Hegn kan spærre vejen for vilde dyr i Østerlars

Både Danmarks Naturfredningsforening Bornholm og Østerlars Vandværk har bekymringer i forhold til en planlagt solcellepark i Østerlars.
At mange naboer til en planlagt solcellepark i Østerlars er modstandere af projektet, er velkendt, og det bliver understreget af den høring, regionskommunen har gennemført. Langt de fleste høringssvar er indsigelser fra folk i lokalområdet, men der er også andre, der har ytret bekymringer, som de håber, kommunen tager med i det videre planarbejde.
Danmarks Naturfredningsforening Bornholm er generelt positivt indstillet til planerne, men foreningen vil gerne sikre sig, at der bliver taget de nødvendige hensyn til områdets vilde dyr. Derfor gør den indsigelse mod planen om at etablere et vildthegn på maksimalt to meter omkring anlægget, uden at større dyr har mulighed for at passere, som det fremgår af kommunens sagsmateriale.
DN Bornholm gør opmærksom på, at en del af området er udpeget som eksisterende eller potentiel økologisk forbindelse og dermed omfattet af Grønt Danmarkskort.
"Hegningen vil hermed blive til skade for det, som er formålet med denne udpegning: at sikre sammenhængen mellem eksisterende naturområder med særlige naturbeskyttelsesinteresser og dermed beskytte biodiversiteten", skriver foreningen.
Den henviser samtidig til en sag fra Lemvig, hvor det efter samarbejde mellem anlæggeren af en solcellepark og den lokale DN-afdeling blev besluttet ikke at etablere hegn. Skal der endelig være et hegn, bør det ifølge DN Bornholm være et, vilde dyr kan passere.
Fortidsminder i området
I flere høringssvar fra naboer og andre fra lokalområdet bliver det nævnt, at der er fortidsminder i Kildevad-området, hvor solcelleparken skal ligge. Bornholms Museum har også indsendt et høringssvar, hvoraf det fremgår, at der indenfor projektområdet er beskyttede fortidsmindeareal, to bopladsområder samt en mulig ekstra gravhøj. Museet gør samtidig opmærksom på, at det skal inddrages forud for igangsættelse af jordarbejder i forbindelse med opførelse af byggeri for tekniske anlæg.
"Hvis der under anlægsarbejde findes spor af fortidsminder, skal arbejdet standses i det omfang, det berør fortidsmindet, og fundet straks meldes til Bornholms Museum", skriver museet.
Det fortæller også, at bygherre før anlægsarbejdet kan anmode museet om at tage stilling til, hvorvidt arbejdet vil berøre væsentlige fortidsminder. Museet betaler for en arkivarisk kontrol og en mindre forundersøgelse, mens bygherren betaler for en eventuel større undersøgelse.
"Anlæggets størrelse taget i betragtning vil en større forundersøgelse være aktuel, og dermed at udgifter til en forundersøgelse skal dækkes af bygherre”, skriver museet.
Skepsis hos vandværk
Østerlars Vandværk har også indsendt et høringssvar, hvor formand Henning Nielsen fortæller, at man er lidt skeptisk. Et af argumenterne for at etablere solcelleanlægget er ellers at beskytte vandværkets boringsområder mod nedsivning af nitrat.
Skepsissen skyldes, at det på et borgermøde i Østerlars blev nævnt, at der er en del vildledende oplysninger om naturen og miljøet i sagen, og at en del regler for området bliver overtrådt. Konkret ønsker Østerlars Vandværk sikkerhed for, at der ikke sker udslip fra anlægget, der kan påvirke grundvandet negativt.
"Hvilken garanti kan man stille, hvis det utænkelige skulle ske, at der sker udslip af skadelige stoffer fra solcellerne? Vi må se i øjnene, at vi måske skal lukke de boringer, der yder mest. Det kræver meget store omkostninger at skulle finde andre boringer, der yder lige så meget. Hvem skal bekoste det?" spørger formand Henning Nielsen på vegne af Østerlars Vandværk.
Han vil gerne vide, om vandværket kan få en garanti for, at eventuelle udgifter bliver dækket, enten af kommunen eller den eventuelle ejer af solcelleparken.
NYT JOB
MEST LÆSTE

Farlige vaner starter i stilhed


En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration