Sommerafløsere giver nye toner i kirken

Sommerafløsere giver nye toner i kirken
Der kommer over sommeren organister fra øen samt ovrefra, når gudstjenesterne i Nylars og Vestermarie Kirker skal afholdes, fortæller sognepræst i Vestermarie-Nylarsker Pastorat, Cæcilie Jessen. Foto: Jens-Erik Larsen
GUDSTJENESTE | NYLARS OG VESTERMARIE | ABONNENT | 16. JUL 2021 • 09:30
Emilie Jensen
Journalist
GUDSTJENESTE | NYLARS OG VESTERMARIE | ABONNENT
16. JUL 2021 • 09:30

Orglet kommer til at have en lidt anden lyd de kommende søndage, når pladsen bag orgelpiber og tangenter i Nylars og Vestermarie Kirker bliver besat af både organister fra øen samt ovrefra.

Det fortæller sognepræst i Vestermarie-Nylarsker Pastorat, Cæcilie Jessen, der selv står på prædikestolen den kommende søndag:

– Man er nødt til som præst at være ekstra til stede, når der er en anden organist til gudstjenesten. Man skal også som præst være mere på stikkerne, fordi der jo skal være et sammenspil mellem organist og præst – ja, og kirkesanger. Alt skal spille sammen.

Der har allerede været andre bag det store instrument de seneste uger. Og det har allerede budt på ny musik, fortæller hun:

– Organister er jo forskellige hver og en, så det betyder også, at man eksempelvis kan komme til gudstjeneste og høre stykker af Bach, noget som man andre steder skal betale penge for at opleve til koncert.

Organister der ferierer på Bornholm

Udover nogle af øens lokale organister som Poul Lykke Nielsen, Karen Bodil Madsen og Rebecca Forsborg Svendsen, der over sommeren lægger vejen forbi Nylars og Vestermarie Kirker, kan man søndag den 25. juli lægge øre til domorganist Henrik Skærbæk Jespersen fra Haderslev Domkirke.

– Vi er glade for at kunne have en så dygtig organist til gudstjenesterne ovrefra, siger Cæcilie Jessen.

Da der ikke er så mange organister på Bornholm, må man benytte sig af, at nogle alligevel er at finde på øen, siger hun:

– Når det er en organist ovrefra, er det typisk, fordi vi hører, at vedkommende ferierer på øen. Og så spørger vi, om ikke de vil spille til en af vores gudstjenester.

Grunden til afløserne kommer sig af, at den faste organist i Nylars og Vestermarie Kirker, Tove Rønne, har orlov.

– Vi er utrolig glade for Tove, der også vender tilbage efter sommeren og som har været i Nylars kirke i snart 50 år, men da der er mangel på organister på øen, må vi række ud til andre organister. For selvom vi på et tidspunkt havde en enkelt acapella gudstjeneste, så er der bare brug for en organist til en gudstjeneste, understeger sognepræsten.

Orgeltonerne har en anden lyd de kommende uger, når der er andre organister, der trykker tangenterne i bund. Foto: Jens-Erik Larsen