Død hval skyllet i land

Død hval skyllet i land
Kadaveret af den døde hval i strandkanten tirsdag. Foto: Mathilde Teddy Christensen
NYHED | 23. JUL 2024 • 12:20
NYHED
23. JUL 2024 • 12:20

Forbipasserende strandgæster på Dueodde har tirsdag fået sig et særligt syn, hvor kadaveret af død hval er skyllet i land.

Den døde hval, der lørdag aften blev spottet i farvandet ud for Dueodde, er nu skyllet ind på stranden.

Hvalen blev først fundet af turisten Sunniva Byvard, der var ude og paddlesurfe ved Dueodde Strand, hvor hun stødte på liget af en stor hval, der lå og flød i havets overflade.

– Jeg vil vurdere den til at være 8-10 meter lang, og måske en vågehval, lød det i weekenden fra Sunniva Byvard, der har sommerhus ved Dueodde.

– Liget er gået i begyndende fordærv og kan have været dødt i noget tid. Det er muligt, at det er drevet længere ind mod kysten, hvis der har været kraftigt blæsevejr, forklarede hun videre.

Tirsdag morgen kunne forbipasserende så konstatere, at hvalen er skyllet ind og ligger i strandkanten, som billederne med al tydelighed viser.


Foto: Mathilde Teddy Christensen

Halen afslører

Det er endnu uvist, hvilken type hval, der er tale om, men hvalspecialist Carl Kinze, der driver hjemmesiden hvaler.dk, mener nu at kunne konkludere, at der er tale om en pukkelhval. 

Det fortæller han til TV 2/Bornholm efter at have set billeder af hvalen - og særligt dens hale - på land. 

Det falder i tråd med ekspertens tidligere vurdering , der kom på baggrund af en video, som Sunniva Byvard havde optaget i weekenden, inden hvalen var kommet på land.

Pukkelhvalen er en bardehval, der hører til finhvalerne. Ifølge Naturhistorisk Museums hjemmeside er den mere robust og mindre elegant bygget end de øvrige finhvaler.

De kan blive op til 19 meter lange og veje op mod 35 ton.

Skal være i fred

Hvis ikke hvalen selv var skyllet i land, skulle den være blevet liggende i vandet.

Som TV 2/Bornholm skrev mandag, er det nemlig ikke mere end få måneder siden, at Miljøministeriet opdaterede beredskabsplanerne for håndtering af store havpattedyr.

Her lød det, at store hvaler, der strander ved danske kyster, ikke skal aflives eller forsøges reddet ved at trække dem ud i havet igen.

De skal derimod have lov at være i fred, og så må naturen gå sin gang. Men hvad der skal ske med kadaveret ved Dueodde nu, hvor den ligger på land, er uklart.

Man bør ifølge Miljøministeriet holde mindst en meters afstand til det strandede havpattedyr.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT