I dag forbinder mange bornholmere nok mest Zahrtmann med Zahrtmannsvej og Zahrtmanns Runddel i fødebyen Rønne, mens han for mange nok er næsten glemt som maler. Men i sin samtid var han Danmarks største maler, som mange andre talenter så op til, og med sin malerskole – Kunstnernes Studieskole, som med tiden bare blev kaldt Zahrtmanns Skole - formede han sine elever i sit eget billede.
"Jeg er blevet den store Mester, ufejlbarlig. Mine venner er blevet gået til. De har tilpasset sig som et par gode lædersko eller et par handsker, der har formet sig efter knyster og skæve led," siger Zahrtmann i Rakel Haslund-Gjerrilds roman. Blandt andre bornholmermalere som Karl Isakson, Olaf Rude, Oluf Høst og Niels Lehrgaard stod i stor gæld til mesteren Zahrtmann. Det var dog ikke Zahrtmann som sådan, Rakel Haslund-Gjerrild var interesseret i som person, men selve hans tid, fortæller hun.
– For mig blev han selve billedet på en aldrende kunstner, der bygger et paradis op i 1913, og om lidt kommer det europæiske syndefald, men hvad er det så for nogle spændinger, der opstår? Det var det, der fik mig til at skrive. Det var ikke Zahrtmann som kunstner, men som figur, der interesserede mig.
– Zahrtmann var en virkelig god brevskriver. Nogle forfatter researcher først, og så skriver de, for mig var det sådan, at jeg først fik tidslinjen på plads, men har så kontinuerligt læst Zahrtmanns breve, mens jeg har skrevet under hele processen. Der er også flere sætninger i romanen, som er Zahrtmanns egne citater, siger forfatteren, som har bygget sin roman op med både sanselige scener og autentiske bilag med alt fra breve til uddrag af forhørsprotokoller under den store sædelighedsfejde, ligesom Zartmanns egne breve med tiden blev en del af romanens dna.
– Det er den måde, jeg har fastholdt tonen. Og jeg tror ikke romanen kunne være blevet så god, hvis ikke Zahrtmann var så god en brevskriver.
Blev som en gammel mand