Norsk kor valgte Hammershus frem for arenaen i Verona

Norsk kor valgte Hammershus frem for arenaen i Verona
Bygdekören fra Ängelholm var blandt de 13 kor, man kunne opleve på Hammershus. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 19. MAJ 2023 • 19:00
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
19. MAJ 2023 • 19:00

16 kor fra Norden er i Kristi himmelfartsferien med i Korfestival Bornholm.

Det kan godt være, at Verona har den romerske arena, Castelvecchio-borgen og andre seværdigheder. Men Bornholm har da både Hammershus, Gudhjem og mange andre spændende steder.

Så da medlemmerne af Nordlandskoret i Oslo skulle vælge, om rejsen skulle gå til den norditalienske by eller til perlen i Østersøen, valgte de Bornholm.

Sådan går det til, at koret fredag eftermiddag er at finde oppe på det lidt blæsende Hammershus, og selv om der nok er lidt varmere i Verona, er nordmændene i fint humør.

– Det er vældig fint. Det er en fantastisk ø, helt utroligt flot, og vi bor godt i Allinge. Jeg var bare lidt forskrækket over, at vi skulle synge helt heroppe, og vi har et medlem, der er dårlig til bens, som måtte blive nedenfor Hammershus, siger korets leder, Madli Birkelund.

 

Madli Birkelund og Irina Matviichuk står i spidsen for Nordlandskoret fra Norge. Foto: Holger Larsen 


16 kor er med

Nordlandskoret er et af 16 kor, som i Kristi himmelfartsferien deltager i den 14. udgave af Korfestival Bornholm, arrangeret af Team Bornholm.

Fredag eftermiddag er 13 af korene med på Hammershus, hvor de skiftes til at optræde fem forskellige steder rundt på borgområdet. Masser af turister glæder sig over at få en ekstra oplevelse ud af turen til borgruinen.

Nordlandskoret er 108 år gammelt. Det var oprindelig et mandskor, men er siden blevet et blandet kor. Det har 25 medlemmer, 14 af dem er med på Bornholm.

– Vi er meget glade for at synge. Alle kan være med i vores kor, og vi er meget sociale. Irina er en fantastisk dirigent, og jeg synes, hun er god til at få meget ud af os, siger Madli Birkelund om korets dirigent Irina Matviichuk, der er fra Ukraine.

Det er første gang, at Nordlandskoret er med på festivalen. Det samme gælder for Bygdekören fra Ängelholm i det nordvestlige Skåne.

– Jeg var sammen med min hustru med et andet kor på Bornholm sidste år. Her var hyggeligt. Så da vi i Bygdekören skulle arrangere en rejse i år, foreslog vi, at vi tog til Bornholm, siger Karl-Anders Knutsson.

Mens nordmændene er i ens hvide bluser, er det skånske kor et festligt syn af forskellige folkedragter, som viser, hvor medlemmerne oprindelig kommer fra rundt om i Sverige – en enkelt er fra Norge og en fra Kaliningrad, fortæller Karl-Anders Knutsson.

Bygdekören har 28 deltagere med på turen.

 

Karl-Anders Knutsson og Peter Hofvendahl fra Bygdekören i Ängelholm. Foto: Holger Larsen 

Island er debutant

Det er i alt cirka 440 korsangere fra Norge, Sverige, Danmark og Island, der besøger Bornholm i disse dage. Det er første gang, at Island er repræsenteret – og det er med et mandskor.

Jacob Lund fra Team Bornholm går rundt på Hammershus, lytter til koncerter og er synlig for deltagerne, hvis der skulle være brug for assistance.

Han glæder sig over, at festivalen er tilbage på det niveau, man havde inden coronaårene.

– Det er et fint antal deltagere i forhold til de steder, hvor vi arrangerer koncerter. Vi har fundet nogle gode lokaliteter, som også er unikke for Bornholm, og Hammershus er et fantastisk sted til dette arrangement. Det, at vi kender rammerne, gør det også nemmere for os at lave en god festival. Deltagerne synes, det er nogle spændende og spektakulære steder, og så er det også rammer med en god akustik, som selvfølgelig er vigtigt, siger Jacob Lund.

Skal ikke være større

Det er derfor tanken, at festivalen også i fremtiden skal have omtrent den størrelse, den har nu.

– Konceptet er, at man bor de samme steder (i Hasle og Allinge), og man er sammen. Hos os er det vigtigt, at man har en god mulighed for at knytte bånd med de andre deltagere. Jeg tror, at vi er en af de største korfestivaler, som er tilbage i Norden. Og netop det, at vi har Norden som tema, og at deltagerne er fra Norden gør, at mange synes, det er interessant. Det gør det nemt at kommunikere med hinanden, siger Jacob Lund.

Fredag har korene også haft nogle fælles prøver på det repertoire, som er på programmet, når festivalen slutter med en finalekoncert i Skt. Nicolai Kirke i Rønne lørdag eftermiddag.