Sådan bliver de til bornholmske vingummier

Sådan bliver de til bornholmske vingummier
Så skal der laves vingummier. Fotos: Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT | 12. JUN 2022 • 07:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT
12. JUN 2022 • 07:30

Vi skal lave vingummi – men ikke vingummi, som børnene bliver hyperaktive af. Det er en voksenvingummi, hvor du lige skal tænke over indtaget, hvis du skal ud at køre bil.


Rynket rose eller hybenrose. Vi kender dem allesammen – de står langs med kysten, og lige i øjeblikket blomstrer de med nogle ret flotte pink blomster.

Men de er jo invasive, så de bliver flittigt skåret ned. De kom til landet i 1800-tallet, og i 1950'erne blev de flittigt brugt som afskærmning i sommerhusområder. Måske er det derfor, de altid er nede på stranden?

Der er nogle mennesker, der sværger til at bruge frugterne til marmelade, og nogle mennesker, der prøver at få andre til at lave den.

Jeg kan huske, at vi skulle lave hybenmarmelade i skolekøkkenet, da jeg var barn. Vi blev sendt ud at plukke virkelig mange hyben, og da vi kom hjem igen, skulle vi rense dem for kerner. Det tog syv lange og syv brede. Så skulle de små sataner skæres i mindre stykker og koges i lidt vand med en urimelig mængde sukker, mens én blev valgt til at røre i gryden, så skidtet ikke brændte på. Vi andre løb så rundt og prøvede at komme kernerne ned ad ryggen på hinanden og ikke mindst pigerne. De var kendt som kløpulver.

Så husgerningslærerens plan om at give os en besværlig opgave, så han kunne få lidt fred fra 15 7. klasseselever, gav fuldstændig bagslag. I øvrigt blev marmeladen ikke god.

Frugterne er ikke modne endnu, så I skal slippe for både kløpulver og halvdårlig marmelade. Nu er der måske nogen, der vil protestere og sige “hybenmarmelade smager faktisk meget godt på en ostemad”. Til det kan jeg så svare: Nej, det gør det ikke.

Nå, men vi skal plukke de smukke blade af den invasive rose. Her er der virkelig mange muligheder, som man skal være velkommen til at prøve af. Man kan sagtes komme de flotte blade i en af sommerens salater, så der kommer noget knald på farverne. Bladene kan pensles med æggehvide og drysses med sukker – så har man den flotteste pynt til alle de jordbærkager, der skal spises i den kommende tid.

Vi skal lave hybenrosesirup. Den er der også virkelig mange anvendelsesmuligheder i. Prøv den på yoghurt, müsli – eller granola, som det åbenbart hedder nu – eller på jordbær med fløde.

Men også alt det må være op til læseren selv.

Vi skal lave vingummi.

Men ikke vingummi, som børn bliver hyperaktive af (eller det bliver de måske), næ vi skal lave vingummi med hybensirup, lime og vodka. De er sjove som tilbehør til en lille sommerdrink, en værtindegave eller bare som en lille selvforkælelse. Bare husk, at du har spist vingummi, hvis du har planer om at køre bil.

Jeg har virkelig kigget nettet tyndt for opskrifter på vingummi for ikke at komme til at lave sådan noget “juleflæsk”. Til sidst besluttede jeg mig for at stole på… mig. Jeg kastede mig ud i det, og jeg synes faktisk, at det er blevet ret godt. Jeg tror, at vingummierne kan bliver endnu bedre, hvis man lader dem tørre i et par dage. Naturligvis ikke for varmt.

Inden opskriften skal jeg måske lige nævne, at jeg er klar over, at man kan bruge agar i stedet for gelantine, der jo som bekendt er lavet af dyr. Jeg har bare ingen erfaring med det. Jeg vil dog meget gerne høre om det, hvis andre har. Find mig på Instagram og fortæl om det.

 

 

Vingummi af hybenrose – med vodka

 

En stor håndfuld blade fra rynket rose.

2 dl vand

2 dl sukker

1 dl vodka

Saften af en lime

10 blade gelantine

Evt. rød frugtfarve til justering af farven

 

Start med at koge sirup af vand og sukker. Når boblerne er seje, tages siruppen fra varmen, og rosenbladene kommes i. Lad dem ligge et par timer, så de kan trække smag og farve ud.

Udblød gelantinen i koldt vand.

Sigt den afkølede sirup og kom 1 dl op i en lille kasserolle og varm forsigtigt op.

Tilsæt den udblødte husblas.

Kom massen op i en skål sammen med vodkaen og limesaften og rør den forsigtigt sammen. Pas på, at der ikke kommer for mange luftbobler i.

Hele herligheden kommes i forme. Jeg har brugt nogle chokoladeforme, men det er op til en selv, hvad man vil bruge. En isterningbakke, eller bare en firkantet bøtte – så kan man skære vingummierne ud, når de har sat sig.

Sæt formene i køleskabet, til vingummierne har vingummikonsistens.

Tag dem ud af formene (jeg brugte lidt varmt vand på bagsiden af formen) og læg dem på en tallerken eller i en skål.

 

Tip

Hvis man har noget lun masse tilovers, så kan man komme den op i en sprøjtepose med et lille hul.

Sprøjt den voldsomt ned i minimum 1 liter madolie, der er afkølet til under 5 grader. Hvis det er gjort rigtigt, så skulle der blive små kugler af massen, som man kan bruge som garniture til sommerdrinks.

 

Velbekomme.

 

 

Rynket rose

Rynket Rose er bedst kendt for sine store saftige, røde eller orangerøde hyben, som er fladtrykt kugleformede og 2-3 centimeter i diameter. Planten kan blive 0,5-1,5 meter høj afhængig af jordtype. I klitterne bliver den sjældent mere end 0,5 meter høj.

Blomsten er groft rynket og dens fem kronblade er oftest mørk pink eller rosa, men kan også være hvide. Blomsterne dufter kraftigt af roser, og de kan lugtes flere meter væk i stille vejr. Selve blomsterne er 6-10 centimeter i diameter og de blomstrer i juni-juli.