Her skaber affaldet også stor debat: 'Kommunen flår os'

Her skaber affaldet også stor debat: 'Kommunen flår os'
Bornholms nærmeste nabo, Ystad, har også sit hyr med affald, takster og sortering. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | 22. MAJ 2024 • 15:30
NYHED
22. MAJ 2024 • 15:30

Det er ikke kun på Bornholm og i Danmark i det hele taget, at de nye affaldsordninger kan få sindene i kog. Også hos vores nærmeste nabo i Ystad, skaber affaldstakster- og sortering stor debat, skriver lokalt medie.

Er du mest sur over, at taksten for at få hentet affald fordobles, eller er du mere glad for nu at kunne sortere affaldet i forskellige beholdere derhjemme?

Det spørgsmål indleder Ystads Allehanda med at stille i en artikel, der på mange måder minder om noget, der har stået i Bornholms Tidende gennem det seneste år.

For Bornholms nærmeste nabo oplever tilsyneladende nogle af de samme uenigheder, som vi gør her på øen, efter at svenskerne er begyndt at sortere affaldet i flere fraktioner; ligesom Bornholm skal fra den 1. oktober, når den nye affaldsordning langt om længe træder i kraft.

Under overskriften, der løst oversat betyder 'Stærke følelser omkring den nye sortering - sådan reagerer Ystads beboere: "Kommunen flår os"', beskrives det, hvordan affaldssortering i den grad også kan få sindene i kog hos vores svenske naboer.

Humlen er, at der tilbage i marts blev introduceret de såkaldte fire-rums skraldespande, hvor ystadboerne nu selv skal sortere affaldet. Det er dog kun den milde side af sagen, for hvad værre er, så er taksten for at få hentet affald mere eller mindre blevet dobbelt så dyr for en gennemsnitlig husstand i Ystad. Tidligere kostede det 1.871 svenske kroner om året at få afhentet rest- og madaffald hver anden uge, men fra 1. marts er prisen steget til 3.625 svenske kroner (2.326 danske kroner, red.), skriver Ystads Allehanda.

Genkendeligt svar

Og det har altså fremkaldt nogle kraftige reaktioner fra nogle af mediets læsere, der mener, at Ystad Kommune 'flår' borgerne med de nye takster.

Emilia Löfgren, der er teknisk chef hos Ystad Kommune, svarer i artiklen, at affaldssorteringen medfører øgede omkostninger for kommunen, hvorfor øgede takster er umuligt at komme udenom.

– Vi har ikke noget valg, efter det er blevet lovpligtigt, siger Emilia Löfgren til Ystads Allehanda, hvor hun tilføjer, at man rigtig nok har fået mange reaktioner på den nye ordning, men også mange positive.

Et svar som flere bornholmere sikkert kan genkende i lignende form, når Bofa-direktør Jens Hjul-Nielsen har fået spørgsmål om affaldstaksterne.

Taksterne for affaldshåndtering på Bornholm toppede hidtil i 2022, da den nye ordning efter planen skulle være gået i gang. Her steg taksten med næsten 1.400 kroner for en standard husstand med ugetømning fra 3.568 kroner til 4.949 kroner. I år koster det 4.755 kroner for en husstand, hvis man har ugetømning.