De har cirka 110 arrangementer om ugen i folkehuset

De har cirka 110 arrangementer om ugen i folkehuset
Ursula Lærkesen har været med fra starten af. Foto: Torben Østergaard Møller
KULTUR | 29. MAR • 11:00
KULTUR | 29. MAR • 11:00

Ursula Lærkesen har været med lige siden Folkehuset Absalon til august for 10 år siden slog dørene op.

Ursula Lærkesen er eventleder, og hun har været med helt siden starten på Folkehuset Absalon, som til august åbnede for 10 år siden, og som i dag er så etableret, at det også kan lave afstikkere med arrangementer både til steder som Folkemødet på Bornholm og på Roskilde Festival, fortæller Ursula, som også sidder med i ledelsen og visionsgruppen, der sætter dagsordenen for stedet.

Hun kan ikke sige præcis, hvad bornholmerne kan forvente, der kommer til at ske på Store Torv 9 i Rønne, når og hvis der åbner et sted i stil med Folkehuset Absalon, for det bliver nok ligesom det gælder for stedet her, som hun altså har indgående kendskab til, et spørgsmål om det muliges kunst.

– Vi byggede skibet, mens vi sejlede, siger hun.

– Men der har været nogle grundtanker, som er der stadigvæk, og som har været styrende for projektet hele vejen igennem. Indretningen var også rimelig fastlagt fra start af, så vi forbedrede og tilpassede i takt med, hvad vi brugte det til.

– Vi startede med at lave fællespisning hver dag. Banko og fællespisning har her været lige fra start af, og så har vi bygget på og bygget på, og nu har vi omkring 110 events om ugen. Lige nu kan du se, det ligner en café, og så kommer folk gerne og spiser frokost her klokken 12.

Og til jeres fællesspisning med 200 gæster om aftenen forstår jeg, I ofte har udsolgt?

– Ja, det er der tit sådan et par uger i forvejen. I starten havde vi ikke billetter på, vi ville gerne have, at folk bare kunne komme ind fra gaden. Men så endte det med, at folk stod i lang kø, og der var nogle, der kom forgæves. Det blev et tiltagende problem, så det er derfor, vi har indført det.

Og hvor meget er det, man betaler for et måltid mad?

– Vi spiser klokken 18, og det koster 60 kroner i hverdagen og så 100 kroner torsdag, fredag og lørdag, hvor vi også serverer dessert. Og så har vi jo også hver aften et arrangement efter fællesspisningen. Vi kan have filmvisninger, quizzer, banko, koncerter, fester eller talks. Nogle gange har vi også linedance i hele salen, og i går havde vi techno yoga, siger eventlederen.

Frokosten kommer der gerne omkring 100-120 mennesker og indtager, fortæller hun.



Sådan ser en uge ud i Absalon. Foto: Torben Østergaard Møller

 

Dagen starter tidligt

Og I åbner jo allerede klokken 7.30?

– Ja, du kan også få morgenmad – boller med ost, æg, yoghurt og så videre. Vi bager selv vores brød, og det kører sådan set indtil der ikke er mere, eller indtil frokosten tager over. Og allerede fra morgenstunden har vi jo for eksempel også yogahold.

Alt sammen altså i et prisniveau, som ligger under de fleste andre steder i byen.

– Det er for, at så mange som muligt skal kunne få adgang til det, siger Ursula Lærkesen.

– Vi er ikke et profitsted, men et sted, der skal køre rundt af sig selv, og det arbejder vi hårdt på at få til at ske.

Er det rigtigt forstået, at det er lige ved, at stedet kan hvile i sig selv rent økonomisk?

– Ja, det er rigtigt. Vi kommer tættere og tættere på hvert år. Vi har ikke været der helt endnu, men med de prioriteringer og tiltag, vi har gjort i år, håber vi, at vi lander der, hvor det kører rundt af sig selv. Også så vi kan inspirere andre og sige, at det kan man godt på almindelige kommercielle vilkår uden at søge støtte. Alle er også ansat herinde, vi arbejder ikke med frivillige, men prøver, også hvad det angår, at gøre det på almindelige kommercielle vilkår.

Hvor mange ansatte er her?

– Jeg tror, det er sådan noget som 40 årsværk fordelt på cirka 60-70 ansatte.

Mennesker mødes

Og alt sammen bunder i ønsket om at skabe et sted, hvor folk kan mødes, pointerer Ursula Lærkesen.

– Og gerne mødes omkring noget. Vi synes, at det der med at være sammen om noget er en super god indgangsvinkel til både at du kan hygge dig med dine venner eller din familie, men også at du kan møde andre mennesker. Det er også derfor, vores fællesspisning foregår ved borde, hvor der kan sidde otte mennesker.

– Så kan du næsten ikke undgå at komme i kontakt med andre, og på den måde opstår der naturlige møder, og det giver virkelig folk noget. Vi har mange dejlige historier om for eksempel turister, som har kigget forbi og har mødt nogle lokale, som efterfølgende har inviteret dem med hjem til kaffe.

– Og alle er velkomne her, der er folk, der kommer og holder deres fødselsdag eller lignende. Det er ikke sådan, at man må tage sin egen mad med, men når bare folk er grundlæggende respektfulde over for hinanden, er det fint, siger Ursula Lærkesen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT