Jeg kan huske, at vi skulle lave hybenmarmelade i skolekøkkenet, da jeg var barn. Vi blev sendt ud at plukke virkelig mange hyben, og da vi kom hjem igen, skulle vi rense dem for kerner. Det tog syv lange og syv brede. Så skulle de små sataner skæres i mindre stykker og koges i lidt vand med en urimelig mængde sukker, mens én blev valgt til at røre i gryden, så skidtet ikke brændte på. Vi andre løb så rundt og prøvede at komme kernerne ned ad ryggen på hinanden og ikke mindst pigerne. De var kendt som kløpulver.
Så husgerningslærerens plan om at give os en besværlig opgave, så han kunne få lidt fred fra 15 7. klasseselever, gav fuldstændig bagslag. I øvrigt blev marmeladen ikke god.
Frugterne er ikke modne endnu, så I skal slippe for både kløpulver og halvdårlig marmelade. Nu er der måske nogen, der vil protestere og sige “hybenmarmelade smager faktisk meget godt på en ostemad”. Til det kan jeg så svare: Nej, det gør det ikke.
Nå, men vi skal plukke de smukke blade af den invasive rose. Her er der virkelig mange muligheder, som man skal være velkommen til at prøve af. Man kan sagtes komme de flotte blade i en af sommerens salater, så der kommer noget knald på farverne. Bladene kan pensles med æggehvide og drysses med sukker – så har man den flotteste pynt til alle de jordbærkager, der skal spises i den kommende tid.