usædvanlig situation, sagde hun tidligere tirsdag.

Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, siger til Aftonbladet, at hun har kontakt med sin danske kollega, Jeppe Kofod (S). De to skal muligvis have et møde i løbet af tirsdag aften, skriver avisen.

Nord Stream 2 var stort set klar til at blive taget i brug og var blevet fyldt med 300 millioner kubikmeter gas, da den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, kort før Ruslands invasion af Ukraine meddelte, at man ville droppe brugen af den.

Opdateres...