Ny cd har været mange år undervejs: Velkommen til 80'ernes lokumsdigte

Ny cd har været mange år undervejs: Velkommen til 80'ernes lokumsdigte
Finn Folk Møllers nye cd med gamle numre har hele to forskellige omslag. Foto: Berit Hvassum
MUSIK | RØNNE | ABONNENT | 29. AUG 2021 • 18:00
MUSIK | RØNNE | ABONNENT
29. AUG 2021 • 18:00

Corona har budt på meget lort.

Beklager det bramfri udtryk, men det falder nærmest i al sin naturlighed naturligt, når nu emnet her er musik tilsat tekster, som alle handler om at være på tønden – "På røven", hedder cd'en meget mundret – og derfor skal vi også straks ihukomme det gamle udtryk, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, for coronakrisen har faktisk en aktie i, at den cd, som her er på tale, er blevet en realitet.

Finn Folk Møller har skrevet musikken, mens Djorn Juni står for teksterne og salig Sabber har bidraget med tegningen på omslaget. Faktisk er der to forskellige omslag, for Bent Andersen i Musikexperten, Rønne, hvor cd'en kan anskaffes, kunne bedre lide det ene forslag, mens Finn Folk Møller bedst kunne lide det andet.

Engang hed han i øvrigt Finn Kofoed Møller, men hans forældre blev skilt, og moren flyttede til Sverige, og i den proces tænkte han, at der jo rent faktisk ikke var nogen i hans nære familie, der hed Kofoed.

– Så kunne jeg vel godt tage mig et kunstnernavn, siger han.

– Og jeg havde på det tidspunkt i firserne et band, som vi kaldte Finn & Folk, og så skiftede jeg Kofoed ud med Folk. Jeg læste også, at ham fra gruppen Adam and the Ants i London kaldte sig Adam Ant, og så tænkte jeg: Fedt! Så kalder jeg mig Finn Folk – og dertil Møller, for det hedder min far stadigvæk, og det ligger dybt i hjertet.

Men cd'en, hvad er det nu for noget? Jo, som nævnt er teksterne skrevet af Djorn Juni, og de er også udgivet i bogform med tegninger af Sabber.

På kassettebånd

– Det er rigtig gode tekster med en god solidaritetsklangbund, siger Finn Folk Møller.

– Vi begyndte et samarbejde, da jeg i firserne blev kontaktet af direktøren på det eneste pladestudie, vi dengang havde på Bornholm. Det lå i Alexandersens Hotel i Sandvig, som nu er nedrevet. Der var Birger Kofod, som nu arbejder på TV 2/Bornholm, en rigtig dygtig trommeslager, og han var også tekniker i studiet samme med hedengangne Frank Olsen fra Hasle, som startede sin musikkarriere allerede i 60'erne.

– Djorn og jeg indledte et samarbejde, hvor han skrev tekst og jeg musik, og vi indspillede de numre, vi taler om, i 80'erne, men studiet blev nedlagt af en eller anden grund, og jeg fik tilbudt at købe båndene, så jeg selv kunne udgive musikken. Det var for dyrt for mig dengang, og så røg de i skuffen. Men under coronakrisen gik jeg pludselig helt amok i det og tænkte, at nu skal de bånd bare frem i lyset og høres!.

Det er simpelthen coronakrisens skyld, at du fandt anledning til at finde båndene frem?

– Ja. Det er det, der er humlen i det hele. Og jeg fik også fat i alle mulige andre gamle indspilninger.

Og det er altså de originale indspilninger fra 80'erne, som nu for første gang bliver tilgængelige?

– Ja, det er det nemlig. Dengang skulle de have været udgivet på kassettebånd. Og i forbindelse med projektet med at udgive musikken har jeg faktisk fået kontakt til det gamle tresserband Chimbo's Revival, som for eksempel spiller på Bakken hvert år, når der er pigtrådsfestival. De er ret hårdtslående, og de vil godt lave en nyindspilning af et par numre, så vi har allerede booket tid i januar måned. Jeg skal selv spille med og synge.

På røven

Og temaet er i de 12 numre på cd'en er?

– Hele vejen igennem handler det kun om lokum.

Lokum, simpelthen?

– Ja. Det handler kun om at gå på toilettet. Det er lokumsdigte, som Djorn Juni havde udgivet i sin bog, hvor der også var blanke sider, så man også selv kunne sidde og digte på lokummet. Jeg talte faktisk med min nabo forleden, som sagde: "Jamen, den bog kender jeg da godt! Den hang på min fars og mors toilet".

Og Djorn Junis bog hed?

– Den hed "Gæstebog for værdigt trængende". Og så har jeg til titlen på cd'en tilføjet "På røven".

Og alle hans tekster handlede om at gå på lokum?

– Ja, alle sammen. Filosofien, mens du sidder der og skider og pisser – hele den der stilstand og den meditative tilstand man er i, når man går på toilettet, set ud fra en, synes jeg, rigtig god social vinkel. For eksempel handler "Klasseforskel" om, at vi jo trods alt alle sammen går på toilettet.

Men nogle gør det med guldhaner, andre på et das?

– Ja, selv foretrækker jeg noget med guldhaner, haha. Det gør du garanteret også, ler Finn Folk Møller.

Med på den nye cd, "På røven", med de gamle numre spiller ud over Finn Folk Møller (guitar og sang) også Ebbe Torgersen (sax, klarinet og fløjte), Steen Gees (sax), Erik Lindblad (kontrabas) Hans Askou (violin) og Birger Kofod (trommer).

 


"Stærkt optaget"

Et digt fra Djorn Junis "Gæstebog for værdigt trængende":

Jeg er en såkaldt "optaget" mand./ Det står på den lukkede dør,/ bag hvilken jeg sidder højt på min spand/ og virkelig er i vigør.

Et ærinde tager sin afmålte tid,/ og jeg har endda hele to./ De klares med henholdsvis bagstræb og vid/ i inderlig, ophøjet ro.

Her lutrer jeg både min sjæl og min krop./ Her sætter jeg tanker på prent/ imens jeg skider på livets galop./ Tak Herre, for dette talent!