Populær præst sagde op: Nu er stor renovering på vej

Populær præst sagde op: Nu er stor renovering på vej
Præstegården skal gennemrenoveres, så den bliver mere attraktiv for den nye præst at flytte ind i. Arkivfoto: Kjeld Lundbæk
NYHED | ABONNENT | 7. FEB 2024 • 13:24
NYHED | ABONNENT
7. FEB 2024 • 13:24

Ibsker Præstegård skal fortsat tilbydes til sognets præst. Kirken og præstegården klæder hinanden, lyder det fra menighedsrådet.

Præstegården i Ibsker skal fortsat bruges som tjenestebolig.

Det blev besluttet på et ekstraordinært menighedsrådsmøde i Ibsker Sogn tirsdag aften.

– Der var jo andre muligheder, men vi synes, at kirken og præstegården klæder hinanden godt. Vi blev enige om, at vi elsker vores præstegård, og vi synes, den er værd at tilbyde den nye præst, siger formanden for menighedsrådet i Ibsker Sogn, Birger Nissen.

Skal være en attraktiv bolig

Præstegården er blevet det helt store samtaleemne, efter at Ibskers nu tidligere præst Pernille Bolø i januar valgte at forlade Bornholm.

Pernille Bolø begrundede blandt andet flytningen med, at præstegården trænger til 'en ordentlig omgang, for at man kan have råd til at sidde i den'. I sidste uge blev der foretaget et såkaldt provstesyn på præstegården, hvor konklusionen var, at den skulle gennemrenoveres, hvis man fremover skulle tilbyde den som tjenestebolig for sognets præst. Og det har man nu besluttet at sætte i gang.

– Vi vil skifte alle vinduerne. Det var jeg ikke så sikker på, at vi behøvede, men vi havde en glarmester oppe, og der blev vi enige om, at det nok er det bedste. Så skal vi have alle gulve brudt op, og så skal der lægges gulvvarme, så det bliver en meget mere attraktiv bolig, fortæller Birger Nissen.

Menighedsrådsformanden hæfter sig ved, at de sidste tre præster, man har haft, har været rigtig glade for at bo der – også den sidste (Pernille Bolø, red.), tilføjer han.

– Hun synes, hendes forbrug var for højt, men hun var glad for at bo i præstegården.

Derudover er der også allerede nogen, der uopfordret har vist interesse for den åbne præstestilling, og begge har givet udtryk for, at det ville være fint at bo i præstegården, fortæller Birger Nissen.

– Så nu skal vi selvfølgelig tænke på at gøre det så attraktivt, at vi får 57 gode ansøgere og kan vælge og vrage.

Ikke et billigt alternativ

Birger Nissen kan ikke sige, hvad han forventer renoveringen kommer til at koste, men han erkender, at det bliver en større udgift.

Alternativet havde dog heller ikke været billigt, understreger han.

– Det koster også for eksempel også meget at købe et hus i Svaneke (hvis man skulle tilbyde en tjenestebolig der, red.). Selvfølgelig kunne vi så sælge præstegården, men vi kan jo ikke få så meget for den, når den ikke er gennemrestaureret. Og måske vil nogen også sige, at det er et minus, at den ligger klos op ad en kirke, afhængig af hvor glad man er for klokkegang. Og vi har også modsat tænkt over, hvem der så ville komme til at bo der, siger Birger Nissen.

Renoveringsprojektet får nu allerhøjeste prioritet for menighedsrådet, fordi man kan og må ikke ansætte en ny præst, før man har en bolig klar til vedkommende.

– Vi er nødt til at slå koldt vand i blodet og sige, at nu får den, den store tur og bliver mere attraktiv, end den var før. Vi skal indhente tilbud fra fagfolk, som kan slå nogle streger. Det er muligt, de vil foreslå, at vi også ændrer på vægge og sådan noget, når vi nu alligevel skal have revet så meget ned. Men det er vores topprioritet, at det kommer til at ske hurtigt.

Har selvfølgelig interesse

Det ekstraordinære menighedsrådsmøde trækker også en streg i sandet for Ibsker Sogn, der har haft rigeligt at se til, siden Pernille Bolø meddelte sin afsked i midten af januar.

– Det er selvfølgelig dramatisk, når en populær præst forlader os, og det har en masse menneskers interesse. Ikke mindst for de mennesker, som aldrig gik i kirke før, men er begyndt på grund af Pernille. Det har jeg skullet tage stilling til, siger Birger Nissen, der gerne havde kommet det her i forkøbet.

– Hvis vi havde vidst, hvad hun gik og tænkte, så havde vi reageret noget før. Hun fik tilbudt, om vi skulle se på det og ændre på de her ting. Men hun havde besluttet sig, og det har jeg fuld respekt for.

Indtil en ny præst kan ansættes, vil præstegerningen varetages af vikarer, forklarer menighedsrådsformanden.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT