Bornholmsk sand er markant ældre end først antaget

Bornholmsk sand er markant ældre end først antaget
Lars Clemmensen udtog i alt fem sandprøver på Hammeren. Eget foto
NYHED | 22. OKT 2024 • 11:00
NYHED
22. OKT 2024 • 11:00

Nyt dansk studie viser, at der stadig findes sand fra bronzealderen og istiden på Hammeren.


Lars B. Clemmensen, professor ved Københavns Universitet, har sammen med geolog Aslaug Glad og to kolleger fra Sardinien dateret sandflugten på Hammeren og er kommet frem til, at sandet visse steder er flere tusinde år ældre end først antaget.

Lars B. Clemmensen og Aslaug Glad fandt nemlig ud af, at sandflugten ikke som hidtil antaget kun skete under den lille istid for godt 200 år siden, men også i yngre bronzealder for 2.700 år siden og under overgangen fra senglacial tid til Holocæn for 11.600 år siden.

Resultatet af de danske forskeres undersøgelser er netop offentliggjort i det internationale videnskabelige tidsskrift Aeolian Research.

Tidligere sandørken


Sandet på Hammerknuden har tidligere været genstand for videnskabelig interesse.

For godt 200 år siden besøgte to naturforskere, Rawert og Garlieb, Bornholm, og beskrev hvordan sandflugten havde omdannet den nordøstlige del af Hammeren til sandørken. Siden har vegetation dækket meget af sandet, og det er nok de færreste, der i dag bemærker, at der mange steder ligger flyvesand ovenpå granitten.

De to forskere fra København har nu i samarbejde med italienske dateringseksperter analyseret en række sandprøver og fundet ud af, at sandflugten ikke kun skete for godt 200 år siden, men også i yngre bronzealder for 2.700 år siden.

Sandklitter ved fyret

Sandstranden ved Sandvig har været kilde til en del af flyvesandet, der for godt 200 år siden blæste ind over land og dækkede en stor del af lavningen frem mod Hammersø.


Strandene på Hammerens nordlige kyst er derimod få og små og næsten alle stenrige. Forskerne forestiller sig derfor, at disse stenrige strande må have været mere sandrige for 200 år siden, hvor sand blæste ind over land og skabte en stor del af sanddækket omkring Salomons Kapel.

Også omkring fyrtårnet på Hammerodde ses små sandklitter flere steder. Disse blev ifølge studiet dannet i sen bronzealder med kilde fra små sandstrande i området. Sandet, der dannede de ældste vindaflejringer med en alder på 11.600 år, er bevaret 500 meter inde i land i en højde af 23 meter over havet. Forskeren mener, at kilden til disse vindaflejringer var gamle strandaflejringer fra det såkaldte Yoldia Hav, der omkransede Borholm på den tid.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT