Træbådelauget har besluttet sig: 'Vi går helhjertet ind for, at det skal lykkes'

Træbådelauget har besluttet sig: 'Vi går helhjertet ind for, at det skal lykkes'
Efter et bestyrelsesmøde mandag har Bornholms Træbådelaug besluttet at takke ja til kommunens tilbud om at flytte til den tidligere busremise på Nørrekås i Rønne, fortæller formand Poul Forum Sørensen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 17. JAN 2023 • 12:52
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. JAN 2023 • 12:52

Bestyrelsen i Bornholms Træbådelaug har valgt at takke ja til remisebygningen på Nørrekås i Rønne. Der er dog en klar forudsætning.

 

Det blev et ja tak til regionskommunens tilbud om at flytte til den tidligere busremise på Nørrekås i Rønne, da Bornholms Træbådelaugs bestyrelse holdt møde om sagen mandag aften. Der er stadig en del løse ender, siger formand Poul Forum Sørensen, men han tror på projektet – på en forudsætning.

I første omgang var oplægget fra kommunen, at træbådelauget kan råde over remisen i tre år. Men det er ikke nok, understreger Poul Forum Sørensen. Det skal være mindst fem år, sådan som et flertal i natur-, miljø- og planudvalget har foreslået.

– Vi går ud fra, at det bliver forlænget til fem år eller mere, for ellers vil det slet ikke kunne lade sig gøre. Vi skal have en tryghed i det her, med den økonomi og det arbejde, der skal lægges i det. Jeg har skrevet til borgmesteren, at vi accepterer kommunens tilbud, men ikke noget om, at jeg forventer, at det bliver fem år. Det går jeg ud fra, ellers må vi trække det tilbage igen, siger han til Tidende.

Siden det blev besluttet at inddrage Bornholms Træbådelaugs nuværende placering i det gamle bådebyggeri på Sydhavnen i Rønne Havns fremtidige oplagsareal, har lauget holdt møde med både Rønne Havn og med kommunen i skikkelse af borgmester Jacob Trøst og forperson Niclas Fick fra fritids-, kultur- og lokalsamfundsudvalget. Det var resultatet af mødet med kommunen, bestyrelsen behandlede mandag aften.

En knap økonomi

Bornholms Træbådelaugs lejekontrakt med Rønne Havn A/S er opsagt. Det er således en tidsmæssig bagkant på en flytning til Remisen, som det tidligere busværksted kaldes i daglig tale.

– Vi har en hel del ting, der hænger i luften. Tiden er knap, og vi skal være væk fra værftet den 1. juli. Vi har også en knap økonomi; 750.000 kroner fra Rønne Havn og 250.000 kroner fra kommune, eller hvor meget det nu kan blive til. Det er endnu ikke helt præcist, siger Poul Forum Sørensen.

I kommunens budget for 2023 er der afsat 500.000 kroner til at undersøge mulighederne for at flytte Bornholms Træbådelaug til remisebygningen. Aktuelt er oplægget fra kommunen, at halvdelen skal gå til et tilskud til lauget, mens den anden halvdel skal finansiere udformning af kontrakt, nabodialog samt dialog med Bornholms Museum om formidling af den maritime kulturarv.

Hvordan den endelige fordeling bliver, er en politisk beslutning. Det samme gælder de kontraktvilkår, kommune vil tilbyde træbådelauget. Et flertal bestående af Enhedslisten, Socialdemokratiet og Venstre bakkede i natur-, miljø- og planudvalget op om et forslag om at stille remisebygningen til rådighed for Bornholms Træbådelaug på en tidsubegrænset kontrakt, som kommunen ikke kan opsige inden for de første fem år, og hvor begge parter har en opsigelsesfrist på to-tre år. Sagen bliver behandlet i økonomi- og klimaudvalget onsdag.

Positiv udvikling

Hvis politikerne giver træbådelauget en aftale med en brugbar tidshorisont, kan det praktiske arbejde gå i gang.

– Der skal laves meget om dernede, og der skal også arbejdes med logistik, ombygning og flytning. Vi har fået løfter fra både havnen og kommunen om hjælp til de ting. Det skal nok gå, men derfor kan det alligevel være vanskeligt at nå i mål inden 1. juli, vil jeg sige. Men vi går helhjertet ind for, at det skal lykkes nu, siger Poul Forum Sørensen.

I den givne situation tror han på fremtiden, og han håber, at flytningen ikke ødelægger noget i den positive udvikling, laugets har været inde i de seneste år ifølge ham.

– Der er virkelig sket mange ting. Det skulle vi virkelig gerne kunne fortsætte med. Så jeg håber, at den her flytning ikke ødelægger for meget, siger han.