Ny film sætter fokus på problemer med naturparker

Ny film sætter fokus på problemer med naturparker
Foto fra filmen "Organiseret Vildskab".
KULTUR | Mandag 21. november 2022 • 15:30

Ny film sætter fokus på problemerne med at etablere naturnationalparker.


I juni 2020 indgik regeringen en aftale med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet om at igangsætte forberedelsen af naturnationalparker i Danmark.

Der endte med at være 15 parker på tegnebrættet, heraf en i Almindingen på Bornholm, hvilket har bragt sindene i kog, ligesom naturnationalparkerne har gjort det ude i det øvrige land. Der er tilhængere og modstandere af projektet.

Phie Ambos har begået filmen "Organiseret vildskab" om etableringen af en naturnationalpark Hammer Bakker i Nordjylland, og den har forpremiere rundt om i landet i blandt andet udvalgte biografer, deriblandt Rønne Bio, inden den bliver tilgængelig den 5. december på TV 2 og TV 2/Play.

"Organiseret vildskab" bliver vist i Rønne Bio på lørdag den 26 november klokken 14, men interesserede kan inden fremvisningen også deltage i en guidet vandretur klokken 12-13 med biolog, forfatter og foredragsholder Michael Stoltze i den kommende naturnationalpark Almindingen med mødested på p-pladsen ved Bastemose Fugletårn.

Efter filmen bliver der ydermere debat mellem Phie Ambo, Michael Stoltze og den bornholmske forfatter Dennis Gade Kofod med Anders Morgenthaler som ordstyrer.

Paneldeltagerne vil tale om den måde, vi lever på, og diskutere natursyn igennem tiderne samt den usikkerhed, vi mennesker kan opleve, hvis naturen bliver vild, oplyser pr-rådgiver Line Bilenberg i en pressemeddelelse, som også fortæller, at Danmark, næst efter Bangladesh, er det meste opdyrkede land i verden.

Det kan ses på vores biodiversitet, som er styrtdykket siden 1980'erne, idet vi faktisk kun har to procent vild natur tilbage i Danmark, hvilket er netop det, naturnationalparkerne er tænkt til at kunne bidrage til at rette op på.

Fronterne

Den Danske Naturfond opkøbte et stort område i Hammer Bakker med produktionsskov, som skal omdannes til vild natur med store græssere, sommerfugle og med lidt held en kongeørn eller to. Det er Danmarks største skovprojekt, og rewildingen af Hammer Bakker danner en form for fortrop til de 15 naturnationalparker, som regeringen har vedtaget.

"Organiseret vildskab" handler om den proces, som både mennesker og dyr skal deltage i for at redde stumperne af den danske natur. For hvordan gør man noget vildt, der har været tæmmet så længe?

Phie Ambo siger blandt andet i pressemeddelelsen:

– Jeg startede på at filme i 2018, da Den Danske Naturfond havde købt et stort stykke af Hammer Bakker, som skulle rewildes. Grunden til at jeg lige synes, at Hammer Bakker er interessante, er, at det er et utroligt populært område for lokalbefolkningen at færdes i, så kommunen skulle balancere naturens behov over for befolkningens. Disse to behov er ikke altid de samme. Biologerne står ofte på én side over for borgerne, men det er tydeligt, at begge fronter vil det samme, nemlig have mere natur. Der er bare ikke den samme forståelse for, hvad det kræver, og hvad natur er.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT